Care este cea mai veche carte din lume? Mărturii ale înțelepciunii străvechi - LIFE.ro
Mergi la conținut

Oamenii au început să dezvolte sisteme de scriere cândva în secolul al 30-lea î.Hr. în Mesopotamia antică, care includea civilizațiile sumeriene, akkadiene și egiptene antice. În timp ce cele mai timpurii exemple de text scris datează din jurul anului 2600 î.Hr., aceste scrieri timpurii au apărut pe tăblițe de piatră și, în funcție de sursa citată, nu sunt considerate cărți.

Prin urmare, pentru a nu fi nicio urmă de îndoială, pentru a afla care este cea mai veche carte din lume, nu am inclus aceste tăblițe de piatră, ci doar ceea ce sunt considerate a fi cele mai vechi cărți (pagini legate sau tablete) din lume care există și astăzi.

Biblia Gutenberg – cca. 1450 – 1455

Autor: tipărit de Johannes Gutenberg

Țara de origine: Mainz, Germania

Limba: latină

Deși Biblia Gutenberg nu este la fel de veche ca și alte cărți care au supraviețuit de-a lungul istoriei, ea este inclusă pe această listă pentru semnificația ei ca prima carte care a fost tipărită folosind tiparnițe mobile produse în masă; iar când oamenii se gândesc la ce este o carte în mod tradițional, Biblia Gutenberg este cel mai vechi exemplu în acest sens. Cartea a fost tipărită de Johannes Gutenberg, care a inventat tipografia și a început revoluția tipografiei, în jurul anilor 1450 – 1455.

Există documente timpurii care arată că 200 de exemplare ale Bibliei erau programate pentru a fi tipărite pe hârtie de in și bumbac și 30 de copii pe piele de animal – numărul real de copii realizate este necunoscut. Astăzi, se știe că există doar 22 de exemplare, iar Bibliile Gutenberg sunt cel mai rar și mai valoros material tipărit din lume.

Cea mai veche carte din lume: Cartea lui Kells – cca. 800 d.Hr

 Autor: Necunoscut (posibil călugări din Scoția)

 Țara de origine: Irlanda

 Limba: latină

Cartea lui Kells sau Cartea lui Columba, este una dintre cele mai mari comori ale Irlandei, deoarece este un manuscris datând aproximativ din anul 800 d.Hr. Înainte de datarea recentă a cărții, oamenii de știință credeau că această carte ar fi putut fi Marea Evanghelie a lui Columba, un călugăr irlandez din secolul al VI-lea. Cartea a fost numită după Abbey of Kells, unde a fost găzduită de multe secole – în prezent este expusă permanent la Trinity College Library din Dublin, Irlanda.

Cartea prezintă ornamente complexe și extravagante și este unul dintre cele mai bune exemple de manuscris din iluminism. Conține patru Evanghelii din Noul Testament și constă din 340 de foi realizate din piele de vițel.

Evanghelia Sfântului Cuthbert –  cca. secolul al VII-lea d.Hr

Autor: necunoscut (posibil călugări din Monkwearmouth-Jarrow Abbey)

Țara de origine: Anglia

Limba: latină

Evanghelia Sf. Cuthbert este cea mai veche carte europeană care a supraviețuit timpului și datează din jurul secolului al VII-lea. Cartea este o copie a Evangheliei Sfântului Ioan și a fost numită după Sfântul Cuthbert, în al cărui sicriu a fost plasată la ceva timp după moartea sa, în anul 687. A fost redescoperită în 1104 la Catedrala Durham, unde sicriul Sfântului Cuthbert a fost mutat de către călugării mănăstirii sale pentru a scăpa de raidurile vikingilor.

După ce cartea a fost redescoperită, ea a fost proprietate privată până când a fost donată unei comunități iezuite din Belgia, în 1769. Cartea a fost împrumutată Bibliotecii Britanice din Londra din 1979 și această instituție este acum proprietarul actual, deoarece a reușit să strângă aproximativ 14 milioane de dolari pentru a cumpăra cartea de la iezuiți.

Cea mai veche carte din lume: Evangheliile Garima – cca. 330 – 650 d.Hr

Autor: Abba Garima (conform legendei de la Mănăstirea Abba Garima)

Țara de origine: Etiopia

Limba: Geʽez (Limba etiopiană clasică)

Evangheliile Garima sunt două cărți de Evanghelie de la Mănăstirea Abba Garima din Etiopia și sunt cele mai vechi manuscrise creștine ale iluminismului, foarte bine cunoscute. Până în ultimul deceniu, oamenii de știință au crezut întotdeauna că ambele cărți datează din secolul al XI-lea, dar testele recente de carbon arată că acestea datează dintr-o perioadă cuprinsă între anii 330 – 650 d.Hr.

Potrivit călugărilor de la Mănăstirea Abba Garima, cărțile au fost păzite și adăpostite la mănăstire încă de la înființare. De asemenea, ei cred că acestea au fost scrise de avva Garima, un regal bizantin care a întemeiat mănăstirea. Ambele cărți au fost restaurate cândva în ultimul deceniu de către o legătorie britanică, cu bani de la Ethiopian Heritage Fund, o organizație caritabilă britanică care ajută la conservarea artefactelor găsite în mănăstirile Etiopiei.

Biblioteca Nag Hammadi – cca. secolele III – IV d.Hr

Autor: Necunoscut (posibil călugări pahomieni)

Țara de origine: Egipt

Limba: coptă

Biblioteca Nag Hammadi este o colecție de treisprezece coduri îngropate într-un borcan sigilat care au fost găsite în anul 1945 de un fermier pe nume Muhammed al-Samman în orașul egiptean Nag Hammadi. Scrierile găsite sunt în mare parte despre tratate gnostice, dar conțin și lucrări aparținând Corpus Hermitcum, precum și o traducere/alterare parțială a Republicii lui Platon. Unul dintre coduri conține singurul text complet cunoscut al Evangheliei după Toma.

Se crede că datează dintr-o perioadă cuprinsă între secolele al III-lea și al IV-lea și se crede că au fost îngropate și ascunse după ce Sfântul Atanasie a interzis folosirea cărților non-canonice, în anul 367 d.Hr. De la descoperirea lor, codurile au influențat cercetările moderne în creștinismul timpuriu și gnosticism.

Cea mai veche carte din lume: Codex Sinaiticus (Biblia Sinaiului) – cca. 330 – 360 d.Hr

Autor: a fopiat de diverși scribi

Țara de origine: Sinai, Egipt

Limba: greacă

Codex Sinaiticus, numit în mod obișnuit Biblia Sinaiului, este una dintre cele mai importante și prețuite cărți din lume. Acest lucru se datorează faptului că este singurul manuscris timpuriu al Bibliei creștine încă în mare parte intact. Astfel, Codex Sinaiticus reprezintă una dintre cele mai vechi biblii din toate timpurile.

Cartea este o copie scrisă de mână a Bibliei în textul antic grecesc al Septuagintei, care a fost făcută inițial de patru cărturari, cândva în secolul al IV-lea.

Cartea este considerată a fi unul dintre cele mai bune texte grecești ale Noului Testament și a fost utilă pentru a ajuta cercetarea textului biblic. Deși din carte lipsesc porțiuni mari din Vechiul Testament, oamenii de știință cred că inițial cartea conținea ambele Testamente.

Tăblițe de aur Pyrgi – cca.500 î.e.n

 Autor: Thefarie Velianas, Regele Caere

 Țara de origine: Pyrgi, Italia (actualul Santa Severa)

 Limba: etruscă și feniciană

Tăblițele de aur Prygi au fost găsite în timpul unei săpături în orașul-port antic Pyrgi, Italia, în 1964 și datează din jurul anului 500 î.Hr. Deși tăblițele nu reprezintă chiar o carte, fiecare are găuri în jurul cotorului, ceea ce sugerează că au fost odată legate împreună.

Tăblițele sunt notabile deoarece sunt scrise în două limbi diferite, două dintre ele sunt scrise în etrusca antică și a treia este scrisă în feniciană. Acestea sunt unele dintre cele mai vechi limbi scrise vreodată.

Datorită textului bilingv, cercetătorii au putut să-și folosească cunoștințele de feniciană pentru a interpreta tăblițele etrusce.

Cea mai veche carte din lume: Cartea de aur etruscă – cca.600 î.e.n

Autor: Necunoscut

Țara de origine: Bulgaria

 Limba: etruscă

Deși nu se cunosc multe despre Cartea de aur etruscă, se crede că este cea mai veche carte din lume, deoarece datează din jurul anului 600 î.Hr. Întreaga carte este realizată din aur de 24 de carate și constă din șase foi legate între ele, care au ilustrații cu un călăreț, o sirenă, o harpă și soldați. Cartea a fost găsită cândva la sfârșitul anilor 1950 într-un mormânt descoperit în timpul săpăturilor pentru un canal de-a lungul râului Strouma din Bulgaria.

În 2003, găsitorul cărții, care a cerut să rămână anonim, a donat cartea Muzeului Național de Istorie al Bulgariei. Potrivit directorului muzeului de la acea vreme, Bojidar Dimitrov, autenticitatea cărții a fost verificată de doi experți din Sofia, Bulgaria și Londra, Anglia.

Citește și: Cele mai vechi biserici din lume. Lăcașuri de cult care scriu istoria religiilor

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora