Ziua internațională a cărții. Cum a ales UNESCO să promoveze dragostea pentru lectură în lumea întreagă? - LIFE.ro
Sari la conținut

Ziua internațională a cărții. Cum a ales UNESCO să promoveze dragostea pentru lectură în lumea întreagă?

În luna aprilie a fiecărui an, precum în fiecare zi din an, este extrem de important să ne facem timp pentru a citi și pentru a le citi copiilor noștri. Este timpul să celebrăm importanța cititului și să-i motivăm pe cei mici să devină viitori cititori de carte, să iubească și să integreze literatura în viața lor.
Share this article

Ziua internațională a cărții, după părerea mea, ar trebui sărbătorită în fiecare zi, mai ales în această perioadă de incertitudini, de neliniști și frustrare, în care numai fantezia cărților ne poate da o speranță prin puterea imaginației.

Mai mult ca niciodată, acum când majoritatea școlilor sunt închise, copiii fac lecții online, iar oamenii sunt blocați în casele lor, puterea cărților poate fi un instrument util pentru a combate izolarea, pentru a consolida legăturile dintre oameni și pentru a ne extinde orizonturile, în timp ce ne stimulăm mintea și creativitatea.

În luna aprilie a fiecărui an, precum în fiecare zi din an, este extrem de important să ne facem timp pentru a citi și pentru a le citi copiilor noștri. Este timpul să celebrăm importanța cititului și să-i motivăm pe cei mici să devină viitori cititori de carte, să iubească și să integreze literatura în viața lor.

Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor

Prin citit și celebrarea Zilei Internaționale a cărții și a drepturilor de autor, ne putem deschide în fața altora, indiferent de distanța dintre noi. Putem călători datorită imaginației. De pe 1 aprilie până pe 23 aprilie, UNESCO împărtășește citate, poeme și mesaje ce simbolizează puterea cărților și încurajează cititul cât de mult posibil.

Prin crearea unui sentiment de comunitate prin lecturi și cunoștințe comune, cititorii din întreaga lume se pot conecta și pot ajuta reciproc să reducă singurătatea.

În asemenea circumstanțe, UNESCO îi invită pe elevi, studenți, profesori și iubitori de lectură din întreaga lume, precum și pe librari sau alți membri ai industriei de carte, să-și exprime prin testimoniale dragostea pentru citit.

Ziua Internațională a cărții în capitale diferite în fiecare an

În fiecare an, UNESCO și organizațiile internaționale ce reprezintă cele trei sectoare principale din industria cărții – edituri, librării și biblioteci – selectează Capitala ce va găzdui Ziua Internațională a cărții pentru o perioadă de 1 an, cu accent pe ziua de 23 aprilie, în fiecare an.

Kuala Lumpur, din Malaysia a fost aleasă în 2020 capitala ce a găzduit Ziua Internațională a cărții datorită accentului puternic pe educația incluzivă, dezvoltarea unei societăți bazate pe cunoaștere și lectură accesibilă pentru toate părțile populației orașului.

Cu sloganul „KL Baca – grijă prin lectură”, programul s-a concentrat pe patru teme: cititul în toate formele sale, dezvoltarea infrastructurii industriei cărții, incluzivitatea și accesibilitatea digitală și abilitarea copiilor prin lectură.

Printre alte evenimente și activități a fost construit un oraș de carte (Complexul Kota Buku), o campanie de lectură pentru trenul navetiștilor, s-a pus accent pe îmbunătățirea serviciilor digitale și accesibilitatea de către Biblioteca Națională din Malaezia pentru persoanele cu dizabilități și noi servicii digitale pentru biblioteci, în 12 biblioteci din zonele de locuințe sărace din Kuala Lumpur.

„Un oraș care citește, e un oraș care contează”, a fost sloganul afișat în toate zonele localității Kuala Lumpur.

Ziua Internațională a cărții în istorie

23 aprilie este o dată simbolică pentru literatura mondială. La această dată, în 1616 au murit Cervantes, Shakespeare și Inca Garcilaso de la Vega. Este de asemenea data nașterii sau morții altor autori proeminenți ai literaturii mondiale precum Maurice Druon, Haldork, Laxness, Vladimir Nabukov, Josep Pla sau Manuel Mejia Vallejo.

Așadar a fost o alegere naturală pentru Conferința Generală UNESCO, ce s-a ținut la Paris în 1995, să aleagă această dată pentru a celebra Ziua Internațională a cărții, în semn de tribut plătit cărților și autorilor, încurajând pe toată lumea, dar în special persoanele tinere să descopere plăcerea cititului și să capete respect pentru pentru contribuțiile de neînlocuit ale celor care au promovat progresul social și cultural al umanității.

Având acest lucru în minte, UNESCO a creat Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.

Ziua Internațională a Cărții este sărbătorită de un număr din ce în ce mai mare de parteneri și de la lansarea sa s-a dovedit a fi o mare oportunitate de reflecție și informație cu privire la o temă semnificativă. A fost observată de milioane de oameni din 100 de țări, în sute de organizații de voluntariat, în școli, organisme publice, grupuri profesionale și business-uri private.  În această perioadă îndelungată, Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor a câștigat un număr considerabil de oameni de pe toate continentele și din toate mediile culturale către cauza cărților și a drepturilor de autor. Le-a permis să descopere, să profite la maximum și să exploreze în profunzime o multitudine de aspecte ale lumii editoriale: cărțile ca vectori de valori și cunoștințe și depozite ale patrimoniului intangibil; cărțile ca ferestre către diversitatea culturilor și ca instrumente pentru dialog; cărțile ca surse de bogăție materială și opere protejate de drepturile de autor ale artiștilor creativi. Toate aceste aspecte au făcut obiectul a numeroase inițiative de sensibilizare și promovare care au avut un impact real. Cu toate acestea, nu trebuie să existe nicio decădere în aceste eforturi.

Începând cu anul 2000, Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor a inspirat o altă inițiativă a organizațiilor profesionale care beneficiază de sprijinul UNESCO și de sprijinul statelor: Capitala internațională a cărții.

În fiecare an este ales un oraș care se angajează să mențină, prin propriile inițiative, impulsul sărbătorilor Zilei până la 23 aprilie a anului următor. Aproape toate regiunile lumii, la rândul lor, au fost deja implicate în acest proces, care transformă astfel celebrarea cărților și a dreptului de autor într-o activitate recurentă, extinzând și mai mult influența geografică și culturală a cărților.

În ultimii ani, Ziua Internațională a Cărții a arătat că poate fi un simbol puternic pentru lansarea unor operațiuni majore de sprijin, în special în America Latină și Africa.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora