Zanzibar, locul unde luna fură oceanul
Astăzi experienţa personală este aproape obligatorie. Călătoria, vacanţa pe care ţi-o alegi, trebuie să te îmbogăţească, locul ales trebuie să-ţi dăruiască amintiri cu adevărat de neuitat, sau beneficii memorabile.
Zanzibar este pe buzele tuturor de-o vreme încoace, ca fiind destinaţia în care expresia „îţi încarci bateriile nu este doar o expresie”- după cum spune Adela Harnagea, Producătorul General ProTV. A fost acolo de curând şi am fost curioasă să aflu de ce. Am întrebat-o ce anume i-a plăcut acolo, de ce a ales această destinaţie şi am descoperit că, atunci când îşi programează vacanţele, preferă (pe lângă exotism şi romantism) ecoturismul.
Cui îi recomanzi acest tip de destinaţie?
Hm… Pot spune cui nu i-o recomand: familiilor cu copii, pentru că nu prea au ce face acolo. E un loc din care lipsesc parcurile de distracţii. În schimb recomand această destinaţie celor care se iubesc, celor care nu caută aglomeraţia, găştile, deranjul. Celor care nu se plictisesc cu ei înşişi şi nici cu partenerul. Celor care vor să stea în braţele iubitului/iubitei tot timpul. Să ştii că e un loc în care cu adevărat, fără glumă, îţi încarci bateriile. Nu e doar o expresie.
Ce te-a fascinat la acest loc? Cum l-ai găsit? Cât ai căutat?
Am stat la Pogwe Beach Hotel. L-am căutat imediat după Anul Nou şi l-am găsit abia prin aprilie. L-am rezervat pentru sfârşitul anului şi asta a fost. Am căutat un bungalow numai al nostru, cu piscina în faţă şi cu oceanul la picioare. Ce m-a fascinat? În primul rând Oceanul Indian. Este un ocean al cărui flux şi reflux se întâmplă pe zeci de metri. Adică la reflux vezi cum rămân bărcile pe nisipul ca făina, iar localnicii se duc cu zecile şi caută scoici şi melci… Este un loc unde luna îţi fură oceanul. Bodyguarzii hotelului sunt luptători masaai, mereu cu cuţitul la brâu şi cu toiagul în mână.
Ce cauţi de fapt, atunci când călătoreşti?
Ecoturism. Caut locuri simple, în care nu există beton, nu există aglomeraţie.
Zona e musulmană. Nu ţi-a fost teamă?
Nu, pentru că nu prea am ieşit din locul în care stăteam. De fapt, nu e o zonă turistică, în satele lor nu prea ai ce face, iar oraşul îl termini în jumătate de zi. Eşti mereu însoţit, ai ghid, nu eşti lăsat singur niciodată. Mai poţi face maxim un spice tour (adică o plimbare printr-o pădure de mirodenii) şi… cam atât.
Cum e lumina, acolo?
Lumina? Este… cum să spun? Când se lasă amurgul, orice poză ai face pare Photoshop, pare prelucrată, aşa este de fantastică lumina. Şi, oricum, tot ce pozezi este sălbatic…
Ce ai mâncat?
(Râde) Fructe. De mare şi din celelalte.
La ce costuri se ridică o asemenea vacanţă?
Depinde de avion, de perioadă… În fine, pentru 2 persoane, două săptămâni, poate ajunge şi la 8000 de euro.
Ce ţi-ai luat de acolo?
O statuetă şi un bol – ambele de lemn.