10 lucruri mai puțin știute despre încoronarea lui Charles - LIFE.ro
Mergi la conținut

Mult a fost, puțin mai este, iar Regele Charles va fi încoronat în Westminster Abbey, împreună cu regina consoartă Camilla Parker-Bowles. Marele eveniment va avea loc sâmbătă, 6 mai. Mii de oameni se vor aduna la Westminster Abbey și pe străzile din centrul Londrei pentru a asista la o glorioasă manifestare a fastului britanic. Află cele mai interesante aspecte despre încoronarea lui Charles! Fostul prinț Charles a devenit moștenitor (următorul în linia de succesiune la tron) la vârsta de trei ani, în 1952. În 2017 el a devenit cel mai longeviv prinț de Wales.

Dublă premieră la Palat

Pentru prima dată din 1937, încoronarea regelui Carol al III-lea va include și încoronarea unei regine consort. Regina Elisabeta, soția regelui George al VI-lea, a fost ultima regină consort care a fost încoronată. Peste 6.000 de bărbați și femei din forțele armate ale Regatului Unit – și aproape 400 de membri ai forțelor armate din cel puțin 35 de țări din Commonwealth – vor lua parte la Încoronarea Regelui Carol al III-lea și a Reginei Camilla. Palatul Buckingham a dezvăluit că liderii religioși vor conduce primele procesiuni în Westminster Abbey. Aceștia vor fi urmați de reprezentanți din fiecare dintre cele 15 regate în care regele este șef de stat. Purtătorii de drapel ai fiecărei națiuni vor fi însoțiți de guvernatorii generali și prim-miniștrii. Este pentru prima dată când liderilor de credință neoprotestanți li se acordă un rol în cadrul unei încoronări.

Ceremonia încoronării. Cât va costa evenimentul

Westminster Abbey a fost scena fiecărei încoronări începând cu anul 1066. Înainte de construirea abației, încoronările se desfășurau oriunde era convenabil, având loc la Bath, Oxford și Canterbury. Timp de sute de ani, monarhul a stat în Turnul Londrei două nopți înainte de încoronare. Cu o zi înainte de încoronare, monarhul se deplasa apoi prin Londra până la Westminster. Acest lucru s-a întâmplat ultima dată în 1661, cu Carol al II-lea. Palatul Buckingham a declarat că ceremonia de încoronare „va reflecta rolul monarhului în prezent și va privi spre viitor, fiind în același timp înrădăcinată în tradițiile și ceremonialul de lungă durată”.  Este o reuniune simbolică a monarhiei, a bisericii și a statului pentru un ritual religios în timpul căruia monarhul face jurăminte atât față de Dumnezeu, cât și față de țară. Pentru că au existat multe întrebări pe marginea costurilor privind încoronarea, Palatul Buckingham a anunțat că va oferi informații în timp util. 

„Am văzut o serie de cifre estimative diferite care circulă, unele mai fanteziste decât altele. Adevăratele cifre vor fi împărtășite în timp util, în cazul în care cheltuielile se referă la subvenția suverană sau la costurile guvernamentale”, a declarat un purtător de cuvânt al palatului într-o declarație, potrivit CNN.

Povestea puiului de încoronare 

Puiul de încoronare a fost inventat pentru oaspeții care urmau să fie distrați, după Încoronarea Reginei Elisabeta a II-a. Mâncarea trebuia pregătită din timp, iar florăreasa Constance Spry a propus o rețetă de pui rece în sos de cremă de curry, cu o salată asezonată bine condimentată din orez, mazăre verde și amestec de ierburi. Rețeta lui Constance Spry a primit aprobarea ministrului lucrărilor publice și de atunci este cunoscută sub numele de Coronation Chicken. Nu sunt informații potrivit cărora Regele Charles va avea acest preparat în meniul de celebrare al încoronării.

Citește și: Marea iubire a unui rege: adevărul din spatele poveștii de dragoste dintre Charles și Camila, viitorii monarhi ai Regatului Unit al Marii Britanii

Cât de lungă va fi încoronarea lui Charles

Ei bine, încoronarea lui Charles va fi mai scurtă decât cea a mamei sale de acum șapte decenii. Atunci, ceremonia – care a fost primul eveniment regal televizat în direct – a durat mai mult de trei ore. De data aceasta, slujba anglicană va dura două ore, cu „reprezentare din partea altor culte pentru a reflecta diversitatea Marii Britanii moderne”, potrivit contelui Marshal, ducele de Norfolk, a cărui familie este responsabilă de orchestrarea ocaziilor de stat încă din 1482. 

Coroana Sf. Edward – piesă din regalul sacru al încoronării

Slujba prezintă câteva piese din regalul sacru al încoronării. Coroana Sfântului Edward este considerată piesa centrală, deoarece este folosită în momentul exact al încoronării. A fost făcută pentru Carol al II-lea în 1661, după restaurarea monarhiei cu un an înainte. Se credea că predecesorul său medieval – care a fost topit în 1649 – datează de la regele englez din secolul al XI-lea, Edward Mărturisitorul. Fabricat din aur masiv, coroana este împodobită cu 444 de pietre prețioase – inclusiv rubine, ametiste, safire și alte pietre prețioase – și este prevăzută cu un capac de catifea purpurie și o bandă de hermină.  Cea de-a doua coroană este Coroana Imperială de Stat, pe care mulți o cunosc mai bine, deoarece este adesea folosită la ocazii ceremoniale, cum ar fi deschiderea oficială a Parlamentului. Aceasta prezintă un număr de 2.868 de diamante, inclusiv masivul Cullinan II. A fost realizată în 1937 și este o replică aproape fidelă a Coroanei Imperiale de Stat anterioare a reginei Victoria. Arcurile din designul său erau menite să demonstreze că Anglia nu era supusă niciunei alte puteri pământești.

Cum va fi îmbrăcat regele în ziua cea mare

Regele va refolosi mai multe veșminte istorice purtate de monarhii anteriori la încoronările trecute în timpul slujbei de sâmbătă. Se pare că monarhul a luat această decizie în interesul sustenabilității și eficienței.

„Majestatea Sa va refolosi veșminte care au figurat în slujbele de încoronare ale regelui George al IV-lea în 1821, regelui George al V-lea în 1911, regelui George al VI-lea în 1937 și reginei Elisabeta a II-a în 1953, inclusiv Colobium Sindonis, Supertunica, Mantia Imperială, Centura cu Sabie de Încoronare și Mănușa de Încoronare”, a anunțat Palatul Buckingham.

Camilla va purta coroana reginei Maria 

Soția Regelui Charles va fi încoronată, dar spre deosebire de cele mai recente trei regine consorți – Alexandra, care a fost soția lui Edward al VII-lea, soția lui George al V-lea, Mary, și Elizabeth, soția lui George al VI-lea – Camilla nu va avea o coroană făcută special pentru încoronarea sa. În schimb, ea a ales să poarte coroana reginei Maria. 

Prințul Harry va fi alături de tatăl său

În ciuda ostilităților dintre el și restul familiei regale britanice, Prințul Harry a confirmat prezența la încoronarea Regelui Charles. Soția sa, Meghan Markle, nu va fi prezentă la mult-așteptatul eveniment. Ea va rămâne în America alături de cei doi copii ai cuplului. Este important de menționat că ceremonia pică în ziua în care Archie (fiul Prințului Harry cu Meghan Markle) își sărbătorește aniversarea cu numărul 4. Și Prințul Andrew este așteptat să participe la eveniment. Totuși, pentru că acesta nu mai este membru activ al familiei regale, el nu va avea niciun rol oficial la încoronarea fratelui său.

Pe cine a invitat Charles la încoronarea sa. Prima doamnă a SUA, Jill Biden, va conduce delegația americană

Aproximativ 2.300 de persoane au primit invitații la slujba de la Westminster Abbey. Deși palatul nu face publică o listă detaliată a invitaților, a confirmat că adunarea va fi formată din membri ai familiei regale, precum și din reprezentanți internaționali din 203 țări, alături de voluntari din comunitate și organizații caritabile.

 „Pentru prima dată, vor participa aproximativ 100 de șefi de stat din întreaga lume, alături de reprezentanți ai regatelor și Commonwealth-ului și ai guvernului nostru, ai Lorzilor și ai comunelor, eroi locali și medaliați ai Imperiului Britanic și multe alte persoane care au contribuit atât de mult la Marea Britanie și la lumea de astăzi.”, a declarat Organizatorul încoronării, contele Marshal, ducele de Norfolk.

3 rețete oficiale pentru Încoronarea lui Charles

Palatul Buckingham a făcut publice 3 rețete pe care toată lumea le va servi la petrecerea de stradă. Este vorba despre: friptura de miel la cuptor cu marinată în stil asiatic a lui Ken Hom, vinetele pentru încoronare ale lui Nadiya Hussain și trifletul cu căpșuni și ghimbir al lui Adam Handling.

Rețeta încoronării pentru marele prânz va fi un quiche cu spanac, fasole boabe și tarhon. Se recomandă servirea cu salată verde și cartofi noi, verzi. 

Sursa foto: Facebook

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora