10 povești de succes: au reușit atunci când viața nu le dădea nici o șansă
Mergi la conținut

Povești de succes – Orice persoană, la un moment dat în viață experimentează eșecul, fie că vorbim de ratarea șansei de a obține jobul de vis sau pur și simplu de a nu fi apreciat după un efort susținut. Însă ceea ce ne definește nu este eșecul, ci modul în care ne ridicăm după ce am fost loviți de el.

Iată o serie de povești de la eșec la succes ale unor oameni faimoși în  întreaga lume care, cu siguranță, ar trebui să ne inspire pe fiecare dintre noi în acele zile în care simțim că nu mai avem nici o speranță de reușită.

  1. Povești de succes: Un star în lumea sportului

Înainte:

A fost o dată un elev ce a fost victima unui incendiu petrecut la școala sa; după accident toată lumea și-a asumat faptul că el nu va trăi. Mamei sale i s-a spus că va muri cu siguranță deoarece focul i-a mistuit toată partea inferioară a corpului. Iar dacă va fi să supraviețuiască, va fi un infirm tot restul vieții sale.

Curajosul băiat nu a vrut să moară și nici nu a vrut să fie un infirm. Spre mirarea tuturor, în special a medicilor, a supraviețuit, însă, din nefericire, abilitățile sale motorii, de la brâu în jos erau inexistente: picioarele lui micuțe atârnau pur și simplu, fără pic de viață în ele. Așa a fost externat din spital. Copilul însă era foarte hotărât să meargă. Acasă, când nu se afla în pat, era prizonierul unui scaun rulant.

Într-o zi s-a aruncat din scaun și a început să se târască pe iarbă, trăgându-și picioarele după el. A ajuns la gardul de piatră, s-a ridicat pe el și încet, încet a început să se târască pe lângă gard, în hotărârea lui neclintită de a merge.

A făcut asta în fiecare zi, având în suflet o mare încredere în sine că va reuși să meargă fără ajutor.

Cu o perseverență de fier și o determinare absolută, a reușit să-și dezvolte abilitatea de a sta în picioare, apoi de a merge șovăielnic, apoi de a merge singur și, în final, de a alerga.

După:

A început să meargă la școală, apoi să alerge către școală și în final să alerge doar de bucuria de a alerga. Mai târziu, fiind elev de liceu, a făcut o echipă de maraton.

În februarie 1934, în faimoasa Madison Square Garden din New York, acest tânăr la care nu se aștepta nimeni să trăiască, despre care nimeni nu credea că va mai merge vreodată, nu se mai oprea din alergat și a depășit recordul de viteză într-o competiție. Numele lui este Dr. Glenn Cunningham.

Un simbol al puterii gândirii pozitive și al încrederii în sine, Glenn Cunningham continuă să fie un motiv de inspirație pentru foarte mulți oameni, iar povestea sa, o mărturie excelentă a faptului că oricând se poate continua, chiar și atunci când destinul nu-ți oferă nici o șansă, iar moartea reprezintă cea mai bună opțiune.

Glenn Cunningham, Foto: Storypick.com
  1. Povești de succes: Un antreprenor

Înainte:

A avut o copilărie cu probleme: părinții săi s-au despărțit, iar tatăl vitreg îi abuza fizic pe mama și pe frații săi; mama sa a fost de două ori condamnată din cauza mărturiei false a tatălui vitreg. Din cauză că nu aveau pe nimeni care să aibă grijă de ei, el și frații săi au fost nevoiți să stea într-un centru de plasament de la vârsta de 8 ani.

Prima sa căsnicie a eșuat în mare parte din cauza faptului că a renunțat la o carieră medicală, dar și pentru că și-a înșelat soția.

Nu numai că a eșuat dramatic la jobul său de agent de vânzări de echipamente medicale, dar și iubita sa l-a părăsit din cauza condițiilor financiare precare. A ajuns un om fără casă, „homeless” cum îl numesc americanii, și a trebuit să stea împreună cu fiul său prin moteluri, parcuri, aeroporturi, iar o dată chiar a înnoptat într-o toaletă publică. În timpul zilei se lupta ca un erou să răzbească într-o firmă de brokeraj, iar seara stătea la cozi interminabile pentru a prinde un loc într-un adăpost ca să doarmă sub un acoperiș împreună cu fiul său.

După:

După ce a trecut examenul de licență, în 1982, a devenit angajat full time al lui Dean Witter. Și-a înființat propria firmă de brokeraj, Gardner Rich & Co. în 1987, firmă din care deținea pachetul de 75% din acțiuni. A vândut o mică parte din acțiunile sale pentru un deal de milioane de dolari în 2006.

Este nimeni altul decât Chris Gardner, CEO-ul și fondatorul holdingului internațional Christopher Gardner, ce are birouri în San Francisco, New York și Chicago. Viața sa a fost portretizată într-un film hollywoodian, „The Pursuit of Happyness”, care nu numai ca a avut super notorietate și încasări, dar care a mișcat inimile oamenilor din întreaga lume.

Chris Gardner
  1. Povești de succes: Un jucător indian de hockey

Înainte:

Era un jucător profesionist de hockey pe iarbă și fost căpitan al echipei naționale a Indiei. Și-a făcut debutul internațional în ianuarie 2004 la Sultan Azlan Shah Cup din Kuala Lumpur. A ajuns căpitanul echipei naționale de hockey pe iarbă în ianuarie 2009. Când se afla în vârful carierei sale, (se spunea că are cea mai bună viteză în joc), pe 22 august 2006 a suferit un accident foarte grav fiind lovit de un puc pe terenul de la Shatabadi, cu două zile înainte de a participa împreună cu echipa sa la Campionatul mondial din Germania. A fost aproape paralizat într-un scaun cu rotile, timp de doi ani.

După:

Sandeep Singh Bhinder nu doar că și-a revenit după acel accident teribil, dar a reușit să reintre în echipă.

După revenirea sa la echipă, în 2009, cu Bhinder pe postul de căpitan, India a câștigat titlul de campioană după 13 ani de așteptare. Iar în 2012, echipa nașională de hockey pe iarbă a Indiei s-a calificat la Jocurile Olimpice de vară de la Londra, după o pauză de 8 ani, și a câștigat finala împotriva Franței.

  1. Povești de succes: Un prezentator al vieții sălbatice pentru Discovery Channel

Înainte:

După ce a terminat școala, s-a gândit să se înroleze în armata indiană și a ajuns să urce pe muntele Himalaya. S-a alătura armatei teritoriale, iar după ce a trecut de faza de selecție a fost rezervist în regimentul 21 SAS timp de trei ani, până în 1997.

În 1996 a suferit un accident în urma parașutării în Zambia: parașuta sa nu s-a deschis complet și a picat în cădere liberă de la 500 de metri, căzând pe pachetul său de parașută din spate și alegându-se cu trei vertebre rupte. Mai târziu a spus: „ar fi trebuit să tai parașuta principală și să merg mai departe cu rezerva, însă acolo sus nu e timp pentru a rezolva problema”. Conform chirurgului său, a ajuns la spital cu toate șansele de a rămâne paralizat pe viață. Și-a petrecut următoarele 12 luni într-un centru de reabilitare militară.

După:

Pentru a arăta ce pot face determinarea neclintită și munca grea, pe 16 mai 1998, și-a atins visul din copilărie, acela de a se cățăra pe Everest, la 18 luni după ce și-a rupt trei vertebre în accident.

La vârsta de 23 de ani se afla printre cei mai tineri oameni ai momentului care au reușit această performanță. Aceasta este povestea inspirațională a uimitorului Bear Grylls. Este cunoscut lumii întregi ca fiind prezentatorul de televiziune al emisiunii „Man Vs. Wild” de la Discovery Channel.

povești de succes
Bear Grylls, Foto: Storypick
  1. Un inginer software

Înainte:

La jumătatea anului 2009, era inginerul de soft pe care nimeni nu voia să-l angajeze. Deși se lăuda cu câțiva ani de experiență la Yahoo și Apple Computer, a fost refuzat de două dintre companiile ce urmau să aibă mare potențial în lumea internetului: prima dată Twitter, iar apoi Facebook.

După:

Atunci când nu a găsit nici o altă companie care să-l angajeze, a făcut echipă cu un fost coleg de la Yahoo, Jan Koum, și a construit aplicația care nu numai că a dominat mesageria bazată pe cloud, dar care este folosită la nivelul întregii lumi. Astfel, această persoană este nimeni altul decât Brian Acton, creatorul Whatsapp. Whatsapp a fost cumpărată de Facebook în 2014 pentru suma de 19 miliarde de dolari, lucru care i-a adus șui Acton un profit net de aproximativ 3-8 miliarde de dolari.

Brian Acton, Foto: Storypick.com
  1. Povești de succes: Un star la Bollywood

Înainte:

Acest star de cinema și-a câștigat popularitatea la începutul anilor 1970. A fost atât de puternică dominația sa pe scena filmului încât regizorul francez Francois Truffaut l-a numit „One-man industry”. Însă a venit o vreme în care un număr de filme lansate consecutiv au eșuat în box office și câțiva ani mai târziu, casa lui de producție a dat faliment, lăsându-l într-un colaps financiar și operațional în anul 1997.

După:

Cu toate acestea, curând a hotărât să revină, iar în 2015 a redevenit unul dintre cei mai de succes și respectați oameni de film din întreaga lume. Acest om nu este altul decât Amitabh Bachchan.

A jucat o serie de personaje și a primit ovații pentru multe dintre ele. Unul dintre filmele sale recente, Piku, încă primește aplauze din întreaga lume. Azi are peste 72 de ani și demonstrează că vârsta nu este o barieră.

povești de succes
Amitabh Bachchan, Foto: Storypick.com
  1. Povești de succes: Un cățărător, inginer și biofizician

Înainte:

Alpinist de la vârsta de 8 ani, a escaladat vârful Mount Temple  din Canadian Rockies care peste 3500 de metri, iar la 17 ani era cunoscut drept unul dintre cei mai buni cățărători din SUA.

În ianuarie 1982, după ce urcase un traseu extrem de dificil din punct de vedere tehnic, acoperit cu gheață, pe muntele Washington în New Hampshire, el și amicul său, Jeff Batzer au fost prinși într-o furtună de zăpadă și s-au dezorientat. Au petrecut astfel 3 nopți la o temperatură de -29 de grade Celsius.

La momentul la care au fost salvați, cățărătorii suferiseră degerături severe. Ambele sale picioare au fost amputate de sub genunchi. Colegul său și-a pierdut piciorul stâng, degetele de la piciorul drept și degetele de la mâna dreaptă.

După:

După un doctorat la MIT în dispozitive biomedicale, a început să lucreze la o serie de proteze și orteze avansate, dispozitive ce încearcă să redea funcționalitatea picioarelor omului. Folosind protezele speciale pe care el le-a desenat, a creat picioare protetice cu rigiditate ridicată a piciorului, lucru ce a făcut posibilă staționarea pe margini de rocă, de grosimea unei monede, și proteze din titan care îi permiteau să se cațăre pe pereți abrupți acoperiți cu gheață. El a folosit aceste proteze pentru a-și modifica înălțimea, pentru a evita pozițiile incomode ale corpului și pentru a putea apuca mâna și piciorul care nu îi erau la îndemână. Înălțimea sa putea varia de la 1,5 metri la 2,4 metri.

Ca rezultat al folosirii protezelor, el a putut să se cațăre la un nivel mai avansat decât înainte de accident, lucru ce l-a făcut prima persoană cu o amputație majoră care a performat într-un sport la același nivel cu sportivi de elită cu aptitudini fizice.

Hugh Herr, Foto: Storypick.com
  1. Povești de succes: Un antreprenor, caricaturist, animator, actor de voce și producător de film

Înainte:

Înainte de a deveni legenda care este azi, acest om se lupta ca să se descopere pe sine. În 1919, în timp ce lucra pentru un ziar, a fost concediat de către editor pe motiv că „nu avea imaginație și nici idei bune”. În ianuarie 1920, a fondat o companie de scurtă durată, alături de un alt caricaturist. Cu toate acestea, după un început dur, a plecat temporar să câștige bani la Kansas City Film Ad Company. Curând a fost urmat de Iwerks, care nu era capabil să conducă singur compania lor. Mai târziu, deși avea propriul studio de succes, profiturile nu putea acoperi plata salariilor angajaților. Astfel, studioul s-a afundat în datorii și a dat faliment. După asta a decis să înființeze un studio în industria filmului, la Hollywood.

După:

L-a creat pe Oswald, iepurașul norocos. Oswald a fost unul dintre primele sale succese uriașe în industria desenelor animate. La momentul respectiv primea doar 20% din încasările filmelor sale și s-a gândit să renegocieze deoarece abia putea să trăiască cu acești bani. A primit o nouă lovitură atunci când producătorul său a furat personajul, dar și echipa de creație, după ce a negociat contracte individuale cu fiecare.

Astfel, producătorul a crezut că v-a fi disperat și va accepta să lucreze pentru cei 20%.

În timp ce majoritatea oamenilor și-ar face bagajele și s-ar întoarce acasă plângând, sau ar lucra pentru plata minimă, acest tânăr curajos s-a apucat să creeze cel mai de succes personaj animat din toate timpurile – Mickey Mouse. Ați ghicit: acest om fascinant este nimeni altul decât antreprenorul, caricaturistul, actorul de voce și producătorul de film Walt Disney.

Walt Disney, Foto: Storypick.com

Întâmplător i s-a spus că Mickey Mouse nu va avea succes deoarece un șoarece uriaș pe ecran va speria femeile. Ei bine, se pare că femeile nu s-au speriat, iar acest șoricel continuă să-și împărtășească aventurile pe ecran chiar și azi, în întreaga lume.

Walt Disney nu s-a lăsat înfrânt de o serie de eșecuri, a rămas puternic și încrezător chiar și în cele mai dificile vremuri. Azi nu cred că există cineva pe lumea asta care să nu fi auzit măcar o dată numele Disney.

Editorul său care l-a concediat pe motiv că nu avea imaginație și idei bune, probabil că se răsucește în mormânt acum.

  1. Un regizor de film

Înainte:

A vrut să studieze filmul la School of Cinematic Arts din cadrul University pf Southern California. Din păcate a fost respins din cauza mediei de absolvire. A aplicat și a doua oară, dar din nou a fost respins. A aplicat și a treia oară și din nou a fost respins.

La final a aplicat și a fost admis la California State University la secția de engleză.

După:

În anii studenției i s-a oferit un job neplătit la Universal Studios, la departamentul editare. Mai târziu i s-a oferit oportunitatea de a face un film scurt pentru publicarea teatrală: era un film de 26 de minute, filmat pe 35 de mm, pe care el însuși l-a scris și l-a regizat. Numele acestui film a fost „Amblin’”.

Vicepreședintele studioului, Sidney Sheinberg a fost impresionat de filmul care a câștigat o serie de premii și i-a oferit tânărului un contract de regizor pentru șapte ani. Astfel, a ajuns cel mai tânăr regizor care a semnat cu unul dintre cele mai mari studiouri de la Hollywood. Vorbim despre extrem de talentatul regizor Steven Spielberg.

Astăzi este unul dintre cei mai de succes regizori de film, iar unele dintre capodoperele cinematografiei îi poartă semnătura: Jaws, Jurassic Park, Schindler’ List, Catch mei f you can, etc. A regizat 27 de filme în mai bine de 40 de ani, a câștigat trei premii Oscar, două dintre ele pentru „Cel mai bun regizor”. Profiturile realizate din filmele lui Spielberg se spune că depășesc 8,5 miliarde de dolari, iar venitul său net a fost estimat la peste 3 miliarde de dolari.

povești de succes
Steven Spielberg, Foto: Storypick.com
  1. Povești de succes: O scriitoare

Înainte:

Această femeie nu are nevoie de introducere. Cărțile ei s-au vândut în mai mult de 400 de milioane de copii în întreaga lume. Însă a fost un moment în viața sa când a fost diagnosticată cu depresie clinică și când se gândea la suicid.

Căsnicia sa a eșuat și se afla în situația de a nu avea un job, fiind nevoită să-și crească copilul dependent. A aplicat pentru un ajutor guvernamental (era atât de săracă încât nu avea din ce să trăiască și să-și crească fiica), descriindu-se ca fiind „atât de săracă cât se poate imagina în Anglia modernă, dar făsă să fie homeless”.

În 1990, aflându-se în trenul care o ducea la la Machester la Londra, în timpul unei întârzieri de patru ore, ideea unei povești a unui băiețel care ajunge la o școală de vrăjituri, începe să se formeze deplin în mintea sa.

În 1995 finalizează manuscrisul primei sale cărți la o mașină de scris manuală, veche. Cartea a fost trimisă la 12 edituri, fiecare dintre ele refuzând-o.

Editorul Barry Cunningham a sfătuit-o să-și ia un job de zi din moment ce nu are șanse mari să câștige bani din scrierea cărților pentru copii.

După:

Azi, este cel mai bine vândut autor în viață, al Marii Britanii, cu o avere estimată la 560 de milioane de lire, poziționând-o pe locul 12 între cele mai bogate femei din UK. Este nimeni alta decât J.K Rowling, creatoarea seriei Harry Potter.

JK Rowling, Foto: Storypick.com

La final te-aș întreba dacă te simți inspirat? Amintește-ți doar că nimic nu este imposibil. Cape diem!

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora