10 regizori care au câștigat cele mai multe premii Oscar - LIFE.ro
Sari la conținut

10 regizori care au câștigat cele mai multe premii Oscar

Iată o listă cu cei zece regizori care au câștigat cele mai multe premii Oscar, numărătoarea urcând de la minim 3 la maxim 6.
Share this article

Regia este un aspect crucial al cinematografiei, iar premiul Oscar pentru cel mai bun regizor este recunoscut pe scară largă ca fiind un apogeu al realizărilor în industrie. O serie de regizori extrem de talentați au luat acasă premiul de-a lungul anilor, dar doar câțiva selectați l-au câștigat de mai multe ori.

Acești regizori sunt considerați ca făcând parte din elita domeniului și au lăsat un impact de durată asupra cinematografiei. Cu toate acestea, merită menționat faptul că alegerile Academiei pentru cel mai bun regizor nu se aliniază întotdeauna cu preferatele publicului sau ale criticilor, iar unii regizori merituoși pot rămâne nerecunoscuți de către Oscaruri.

Cu toate acestea, selecțiile Academiei sunt, în cea mai mare parte, bine cotate, iar filmele și regizorii premiați rezonează adesea cu publicul. Iată o listă cu cei zece regizori care au câștigat cele mai multe premii Oscar.

Ang Lee – 3 premii Oscar

Ang Lee s-a născut în octombrie 1954 în Pingtung County, în sudul Taiwanului. Este un cineast taiwanez cunoscut pentru filmul său emblematic Life of Pi (2012), care a primit unsprezece nominalizări la Oscar și a câștigat patru. Lee a regizat și alte filme premiate de Academie, precum Brokeback Mountain (2005) și Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000). Filmul său de debut în limba engleză a fost Sense and Sensibility (1995), pentru care filmul a fost lăudat de critici și a primit mai multe premii.

Pe parcursul carierei sale de regizor, Lee a primit mai multe nominalizări și premii internaționale, inclusiv nouă nominalizări la academie și trei premii Oscar. El a câștigat primul său Oscar în 2000 pentru cel mai bun film străin în limba străină pentru filmul ” Crouching Tiger, Hidden Dragon„. În 2005, a câștigat Oscarul pentru cel mai bun regizor pentru filmul Brokeback Mountain, devenind astfel primul non-alb care a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun regizor. În 2012, Lee a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun regizor în Life of Pi.

Regizori de Oscar: Peter Jackson – 3 Oscaruri

Peter Jackson s-a născut în octombrie 1961 și este un scenarist, regizor și producător neozeelandez. Deși Jackson și-a început cariera de regizor producând în Noua Zeelandă natală comedii horror îngrozitoare și adesea pline de spirit, precum Bad Taste (1987), a devenit unul dintre cei mai inovatori și de succes cineaști ai generației sale.

Jackson a primit mai multe distincții, inclusiv trei premii Oscar. Este cunoscut mai ales ca scenarist, regizor și producător al trilogiei ” Stăpânul inelelor ” (2001-2003) și al trilogiei ” Hobbitul ” (2012-2014). El a creat istorie cinematografică fiind primul care a regizat simultan trei mari filme de lungmetraj. Munca sa asiduă a dat roade, fiind recompensat cu trei premii Oscar în 2004 pentru Cel mai bun regizor, Cel mai bun film și Cel mai bun scenariu adaptat pentru Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui (2003).

William Wyler – 3 premii Oscar

William Wyler a fost un producător și regizor de film elvețiano-germano-american născut în iulie 1902. S-a stins din viață la 27 iulie 1981, dar este considerat unul dintre cei mai versatili și renumiți cineaști pentru filmele clasice de la Hollywood. Wyler a primit multiple distincții, inclusiv trei premii Oscar pentru cel mai bun regizor. A regizat filme atât în tehnicolor, cât și în alb-negru și a fost activ atât în perioada sonoră, cât și în cea mută, ceea ce îl face un cineast versatil. Este cunoscut pentru că a produs filme notabile, precum ” Doamna Miniver ” (1942), „Cei mai buni ani din viața noastră ” (1946) și epopeea biblică ” Ben-Hur ” (1959), care au câștigat toate premiul Oscar pentru cel mai bun film, iar Wyler a câștigat Oscarul pentru cel mai bun regizor în toate cele trei filme.

Regizor de Oscar: Steven Spielberg – 3 statuete

Steven Spielberg, scenarist, regizor și producător american, s-a născut în 1946 în Cincinnati, Ohio. Și-a început cariera de regizor în epoca Noului Hollywood și a devenit unul dintre cei mai bogați cineaști din lume. A avut multe filme de succes și aclamate de critică de la lansarea blockbusterului epic de vară Jaws (1975).

Steven Spielberg

Astăzi, Spielberg este unul dintre cei mai buni regizori de la Hollywood și una dintre cele mai influente personalități din industria cinematografică modernă. A primit numeroase premii de-a lungul carierei sale, inclusiv trei premii Oscar. Spielberg a primit primul său premiu Oscar în 1994 pentru producția filmului Schindler’s List (1993), câștigând două premii Oscar pentru cel mai bun regizor și cel mai bun film. În 1999, a câștigat Oscarul pentru cel mai bun regizor pentru filmul Saving Private Ryan (1998).

Citește și: Viața lui Steven Spielberg, regizorul de geniu născut pentru a spune povești. De la primul film regizat la 12 ani, până la capodoperele contemporane de la Hollywood

James Cameron – 3 premii Oscar

James Cameron este un regizor de film, editor, scenarist și producător canadian, cunoscut pentru abordarea sa inovatoare a cinematografiei. Este renumit pentru că a deschis noi drumuri în industrie prin dezvoltarea de noi tehnologii și este creditat pentru revitalizarea genului science fiction prin succesul de durată al unor filme precum Aliens (1986) și Terminator (1984). A primit numeroase premii de-a lungul carierei sale de regizor, inclusiv trei premii Oscar. Cameron a scris, regizat, editat și produs filmul atemporal Titanic (1997), care, în 1998, a primit paisprezece nominalizări la Oscar și a câștigat unsprezece premii Oscar. Cameron a obținut trei premii pentru Cel mai bun regizor, Cel mai bun montaj și Cel mai bun film.

Regizori de Oscar: Frank Capra – 3 premii

Frank Capra s-a născut în mai 1897 și s-a stins din viață în septembrie 1991. A fost un scenarist, producător și regizor american de origine italiană. Capra a fost unul dintre cei mai influenți regizori de film din America anilor 1930, scriind și producând filme importante și premiate în timpul marii depresiuni.

Primul său film de succes a fost „ S-a întâmplat într-o noapte ” (1934), care a fost primul film care a câștigat un Oscar la cinci categorii majore, inclusiv la categoria „Cel mai bun film”. Capra este bine cunoscut pentru că a produs Mr. Smith Goes to Washington (1939), You Can’t Take It with You (1938),și Mr. Deeds Goes to Town (1936). Capra a fost nominalizat de șase ori la categoria Cel mai bun regizor la Premiile Academiei, câștigând trei premii Oscar. A primit primul său premiu Oscar în 1935 pentru cel mai bun regizor în filmul You Can’t Take It with You. De asemenea, a mai primit un premiu Oscar în 1937 și 1939 pentru cel mai bun regizor în filmele Mr. Deeds Goes to Town și You Can’t Take It with You , în această ordine.

Clint Eastwood – 4 premii Oscar

Clint Eastwood Jr, născut în mai 1930, este un regizor de film și actor american a cărui carieră în producție cinematografică și televiziune se întinde pe mai bine de 60 de ani. Eastwood și-a început cariera ca actor în mici roluri necreditate la televiziune și în filme, iar de atunci a devenit unul dintre cei mai mari actori deveniți regizori din toate timpurile. Clintwood a devenit celebru pe plan internațional datorită rolului său din filmul emblematic The Good, the Bad, and the Ugly (1966). De-a lungul anilor, a jucat și a regizat numeroase filme premiate. Clint Eastwood a primit, de asemenea, mai multe distincții, inclusiv patru premii Oscar. În 1993, a câștigat două premii Oscar pentru cel mai bun regizor și cel mai bun film pentru Unforgiven (1992). În 2005, a câștigat, de asemenea, două premii Oscar pentru Cel mai bun film și Cel mai bun regizor pentru filmul Million Dollar Baby (2004).

Regizori de Oscar: Francis Ford Coppola – 5 Oscaruri

Francis Ford Coppola, născut în aprilie 1939, este un regizor de film, scenarist și producător american, considerat pe scară largă una dintre cele mai semnificative și influente figuri ale epocii Noului Hollywood din anii 1960 și 1970. Coppola a primit numeroase distincții de-a lungul carierei sale, inclusiv cinci premii Oscar. Debutul său cinematografic este Dementia 13 (1963), iar de atunci a produs filme premiate, în special iconica trilogie Nașul (1972-1990) și Patton (1970). Primele două filme Godfather au câștigat nouă premii Oscar pentru interpretare, scenariu și regie, în timp ce Patton a câștigat șapte premii Oscar. Coppola a primit primul său premiu Oscar în 1971 pentru cel mai bun scenariu original pentru Patton. În 1973, a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat pentru The God father, iar în 1975 a primit trei Oscaruri pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu adaptat pentru The Godfather Part II.

Billy Wilder – 6 premii Oscar

Billy Wilder, un regizor, scenarist și producător de film austriac-american, s-a născut în iunie 1906 și a murit în martie 2002. Cariera sa la Hollywood s-a întins pe parcursul a cinci decenii și este considerat unul dintre cei mai buni și mai versatili regizori ai cinematografiei clasice de la Hollywood. Este cunoscut în mod popular pentru munca sa în filmul noir Double Indemnity (1944), pentru care a primit prima nominalizare la Oscar pentru cel mai bun regizor. Cariera de regizor a lui Wilder a fost marcată de numeroase recunoașteri și nominalizări, inclusiv 21 de nominalizări la Premiile Oscar, dintre care a câștigat șase, dintre care două pentru cel mai bun regizor. În 1945, Wilder a câștigat un Oscar pentru cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu pentru filmul The Lost Weekend (1945). În 1951, a câștigat un Oscar pentru cel mai bun scenariu în filmul Sunset Boulevard (1950), iar în 1961, a câștigat trei premii Oscar pentru cel mai bun regizor, cel mai bun film și cel mai bun scenariu original în filmul The Apartment (1960).

Regizori de Oscar: John Ford – 6 premii

John Martin Feeney, cunoscut profesional sub numele de John Ford, a fost un regizor american de film considerat pe scară largă unul dintre cei mai buni și mai influenți cineaști ai generației sale. S-a născut în februarie 1894 și a decedat în august 1973. Ford a regizat peste 140 de filme, dintre care multe au fost mute, și este cel mai bine amintit pentru westernurile sale. Filmele sale prezentau adesea planuri largi și locații care încadrau actorii în terenul natural vast, stâncos și aspru. Ford a primit numeroase distincții și nominalizări de-a lungul carierei sale, inclusiv șase premii Oscar. Patru dintre acestea au fost pentru cel mai bun regizor, pe care le-a câștigat pentru The Informer (1935), The Grapes of Wrath (1940), How Green Was My Valley (1941) și The Quiet Man (1952). De asemenea, a câștigat un Oscar pentru cel mai bun film pentru The Quiet Man în 1953 și How Green Was My Valley în 1942.

Foto: Depositphotos

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora