10 cărţi pentru copii. Cuvinte alese pentru toate vârstele
Cele mai vândute cărți pentru copii sunt acele capodopere devenite clasice de care cu toții am auzit și pe care toți părinții și-ar dori să le citească împreună cu cei mici la un moment dat. Topul ține cont de acele volume acceptate ca fiind potrivite pentru copii și care au vândut în timp cele mai multe volume pe hârtie.
Micul Prinţ
A fost votată în Franța cea mai bună carte a secolului XX. Considerată universal ca fiind una dintre cele mai bune cărți pentru copii, Micul Prinț a fost tradusă în peste 360 de limbi, după Biblie fiind a doua carte cea mai tradusă în lume.
Povestea clasică despre aventura copilăriei oferă o lecție valoroasă și motivațională pentru cititorii de toate vârstele. Personajul principal călătorește prin lume în căutarea unei insule misterioase, întâlnind personaje interesante și învățând despre prietenie, dragoste și curaj.
Harry Potter și Piatra Filosofală
Primul roman din seria Harry Potter scris de J. K. Rowling a fost publicat pentru prima dată în 1997 la Londra și a fost ulterior ecranizat în filmul cu același nume. Scris din punctul de vedere al lui Harry Potter, un băiețel în vârstă de 11 ani, romanul se adresa în principal copiilor de 8-11 ani.
Povestea are însă profunzime și este plăcută chiar și de către cititorii adolescenți. Harry este un tânăr vrăjitor care își descoperă moștenirea magică în ziua în care împlinește 11 ani, când primește o scrisoare de acceptare la Școala de Vrăjitorie Hogwarts. Acolo își va face prieteni precum Ron Weasley și Hermione Granger, dar și dușmani precum vrăjitorul întunecat Lord Voldemort.
Citește și: Cum să-ți găsești forța interioară: 10 cărți motivaționale care deschid uși către succes
Aventurile lui Alice în Țara Minunilor
Una dintre cele mai faimoase și vândute cărți pentru copii, „Aventurile lui Alice în Țara Minunilor” de Lewis Carroll, a fost publicată pentru prima dată în 1865. Povestea clasică urmărește aventurile unei fete pe nume Alice după ce cade în groapa unui iepure, portal către o lume ciudată și în același timp…minunată! Cartea este renumită pentru povestea imaginativă, personajele capricioase și ieșite din comun și ilustrațiile iconice.
Leul, Vrăjitoarea și Dulapul
Romanul fantastic pentru copii Leul, Vrăjitoarea și Dulapul de C. S. Lewis a fost publicat în 1950. Este primul dintre cele cele șapte romane ce formează Cronicile din Narnia (1950–1956). Din serie aceasta este cea mai cunoscută și răspândită în biblioteci. Deși a fost inițial primul roman din Cronici, este comercializat ca volumul doi din edițiile recente.
Aventurile lui Pinocchio
Povestea clasică a băiețelului de lemn Pinocchio a fost publicată pentru prima dată în 1881 de scriitorul italian Carlo Collodi. Călătoria plină de aventuri și pericole a lui Pinocchio îl aduce pe acesta față în față cu personaje bune dar și rele. Astfel Pinocchio învață despre responsabilitate, adevăr și consecințe ale acțiunilor sale, în timp ce își îndeplinește dorința de a deveni un băiat adevărat.
Heidi, Fetița Munților
Îndrăgita carte Heidi, a scriitoarei elveţiene Johanna Spyri, a fost publicată în 1880. Povestea micuței orfane Heidi este inspirată din copilăria scriitoarei. Heidi este lăsată de mătușa Dete în grija bunicului ursuz, în Alpii elvețieni.
Citește și: Redescoperă-ți pasiunea pentru lectură prin achiziția de cărți de la anticariat
Anne de la Green Gables
Primul din seria de romane despre Anne Shirley, Anne de la Green Gables este o poveste despre maturizare. Anne Shirley este o fetita de 11 ani, orfană, adoptată de Marilla si Mathew (soră și frate de vârstă mijlocie, necăsătoriți), ce locuiesc in Avonlea, pe insula canadiana Prince Edward.
Black Beauty
Romanul Black Beauty, publicat în 1877, a fost compus în ultimii ani ai vieții autoarei engleze Anna Sewell, în timp ce era la pat, grav bolnavă. Sewell s-a stins la doar cinci luni de la publicare, dar a trăit suficient pentru a-și vedea singurul roman devenind bestseller. Black Beauty este fără îndoială una dintre cele mai bine vândute cărți pentru copii din toate timpurile.
Pânza Charlottei
Publicată în 1952, Pânza Charlottei este povestea sentimentelor păianjenului Charlotte pentru porcușorul Wilbur, care își dorește un prieten. Un roman emoționant despre prietenie, dragoste, viață și moarte, care va continua să bucure generațiile viitoare. Charlotte’s Web este considerat un clasic al literaturii pentru copii, apreciat chiar și de adulți.
Citește și: 10 Cărți de citit și dăruit de Crăciun
Noapte Bună, Lună
Lumea literaturii pentru copii nu se limitează la ficțiune, există multe cărți non-ficțiune care au devenit bestseller. O astfel de carte este „Goodnight Moon” de Margaret Wise Brown. O carte poetică, caldă, cu fărâme de absurd intrigante, numai bună de citit seara, la culcare.
Sursa foto: Facebook