Viața lui Lucian Blaga: controverse, mituri și marile sale iubiri - LIFE.ro
Mergi la conținut

Lucian Blaga (1895-1961) este considerat de mulți drept cel mai original filosof român și cel mai mare poet al secolului XX. Se poate spune că reprezintă cea mai mare personalitate creatoare a secolului XX. De-a lungul vieții sale a fost eseist, filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat. În spatele unui geniu de necontestat a fost un om care a trăit intens, a iubit, a suferit și a luat-o de la capăt, a fost dezamăgit și a murit prea devreme. 

Viața lui Lucian Blaga. Nu a vorbit până la patru ani

Marele Lucian Blaga s-a născut în satul Lancrăm, judeţul Alba, din centrul Transilvaniei; a studiat la Sibiu şi la Brasov şi a urmat studiile teologice la Viena. A fost al nouălea copil al unei familii de preoți, iar despre copilăria sa, Blaga a spus că a stat sub semnul unei fabuloase absențe a cuvântului. De ce spunea asta? Ei bine, nu mulți sunt cei care știu că Lucian Blaga nu a vorbit până la vârsta de 4 ani. A urmat cursurile școlii primare germane, la Sebeș, în perioada 1902-1906, avându-l profesor pe unchiul său Iosif Blaga, autorul primului tratat românesc de teoria dramei. Mai târziu Blaga a devenit student în cadrul Facultății de Teologie din Sibiu și Oradea (1914-1916), după care a plecat la Viena unde a studiat filosofia și biologia (1916-1920). Cu privire la prima sa alegere – Teologia – Blaga a mărturisit în publicația Hronicul și cîntecul vîrstelor, că s-a înscris la această facultate pentru a scăpa de înrolarea în armata austriacă. 

„Eu cred că veșnicia s-a născut la sat” Debut. Cele mai mari opere ale sale

Și-a făcut debutul în literatură în ziarul arădean Tribuna, cu poezia intitulată Pe țărm (1910), iar mai apoi cu studiul Reflecții asupra intuiției lui Bergson- 1914. La acea vreme se semna cu numele Ion Albu. În perioada 1917-2020 publică în revistele Cultura din Cluj și Banatul din Lugoj. În 1919 apare volumul de debut al lui Lucian Blaga, intitulat Poemele luminii. 

Blaga a activat aproape şapte ani în diplomaţie, timp în care a ocupat funcții în Varșovia, Praga, Berna, Viena și Lisabona. Ulterior a devenit profesor la Universitatea din Cluj-Napoca. Special pentru el, în cadrul universității a fost creată catedra de Filozofia culturii, domeniul principal al activităţii sale de intelectual. A lucrat ca profesor universitar până în anul 1948 când a fost îndepărtat de la catedră din motive politice. După acest episod, nu îi mai sunt publicate volumele și se axează pe traduceri. Cariera diplomatică a lui Lucian Blaga s-a încheiat odată cu instaurarea dictaturii regale a lui Carol al II-lea. 

Lucian Blaga vorbea deseori despre o viață idilică ca fiind o lume a poveștii, un tărâm de legendă cu munți și păduri, cu izvor și păsări la care își dorea să se întoarcă. Obișnuia să spună că veșnicia s-a născut la sat, un loc în care orice gând este mai încet și unde se vindecă starea de mântuire.

Opera lui Blaga include următoarele volume de poezii: Poemele luminii, Pașii profetului, În marea trecere, Lauda somnului, La cumpăna apelor, La curțile dorului și Nebănuitele trepte. Gândirea sa filozofică este configurată de patru trilogii. Este vorba despre: Trilogia cunoaşterii, Trilogia culturii, Trilogia valorilor şi Trilogia cosmologică. Potrivit concepției sale, Universul este impregnat de mister, iar Dumnezeu – Marele Anonim – este cel care impune o limită a înțelegerii, a cunoașterii. Blaga vorbea despre două tipuri de cunoaștere: una paradisiacă (logică, rațională, care descifrează misterul) și una luciferică (poetică, intuitivă, care potențează misterul). 

Muzele lui Blaga 

Potrivit istoricului literar Mircea Popa, Blaga a trăit la Cluj o poveste de dragoste cu Elena Daniello. Mircea Popa  a studiat fondul arhivistic donat de familia Daniello Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, care cuprinde manuscrise ale poetului Lucian Blaga. În articolele și volumele dedicate poetului, istoricul vorbește despre două muze. Este vorba despre Eugenia Mureşanu, poetă şi admiratoare a lui Blaga, care organiza în casa sa de pe strada Bisericii Ortodoxe un cenaclu, şi Elena Daniello, medic stomatolog. Iată câteva rânduri dedicate de către poet muzei sale, Elena Daniello: 

Pe drumuri şi printre

Drumurile, oriunde s-ar duce, sunt făcute

să se-ncrucişeze, nu o singură dată,

ca oamenii, oricare le-ar fi ţinta

să se-ntâlnească, totuşi, câteodată.

Mi-e dor de tine, mi-e sete. Mi-e sete

Cum îi este cenuşii de apă

Din înţelepciunea drumurilor

Îmi scot speranţa cea mai disperată

Cea mai minunată.

Citește și: Dragostea dintre Lucian Blaga și Cornelia Brediceanu: mâna destinului sau produsul hazardului

Lucian Blaga
Lucian Blaga și familia sa | Foto: ziarulactualitatea.ro

Viața lui Lucian Blaga: Marea sa iubire

Pe când era student la Universitatea din Viena, Lucian Blaga a cunoscut-o pe cea care avea să-i devină soție. Este vorba despre Cornelia Brediceanu, fiica unui om politic din Banat pe nume Coriolan Brediceanu. Cei doi s-au văzut pentru prima dată în sala bibliotecii universității unde erau studenți. Patru ani mai târziu s-au căsătorit, iar pe 2 mai 1930 au devenit părinții unei fetițe pe care au numit-o Ana Dorica. Soția lui Lucian Blaga a terminat Medicina și a profesat ca medic stomatolog în Lugoj. Ultima sa dorință a fost să fie înmormântată alături de soțul ei, ceea ce s-a și întâmplat. Cei doi își duc somnul de veci în cimitirul din Lancrăm. 

Lucian Blaga
Cornelia, Lucian și fiica lor, Dorli la Pötzleinsdorf | Foto: istorie-pe-scurt.ro

I-au retras premiul Nobel?

În anii ’50, Lucian Blaga a fost nominalizat pentru premiul Nobel, mare distincție pe care însă nu a mai primit-o. Autoritătile române ale timpului nu i-au permis să răspundă anunţului făcut de Academia Regală din Suedia. Din motive neștiute, dosarul Blaga s-a rătăcit, iar marele poet avea să afle, mai târziu, că premiul Nobel pentru literatură fusese acordat unui poet spaniol. 

”Eram al doilea (ca voturi primite, n.r.), imediat după spaniolul care a cules laurii. Personal eram nespus de mulţumit de succesul moral pe care izbuteam să-l obţin, cu totul pierdut, cum eram, într-un buzunar de provincie transilvană, se arată în notele lui Blaga”, potrivit Adevărul. 

Sfârșit tragic 

Marele Lucian Blaga s-a stins din viață în 1961 la vârsta de 66 de ani, într-un moment în care nu-şi epuizase nici pe departe resursele creatoare. În noaptea de 5 spre 6 mai, alături de el se afla doar soția sa. La ora 3.30, poetul s-a trezit din somn, ”perfect lucid, respirând greu” și i-a șoptit Corneliei: ”-Peste un ceas mor!” S-a stins pe patul de spital, cauza decesului fiind neoplasm al coloanei vertebrale. Deși a murit pe 6 mai, a fost înmormântat abia pe 9 pentru că pe 8 se sărbătoreau 40 de ani de la înființarea PCR. Marea sa iubire, Cornelia, i-a respectat ultima dorință și l-a înhumat în vechiul cimitir al satului său natal, Lancrăm. 

Sursa foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora