10 fotografii celebre în lume și povestea din spatele fiecăreia
A alege acele fotografii celebre în lume este un proces foarte complex, dar interesant. O fotografie spune o poveste și multe astfel de povești au fost relatate astfel. Probabil sunt sute de astfel de fotografii celebre în lume, unele cu povești mai emoționante, altele mai puțin emoționante. Scopul nu este acela de a exclude sau a include unele anume, ci, de a le găsi pe cele care au făcut înconjurul lumii datorită poveștii lor.
Sharbat Gula – de Steve McCurry, fotografie realizată în 1984
Publicată pentru prima dată în 1985, fotografia reprezintă portretul iconic al unei tinere afgane, refugiată de război. Această fotografie evocă și azi un complex profund de sentimente și emoții. Șapte ani mai târziu, Steve McCurry a găsit-o din nou pe această tânără și i-a mai făcut o poză. La fel a făcut și 17 ani mai târziu.
Pentru profesioniști trebuie spus că acest fotoreporter renumit a făcut această fotografie cu legendarul film Kodachrome și cu aparatul Nikon FM2.
Soldat căzând – de Robert Capa, fotografie realizată în 1936
Robert Capa a căpătat o mare și vastă experiență ca fotograf de război în timpul Războiului civil spaniol și datorită acestei fotografii, persoana din poză a primit diploma pentru merite deosebite.
Fotografia a fost făcută pe lângă Cordoba, în timpul primelor luni de război și imaginează un soldat ce cade la pământ după ce tocmai a fost împușcat. A fost publicată pentru prima dată în numărul 23 al revistei franceze „Vu”, iar de atunci a tot fost folosită devenind una dintre cele mai faimoase fotografii din lume. Doi ani mai târziu de la această fotografie, revista britanică Picture Post l-a numit pe tânărul fotograf (25 de ani) cel mai bun fotograf de război din lume.
Această fotografie a fost foarte controversată deoarece a fost înconjurată de multe teorii ce dezbăteau autenticitatea ei.
Mamă emigrantă – de Dorothea Lange, fotografie făcută în 1936
Mama emigrantă din Nipomo, o fotografie realizată de Dorothea Lange în statul ei de origine din California, este simbolul emblematic al realităților aspre suferite de americani în timpul Marii Crize din anii 1930.
Dorothea Lange a declarat că a găsit această femeie în timp ce lucra la proiectul ei jurnalistic. Era mama a șapte copii în acea perioadă și a mai spus că a petrecut mai puțin de zece minute fotografiind-o. Fotografia înfățișează un moment real de viață. Fotografa nu a dezvăluit numele femeii, însă dupa câțtiva ani, a fost recunoscută ca fiind cea a unei femei pe nume Florence Owens Thompson.
Imaginea aparține expoziției de la MoMA și este portretul sărăciei, al muncii epuizante și al unei vieți neîmplinite.
Steve Jobs- de Albert Watson, fotografie din 2011
Iconică, simplă, intrigantă, ca și moștenirea lui. La scurt timp după moartea lui Steve Jobs, această fotografie a devenit imaginea de deschidere a campaniei apple.com și reprezintă probabil cel mai important portret al vremurilor noastre. Fotografia a fost făcută de Albert Watson.
Pauza de prânz deasupra unui zgârie nori, de Charles C. Ebbets, 1932
Această imagine înfățișează starea de calm absolut a celor 11 muncitori care lucrau la mare înalțime pentru construcția centrului Rockefeller din Manhattan. Nu doar că sunt relaxați stând pe grinda suspendată, dar iși iau chiar si prânzul, ceea ce dă imaginii un caracter aparte.
Imaginea a devenit celebră și s-au ridicat multe semne de întrebare legate de veridicitatea scenei. S-a întâmplat chiar așa, sau a fost un soi de publicitate ascunsă. Cert este că cei 11 muncitori, erau constructori la nivelul 69 al clădirii și s-au înregistrat numeroase plângeri legate de identitatea lor.
Aniversarea lui Einstein – Arthur Sasse, 1951
Denumită adesea „Limba lui Einstein”, această imagine a devenit celebră datorită caracterului ei amuzant.
Fotografia arată un profil diferit al lui Albert Einstein, un caracter jucăuș și amuzant surprins într-o poză minunată.
Momentul a fost surprins la cea de-a 72 aniversare a lui Einstein, la care foarte mulți fotografi au fost de față.
Ce ar fi important de spus este faptul că lui Einstein i-a plăcut atât de mult această imagine încât a solicitat UPI (United Press International) să-i faciliteze accesul la 9 astfel de copii pentru a le folosi în scop personal.
Eroul de Guerrillă, de Alberto Korda, 1960
Ernesto „Che” Guevara a fost argentinian, însă prietenia apropiată avută cu Fidel Castro, este motivul pentru care s-a lăsat fotografiat de un cubanez.
Alberto Diaz Gutierez, cunoscut sub numele de Alberto Korda, a fost fotograful oficial al lui Fidel Castro timp de 9 ani și a călătorit cu acesta în foarte multe țări.
Ernesto Che Guevara a fost fotografiat în multe feluri remarcabile, însă cel care imortalizează caracterul lui eroic, este cel înfățișat de Korda. A fost atât de răspândită această imagine încât a ajuns pe steaguri sau tricouri peste tot în lume. Povestea din spatele acestei fotografii este următoarea: pe 4 martie 1960 nava franceză La Coubre transporta arme din Belgia spre Cuba pentru a echipa regimul lui Castro. Nava a explodat, iar Fidel Castro a dat vina pe Statele Unite pentru moartea a mai mult de 75 de persoane.. A doua zi a avut loc la Havana o ceremonie funerară solemnă. În timp ce se adresau unele cuvinte în timpul ceremoniei, Alberto Korda i-a făcut două poze lui Guevara, fără ca acesta să știe. Imaginile au devenit celebre.
Generalul Nguyen Ngoc Loan împușcând un prizonier vietnamez – fotografie făcută de Eddie Adams în 1968
S-a spus că nici un alt grup de foto jurnaliști nu a avut libertatea de a portretiza atrocitățile războiului, în afară de cei care au pășit pe drumurile însângerate ale războiului din Vietnam. Așadar, iată-ne în fața uneia dintre cele mai crude imagini ce a fost vreodată capturată de un fotograf. Această imagine i-a adus lui Eddie Adams Premiul Pulitzer în 1969.
Eddie Adams a spus povestea din spatele imaginii: a văzut un ofițer că ridică pistolul și instinctiv a ridicat și el aparatul. Fotografia a devenit „virală” imediat și servește ca mărturie asupra ororilor petrecute în acesl război.
Mahatma, fotografie realizată de Margaret Bourke în 1946
Mai întâi de toate trebuie să înțelegem importanța roții de tors ca să nu stăm în fața acestei imagini și să ne întrebăm de ce este celebră.
Roata de tors a fost cel mai puternic simbol al luptei și dorinței de independență a Indiei față de Imperiul Britanic. Gandhi este aproape de o astfel de roată în această compoziție. Secretarul lui i-a spus fotografei că dacă va face această imagine, va trebui să învețe ea însăși să folosească o roată. Dacă Margaret Bourke nu ar fi avut abilitățile sociale să accepte tradițiile și respectul pentru cerințele culturale, imaginea pur și simplu n-ar fi fost făcută.
Această primă femeie fotograf, a fost angajată a revistei LIFE, în India, în 1946 pentru a documenta progresele pentru independență.
Omul din fața tancurilor, fotografie de Jeff Widener realizată în 1989
Poza acestui protestatar anonim a fost făcută în Tiananmen Square. Fundalul fotografiei este următorul: când convoiul militar chinez a intrat în Beijing, un individ înarmat se opune coloanei ce trecea prin zonă.
Fotografia a fost surprinsă de la depărtare, de la geamul camerei de hotel la care Jeff Widener era cazat.
Din fericire, conducătorul primului tanc s-a oprit, însă, același lucru s-a întâmplat câteva luni mai târziu în Turcia, unde finalul nu a fost deloc fericit.