Top 10 cărți pe care să le citești dacă vrei să-ți schimbi jobul - LIFE.ro
Mergi la conținut

Top 10 cărți pe care să le citești dacă vrei să-ți schimbi jobul

Deci te gândești la o schimbare în carieră. Indiferent dacă plănuiești acest lucru de ceva vreme sau pur și simplu vrei să începi să te gândești să-ți schimbi locul de muncă, merită să faci cercetări asupra subiectului și să cântărești ce opțiuni ai în fața ta. De la evaluarea gradului de recalificare până la a decide în ce sector ați dori să vă mutați, păstrarea cunoștințelor ample la îndemână va fi esențială în conturarea noii tale cariere. Având în vedere acest lucru, am întocmit această listă de cărți pe care ar trebui să le verificați dacă vă gândiți la o nouă direcție în viața profesională.
Share this article

Indiferent dacă plănuiești să-ți schimbi jobul sau pur și simplu vrei să începi să te gândești să-ți schimbi locul de muncă, merită să faci cercetări asupra subiectului și să cântărești ce opțiuni ai în fața ta. De la evaluarea gradului de recalificare până la a decide în ce sector ați dori să vă mutați, păstrarea cunoștințelor ample la îndemână va fi esențială în conturarea noii tale cariere. Având în vedere acest lucru, am întocmit această listă de cărți pe care ar trebui să le verificați dacă vă gândiți la o nouă direcție în viața profesională.

Ce culoare este parașuta ta? Un manual practic pentru vânătorii de locuri de muncă și cei care schimbă cariera, de Richard Nelson Bolles

Richard Nelson Bolles scrie o carte de succes, cu peste 10 milioane de exemplare vândute, sfătuindu-vă cum să vă schimbați cariera. În vremurile noastre incerte, lucrările sale vorbesc cu absolvenții care au părăsit recent studiile, lucrătorii care au fost lăsați să plece în timpul dificultăților financiare și celor care s-au săturat de rutina lor actuală de lucru și care caută să-și redefinească 9-la-5. Evidențiind sfaturi care au funcționat din nou și din nou, cartea lui Bolles este o colecție revizuită a celor mai bune lucruri pe care le poți face în căutarea unei noi cariere.

Ce culoare este parașuta ta?

Noile reguli de muncă: ghidul suprem de carieră pentru locul de muncă modern, de Alexandra Cavoulacos și Kathryn Minshew

Fondatorii TheMuse.com Alexandra Cavoulacos și Kathryn Minshew au scris o carte care își propune să te ducă într-o călătorie de la alegerea noii tale cariere, la obținerea jobului pe care ți-l dorești, până la pregătirea pentru prima ta zi. Folosirea de exerciții și sfaturi pe care autorii le-au găsit, combină utilul pentru a vă oferi o perspectivă perfectă despre cum să mergeți înainte în vânătoarea dvs. și să obțineți pitch-urile perfecte care vă vor aduce rolul la care ați visat. Încorporând locul de muncă modern și în schimbare, această carte este un must-have pentru cei care încearcă să navigheze în noua lume îndrăzneață a recrutării.

Citește și: „Dacă ești lucrător comercial, tehnologia ar putea să te lovească în plex”. Este job-ul tău în siguranță? Ce spune Ciprian Stănescu despre cât de reală este amenințarea inteligenței artificiale

Fă ceea ce ești: descoperă cariera perfectă pentru tine prin secretele tipului de personalitate, de Paul D. Tieger și Barbara Barron

Do What You are, de Paul Tieger și Barbara Barron a ajutat deja peste un milion de cititori să-și găsească carierele de vis. În timp ce cartea a fost publicată în 2007, într-o lume corporativă foarte diferită de cea pe care o locuim astăzi, un lucru a rămas constant: atracția magnetică a anumitor cariere către anumite personalități. Folosind testul de personalitate Myers Briggs, testat și testat, cartea vă identifică tipul de personalitate și apoi sugerează sfaturi și alegeri de carieră care se potrivesc tipului dvs. de personalitate. Prin exerciții în stilul caietului de lucru, Do What You Are cheamă identitatea ta în centrul său pentru a te ajuta să te gândești unde vrei să fii atunci când lucrezi.

Pivot: singura mișcare care contează este următoarea ta, de Jenny Blake

După cum sugerează și titlul, cartea lui Jenny Blake se concentrează pe mișcări mici, din lucrurile aflate sub controlul tău. Prin pivotarea către următoarea ta mișcare, Blake te învață cum poți răspunde la marele „ce urmează?” întrebare pe care o primim de fiecare dată când atingem un scop. Blake a lucrat în dezvoltarea carierei pentru Google înainte de a-și începe propria afacere, oferind consiliere pentru schimbarea carierei și își folosește excelent experiența și descoperirile pentru a vă ajuta să preluați controlul asupra schimbării carierei. Din această carte, veți învăța să vă consolidați abilitățile, să fiți în permanență în căutarea de noi oportunități și să fiți gata să vă năpustiți atunci când vă pivotați în poziția necesară pentru a face acest lucru.

Metoda cu cratime multiple, de Emma Gannon

Cartea Emma Gannon ne învață că, indiferent de configurația ta de lucru, nu există niciun motiv pentru care să nu poți trăi o viață împlinită și sănătoasă din punct de vedere financiar folosind abilitățile antreprenoriale. Într-o eră digitală generată de rețelele digitale și de socializare, capacitatea de a lucra de pe telefoanele și tabletele noastre reprezintă o oportunitate unică de a începe să explorăm alte oportunități și să construim mărci sociale în afaceri în care să pășim. Cartea lui Gannon explorează aceste oportunități și arată cum, într-o lume în continuă schimbare, putem profita de ocazie și putem face ceva pentru noi înșine.

Designing Your Life, de Bill Burnett și Dave Evans

Pentru Burnett și Evans, o singură mantră este clară: deși continuăm să ne spunem că, dacă ne iubim cu adevărat un loc de muncă, nu vom munci niciodată o zi în viața noastră, marea majoritate dintre noi nu știm ce iubim. Pasiunea, spun ei, este un comportament învățat, cel puțin pentru 80% dintre noi. Această carte își propune să vă învețe să vă „iterați” planurile: luați în considerare opțiunile, proiectați-vă mutarea, reproiectați-vă opțiunile, reproiectați-vă mutarea. Prin reconsiderarea constantă și îmbunătățirea perspectivei dvs., puteți evita căderea în capcane, cum ar fi gândirea excesivă la schimbările în carieră. Burnett și Evans și-au transformat propria experiență de schimbare a carierei în ceva mecanic și metodic și este ușor pentru tine să li te alături.

Citește și: Lupta cu frica și reconstruirea de sine. Cum a depășit Eduard Andrei traumele copilăriei, a renunțat la un job bun într-o multinațională și, în pofida tuturor criticilor, a ales drumul greu al reconversiei profesionale și a devenit profesor

Traversând Marea Necunoscută, de David Whyte

Parcă ții existențialismul la ușă, deoarece cartea lui David Whyte „Crossing the Unknown Sea” încearcă să explice sincer de unde vine plata ta și exact de ce poate avea un astfel de impact asupra felului în care te simți cu privire la muncă. De la examinarea fiziologiei locului de muncă, până la discutarea și explorarea metodelor de a face față acesteia, Whyte aduce un nou unghi planificării schimbării carierei. Reflectivitate, meditație și o mentalitate înaltă sunt ceea ce Whyte învață pentru a oferi o perspectivă filozofică asupra unor subiecte precum scara corporativă și modul în care o poți aborda. Indiferent dacă dorești să schimbi cariera sau să progresezi dincolo de limitele tale percepute, această carte este una de urmărit.

Obține o viață, nu un job, de Paula Caligiuri

Paula Caligiuri a evidențiat evadarea perfectă dintr-o carieră de care nu te bucuri: diversificarea „acțiunilor în carieră”. Acestea variază de la evenimente extracurriculare, chiar neplătite, până la joburi secundare, toate acestea putând înflori în noi cariere și căi pe care să le urmați. Ieșirea la mai multe evenimente de networking, înființarea unui grup comunitar, participarea la un club de carte, airbnb-ul în camera liberă, îndrumare etc. – toate vă oferă oportunități noi și variate de a găsi noi fluxuri de venit și noi surse de distracție în timp ce faceți acest lucru , oferind în același timp șansa de a deveni ceva proaspăt. Din această lectură scurtă, dar informativă, puteți începe să planificați cum vă puteți diversifica opțiunile, păstrând în același timp veniturile în siguranță.

Strategie pentru a câștiga: noul mod de a începe, de a crește sau de a începe de la capăt în cariera ta, de Carla A. Harris

Carla Harris, managing director Morgan Stanley, scrie această super carte care te învață să analizezi și să te concentrezi asupra profilului tău de carieră. Examinând modul în care ați ajuns acolo unde sunteți și ce abilități aveți, puteți defini corect cum puteți începe să faceți schimbări și mișcări în cariera dvs. pentru a vă consolida repertoriul. Prin oferirea de ghiduri pas cu pas, Harris recomandă să construiți planuri pe 5 ani care să vă ajute să vă dați seama unde vă aflați și unde doriți să fiți în carieră. Prin aceste planuri, puteți lua decizii în cunoștință de cauză și puteți face pași importanți pentru a ajunge acolo unde doriți să ajungeți, fie în cariera existentă, fie într-o carieră nouă.

Citește și: Ce job ți se potrivește în funcție de zodie

Lucrarea, de Wes Moore

Wes Moore a făcut totul – de la serviciul în armată, până la lucrul la Casa Albă, până la a deveni bancher pe Wall Street, The Work este o piesă semi-autobiografică care încearcă să folosească experiențele lui Moore pentru a face o idee profundă. Acest punct, desigur, este să găsești inspirație pentru a trăi o viață cu scop și sfaturi despre cum să găsești o modalitate de a face asta. Moore se bazează pe propriile sale inspirații, oamenii care l-au inspirat pe carieră, pentru a vă ajuta să realizați cum vă puteți actualiza succesul. În mod unic, spre deosebire de multe cărți de schimbare a carierei, Moore alege, de asemenea, să se abată de la căile standard în planificare pentru a vorbi despre alte aspecte importante: curajul, asumarea riscurilor și ceea ce poate face aderarea la o etică puternică a muncii.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora