10 Cărți de citit și dăruit de Crăciun - LIFE.ro
Mergi la conținut

10 Cărți de citit și dăruit de Crăciun

Poate că nu stăm prea bine la capitolul cărți citite, dar la oferte editoriale stăm de-a dreptul excelent, astfel că orice iubitor de carte își poate găsi volumul potrivit .
Share this article

Poate că nu stăm prea bine la capitolul cărți citite, dar la oferte editoriale stăm de-a dreptul excelent, astfel că orice iubitor de carte își poate găsi volumul potrivit dacă are un pic de răbdare să colinde prin librării, să consulte site-urile editurilor sau recomandările blogerilor de carte.

În ajutorul acestora venim și noi cu câteva recomandări de cărți numai bune de citit in această iarnă, mai ales că în marea lor majoritate sunt noutăți editoriale unele recompensate cu premii prestigioase, altele ce urmează a fi ecranizate, unele traduse deja în zeci de limbi, așteptate și iubite de cititori din întreaga lume

Prima dintre recomandări este Demon Copperhead de Barbara Kingsolver, roman

pentru care autoarea a fost recompensată anul acesta cu Premiul Pulitzer. Cartea este un omagiu adus lui Charles Dickens și romanului său David Copperfield și spune povestea unui băiat adus pe lume de o mamă adolescentă, dependentă de droguri, un băiat care a moștenit frumusețea și părul arămiu de la tatăl decedat și care excelează la capitolul sarcasm și ironie, dar și la capitolul supraviețuire, în condiții în care alții abia s-ar descurca.

Demon Copperhead este un roman al formării lui Damon Fields, dar și unul care arată o realitate dramatică a societății americane de azi: sărăcia acută cu care se confruntă o bună parte a populației, mai ales din mediul rural, criza opioidelor (analgezice prescrise de medici pe rețetă transformate în droguri de larg consum) și efectele lor asupra familiilor.

Cărți de citit și dăruit: A opta viață de Nino

Haratischwili, o saga de familie care începe cu Revoluția Rusă și continuă pe parcursul unui secol, cu războaie, pierderi, iubiri și doruri, fantome, bucurii, masacre, tragedii. Romanul poartă cititorul de la Londra la Berlin, de la Viena la Tbilisi, de la Sankt Petersburg la Moscova și urmărește destinul palpitant al membrilor unei familii georgiene care se împletește cu istoria tumultoasă a secolului XX. Rezultatul este unul dintre cele mai puternice și memorabile romane din ultimii ani.

 Bestseller internațional, cartea a fost deja tradusă în peste 25 de limbi, iar companiile de producție Amusement Park și The Ink Factory vor adapta bestsellerul internațional într-un serial de televiziune, cu o finanțare de la Medienboard Berlin-Brandenburg.

S-a spus despre această carte că îmbină magia din Un veac de singurătate, intensitatea din Casa spiritelor și măreția din Anna Karenina.

Într-o lume care pare să vorbească și să fie interesată mai mult ca oricând de tipuri

variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație care promit creșterea duratei de viață sau mai mult, recuperarea sănătății și aspectului tineresc e greu să le alegi pe cele care să fie cu adevărat benefice omului. Peter Attia, autorul cărții Outlive. Știința și arta longevității publicată de Editura Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, și-a câștigat renumele unui expert de top în știința longevității, deși abordarea sa este pe cât de inovatoare, pe atât de surprinzătoare.

Cu un echilibru remarcabil între rigoare științifică și ușurința lecturii, contrabalansând abordarea serioasă cu umor și rezultatele cercetărilor cu exemple din propria viață, Peter Attia oferă cititorilor cărții Outlive. Știința și arta longevității un manual practic, foarte util, care ne învață nu doar cum să trăim mai mult, ci și astfel încât să ne bucurăm de fiecare an al vieții.

Mijlocul vieții, de Silviu Dragomir este o carte necesară, pe care ar trebui să o citească orice om care își pune întrebări legate de trecerea sa prin viață, de motivele apariției stărilor de nemulțumire și neîmplinire, toți cei compleșiți de stări de depresie și anxietate, ivite în mijlocul unor vieți aparent așezate, împlinite și pline de succes.

„Mijlocul vieții. Între echilibru și dezechilibru oferă celor interesați de subiect toate perspectivele cu sens despre cum se poate simți această criză, atât în varianta latentă, tăcută, cât și în cea manifestă, exprimată prin trăiri emoționale apăsătoare și destabilizante ce apar de „nicăieri” și par să ducă „niciunde”.

Începând cu definirea concretă a ceea ce înseamnă și unde se situează „mijlocul vieții” și explicând de ce acesta este generatorul unor momente de cotitură existențială manifestată printr-o criză, autorul îmbină deopotrivă cele mai relevante teorii psihologice și concepte filosofice cu informații medicale, cu referințe binecunoscute din cinematografie, mitologie și istorie, alături de exemple reale de cazuri din practica terapeutică. Acestora se adaugă mărturia valoroasă a propriilor trăiri, dar și a schimbărilor care au reașezat conținuturile interioare într-o formă echilibrată. Un demers prin care Silviu Dragomir, editorul lucrărilor lui C.G. Jung în România la Editura Trei, îi conduce cu delicatețe pe cititori pe drumul unor conștientizări și asumări dificile.

Normalizând anxietatea și depresia, și mai ales caracterul profund pe care îl îmbracă astfel de stări în acest punct al vieții, el oferă, totodată, și o viziune plină de speranță. Atunci când începem să avem puterea de a ne pune întrebări și răbdarea de a ne opri din evitare, când dăm voie acestor trăiri să ne vorbească despre sinele nostru profund și nevoia lui de autoactualizare, atunci „criza vieții de mijloc aduce dezvoltare, împlinire și echilibru”.

Cei care au așteptat o nouă carte de la Ian McEwan acum se pot bucura din plin,

căci cel mai recent roman al său, Lecții, a fost publicat recent și în România, la editura Polirom. Publishers Weekely titrează: „McEwan revine cu cea mai bună carte a sa de la Ispăşire încoace”, iar Elif Shafak în consideră pe autor „un povestitor magistral.” Cartea spune povestea unui singur om, dar ne face să sondăm în adâncul propriilor vieți pentru că întrebările pe care și le pune protagonistul sunt întrebări universale, la care fiecare om caută răspunsuri.  Intensă, fermecătoare şi profund umană, Lecţii este totodată cronica epocii noastre și o meditaţie remarcabilă despre istorie şi umanitate văzute prin prisma unui destin.

L-am văzut în filme în care nimic nu i-a stat în cale, l-am văzut „întorcându-se” de fiecare dată mai puternic, de data aceasta, însă, vedem adevărata față a lui Arnold Schwarzenegger, în cea mai recentă cartea a sa: Arnold Schwarzanegger – Fii util. 7 reguli de viață, apărută la editura Lifestyle Publishing. Cartea este o călătorie inspirațională printre instrumentele folosite de autor pentru o viață plină de semnificație. Folosind propriile exemple, Arnold ne arată cum să ajungem să ne construim viitorul la care adeseori visăm. 

Cărți de citit și dăruit:Anansi. World Fiction 

De la Pandora M este Portretul căsătoriei de Maggie O’Farrell roman distins cu Premiul Planeta 2020.  Ca și Hamnet, noua carte a lui Maggie O’Farrell este un roman istoric al cărui personaj central este Lucrezia de’ Medici, căsătorită peste noapte, la 15 ani cu Alfonso d’Este , ducele de Ferrara și care se trezește într-o lume complet străină, unde prezența sa nu este tocmai dorită. În timp ce pozează la nesfârșit pentru un portret menit a-i surprinde frumusețea pentru eternitate, Lucrezia înțelege că în ochii curții ea nu îndeplinește decât rolul de mamă a viitoarei dinastii din Ferrara. În viziunea criticilor de la Publishers Weekly carte lui O’Farrell surprinde „portretul captivant al unei tinere care încearcă să se elibereze din cușca ei de aur.”

Dacă vreți să citiți un roman de dragoste cu multiple fațete și teme de actualitate,

scris cu forță și onestitate, atunci vă recomandăm romanul de debut Nu-i ușor să fugi de fericire al Laurei Frunză. Construcția cărții este fără fisură, personajele sunt cât se poate de veridice, iar fluiditatea și ritmul sunt susținute pe tot parcursul cărții. Este de apreciat în mod deosebit răbdarea în a construi un roman cu multiple substraturi, cu personaje cât se poate de reale, rupte din viață, cu bagaje emoționale pe care le cară după ei ca pe o valiză veche de care și-ar dori să scape, dar nu pot.  Nu-i ușor să fugi de fericire este mult mai mult decât un simplu roman de dragoste, ci unul cu multiple schimbări de perspectivă, care te plimbă prin viețile protagoniștilor ca printr-un labirint sufletesc pe ale cărui alei simți că se pot pierde definitiv, dar trăiești totuși cu speranța că, în cele din urmă, vor găsi drumul spre ieșirea salvatoare.

Tot la capitolul autori români, vă semnalăm și cartea Corinei Ozon, diferită de tot ce a scris autoarea până la acest roman. Cineva în orașul ăsta te iubește este un roman greu de lăsat din mână, care te cucerește prin poveste, prin tehnică, prin provocarea intelectuală pe care o lansează cititorului, prin construcție și capacitatea de a împleti atât de bine umanul cu știința, sensibilitatea cu forța, investigația polițistă cu cea sufletească, creând personaje credibile, posibile, pline de umanitate.

Editura Scene Press a adus în România un titlu care a făcut furori la nivel internațional:

Romanul Reykjavík, care poartă semnătura celebrului autor islandez de bestsellere Ragnar Jónasson și a lui Katrín Jakobsdóttir, Prim-Ministru al Islandei și fost Ministru al Educației, Cercetării și Culturii, între 2009 și 2013. 

Aceasta este prima colaborare a celor doi, dar după succesul răsunător al cărții, probabil că nu va fi și ultima. Mai mult decât o carte de suspans, romanul oferă și o incursiune în trecutul misterios și tulburător al Islandei, dar și prin istoria și cultura Țării focului și a gheții, așa cum mai este numită. Și ca să încheiem articolul în notă optimistă, vă amintim că în Islanda cele mai obișnuite cadouri de sărbători sunt cărțile (nelipsite, de altfel, din darurile făcute cu orice ocazie) și tare frumos ar fi să împrumutăm și noi, românii acest obicei.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora