Viața lui Steven Spielberg, regizorul de geniu născut pentru a spune povești. De la primul film regizat la 12 ani, până la capodoperele contemporane de la Hollywood - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața lui Steven Spielberg, regizorul de geniu născut pentru a spune povești. De la primul film regizat la 12 ani, până la capodoperele contemporane de la Hollywood

Regizorul unor filme de fantezie atât de elaborate precum Close Encounters of the Third Kind și E.T, The Extra-Terestrial, este omul despre care se spune că a înțeles pulsul Americii ca și cum s-ar fi înțeles pe sine.
Share this article

Viața lui Steven Spielberg  începe în orașul Cincinnati al statului Ohio, SUA, în 1946 și ajunge să ni-l arate pe cel mai bogat și puternic regizor de la Hollywood, deși, la început, astrele nu-i dădeau nici o șansă.

Regizorul unor filme de fantezie atât de elaborate precum Close Encounters of the Third Kind și E.T, The Extra-Terestrial, este omul despre care se spune că a înțeles pulsul Americii ca și cum s-ar fi înțeles pe sine.

Foto: WSJ.com

Viața și copilăria lui Steven Spielberg

Steven Spielberg s-a născut în Cincinnati, Ohio, pe data de 18 decembrie 1946. A fost cel mai mare din cei patru copii ai familiei. Tatăl său, Arnold, era inginer electrician și lucra în ceea ce atunci era un domeniu foarte nou: computerele. Mama sa, Leah, era pianistă. Deoarece era singurul băiat din familie, ceilalți trei copii fiind fete, a fost de mic adorat de mama și de surorile sale și a crescut ca și cum ar fi fost centrul universului. Foarte răsfățat acasă în copilărie, când a ajuns la școală nu s-a mai bucurat de același tratament, lucru ce l-a făcut să-și piardă rapid interesul pentru studii, fiind recompensat în felul acesta cu note cel mult medii.

Steven Spielberg în copilărie. Foto: Pinterest

Asemenea multor familii americane din anii de după război, și familia Spielberg s-a mutat frecvent dintr-un loc în altul.

Tatăl lui Spielberg ajunsese director, iar promoțiile corporative au determinat familia să se mute la Haddonfield, New Jersey; apoi în Pheonix-ul suburban și în cele din urmă în comunitățile de dormitoare emergente din ceea ce ar fi cunoscut sub numele de „Silicon Valley” lângă San Jose, California.

Numele original al acestei regiuni, „Țara dorinței inimii”, a oferit un contrapunct interesant atunci când vorbim despre genurile de filme pe care le-a făcut Spielberg, pentru că se pare că aproape toate filmele sale au fost o combinație de vrăjitorie tehnică (evidențiată de gadget-uri și jucării) și sentimentalism maturat.

Steven Spielberg în copilărie. Foto: historycollection.com

Viața lui Steven Spielberg: Cum a învățat să folosească camera de filmat?

Primul film pe care Steven Spielberg își amintește să-l fi văzut la cinema a fost The Greatest Show on Earth, o spectaculoasă epopee de circ din 1952 regizată de Cecil B. De Mille.

Micul Steven a început să filmeze pe peliculă de 8 mm cu ajutorul camerei de filmat a familiei. A început să înregistreze pe peliculă momente din excursiile cu cortul și alte asemenea efemere cinematografice, dar, în curând, nu mai era mulțumit de ele. A început să filmeze filme narative, încercând să organizeze de fapt fotografii cu unghiuri diferite și efecte speciale primitive.

La vârsta de 12 ani, el a filmat un film după un scenariu, folosind o distribuție de actori. La vârsta de 13 ani a realizat „Escape to Nowhere”, un film de 40 de minute ce vorbea despre război. A devenit din ce în ce mai ambițios și, trei ani mai târziu, a filmat un lungmetraj de science-fiction pe care l-a intitulat „Firelight”. Acest film a durat 140 de minute și a avut o intrigă complexă ce implica astronomi, lumini stranii pe cerul serii și o întâlnire destul de violentă cu unii extratereștri.

Steven Spielberg împreună cu părinții lui. Foto: Stuff.co.nz

În acest moment din viața lui Steven Spielberg încep să apară regretele legate de eforturile sale și de neimplicarea suficientă în viața academică. Faptul că nu avea note suficient de mari, l-a descalificat la admiterea la University of Southern California sau la U.C.L.A.. A fost în schimb acceptat la California State College, de unde a obținut o diplomă în limba engleză, în 1970. De asemenea, a păcălit paznicii de la Universal Studios și a urmărit proiecte majore filmate.

Totuși, el a continuat să facă filme și a pregătit un subiect scurt, „Amblin”, pe care l-a folosit ulterior la festivalul de film din Atlanta din 1969. De asemenea, a câștigat un premiu la festivalul de film de la Veneția, lucru ce i-a adus un contract de șapte ani la studiourile de filmare ce stăteau să se prăbușească: Universal.

Directorii de atunci au fost atât de impresionați de „Amblin’, o poveste simplă despre un băiat și o fată care fac autostopul de la deșertul Mojave până la ocean, încât au folosit subiectul pentru Love Story, un mare hit din 1970.

Steven Spielberg la debutul său în lumea filmului. Foto: nofilmschool.com

Spielberg și-a început cariera ca profesionist regizând mai multe episoade pentru programe de televiziune care erau filmate la Universal. Primul dintre acestea a fost episodul pilot al Galeriei de noapte a lui Rod Serling, în care a jucat legendara vedetă de la Hollywood, Joan Crawford.

A continuat să regizeze episoade din Marcus Welby, M.D., Owen Marshall, Columbo, The Psychiatrists și The Name of the Game. Primul „film” pe care l-a regizat profesional a fost un film realizat pentru televiziune, Duel, care a fost lansat teatral în Europa și Japonia pentru recenzii extraordinare. În Statele Unite a fost considerat unul dintre cele mai mari filme realizate vreodată pentru televiziune. Spielberg a realizat alte două filme pentru televiziune, Something Eviland Savage. În acel moment, el era curtat de fiecare studio din Hollywood din cauza succesului fenomenal al lui Duel. Filmul realizat pentru televiziune, care a costat doar 350.000 de dolari, a încasat între 5 și 6 milioane de dolari în versiunile sale străine.

Pe platourile de filmare. Foto: shutterstock

Cu toate acestea, Spielberg nu a fost copleșit de faimă și ofertele primite și s-a retras din studioul principal pentru un an, pentru a-și dezvolta un proiect propriu.

Viața lui Steven Spielberg, regizorul care a regizat ceea ce și-a dorit

El a venit cu The Sugarland Express, o dramă despre o femeie sângeroasă și hotărâtă, dar oarecum slabă, interpretată de Goldie Hawn, care îl intimidează și în forțează astfel pe soțul său să evadeze din închisoare pentru a-și putea răpi bebelușul din casa de plasament. Filmul a fost un succes din punct de vedere al admirației criticilor, însă din punct de vedere comercial a fost un eșec. Cu toate acestea, a condus la filmul revoluționar al carierei lui Spielberg, spectaculosul succes Jaws (1974).

În ciuda faptului că a adus Jaws cu 100% peste bugetul său de 3.500.000 de dolari, Spielberg a devenit regizorul uns al Hollywood-ului în momentul în care filmul a încasat peste 60.000.000 de dolari în prima lună.

Filmul a fost extrem de popular în rândul criticilor, dar și al publicului, ceea ce l-a transformat într-un succes incontestabil ce i-a oferit lui Spielberg să regizeze ceea ce își dorea. Așa că s-a întors la un subiect ce l-a obsedat încă din copilărie.

Close Encounters of the Third Kind a fost probabil cel mai personal film al său. A avut ca subiect eforturile eroice ale americanilor din clasa de mijloc, de a se întâlni cu vizitatori de pe altă planetă.

Foto: Shutterstock

Următorul film pe care l-a regizat, 1941, a fost un dezastru.

În ciuda acuzației celui mai important critic de film din America, Pauline Kael de la New Yorker, că este responsabil pentru infantilizarea culturii americane, Steven Spielberg a fost responsabil atât pentru multe filme de succes din propria sa direcție, cât și pentru crearea a zeci de proiecte cinematografice. a ajutat la definirea filmului din epoca post-studio, în sensul că a fost unul dintre tinerii regizori responsabili de puterea regizorului în timpul nostru.

Trilogia „Indiana Jones” (1981-1989), E.T .: The Extra-Terrestrial (1982) și The Color Purple (1985) l-au exemplificat pe Spielberg în cel mai bun și mai rău moment.

Imaginile „Indiana Jones” au amestecat o afecțiune plină de iubire pentru serialele de film de odinioară cu o sensibilitate contemporană – totuși una cu o toleranță din păcate ridicată la violența excesivă.

E.T. (1982) a emoționat până la lacrimi națiunea, iar sloganul său, „Phone home!” a fost auzit în întreaga lume. Mai puțin reușită a fost recepția The Color Purple. Spielberg a fost acuzat că a patronat afro-americani și a favorizat sărăcia din sudul rural. El a încercat să se apere citându-și fidelitatea față de romanul lui Alice Walker, dar această abordare nu i-a satisfăcut nici pe detractorii filmului, nici pe fanii cărții.

Impreuna cu soția sa, Kate Capshaw

Spielberg era un mare favorit printre colegii săi de regie, precum George Lucas și John Landis. El a stat alături de acesta din urmă când a fost implicat în moartea a trei membri ai distribuției din Twilight Zone: The Movie, film la care a lucrat și Spielberg.

În 1991 Spielberg a regizat un film cu buget mare despre Peter Pan, numit Hook.

Pe măsură ce Spielberg continua să regizeze și să producă, el părea să devină din ce în ce mai puternic. Faptul că nu a fost recunoscut niciodată în mod satisfăcător de Academia de Arte și Științe de Film a părut din ce în ce mai puțin relevant. El a fost capabil să facă orice film pe care și-l dorea și părea total neinteresat să curteze publicul sau criticii. Averea extraordinară pe care a câștigat-o din realizarea filmelor pe care le-a considerat potrivite pentru el, ar părea să fie justificarea sa.

Și așa apare și mega hit-ul Jurassic Park, în 1993. Povestea s-a centrat în jurul unui parc tematic din prezent, care găzduia dinozauri creați cu ajutorul ingineriei genetice, ca principală atracție. Filmul a fost un succes la box office și home theater. Spielberg a lansat continuarea intitulată The Lost World: Jurassic Park în 1997.

Foto:denofgeek.com

Poate că cel mai puternic dintre filmele lui Spielberg a fost pelicula alb-negru, profund aclamată de critici, Lista lui Schindler. Lansat la sfârșitul anului 1993, filmul a fost filmat în Polonia și a fost o lungă dramă a Holocaustului. A fost o relatare fictivă a unor situații din viața reală în care un om de afaceri german, imoral, ajunge să-și îmblânzească sufletul și salvează viețile a mii de evrei care lucrau în fabrica sa.

Filmul i-a adus respect lui Spielberg atât ca producător de film, cât și ca individ. A câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună imagine din 1993, iar Spielberg a câștigat titlul de cel mai bun regizor.

Viața personală a lui Steven Spielberg este destul de anostă în comparație cu poveștile transpuse pe peliculă de-a lungul anilor. Spielberg s-a căsătorit cu actrița Amy Irving în 1985, mariaj din care a rezultat un fiu, Max. Căsnicia lor a durat doar patru ani, divorțul pronunțându-se oficial în 1989. Ceva mai târziu s-a recăsătorit cu actrița Kate Capshaw, cu care este și azi și, împreună au avut alți cinci copii.

Steven Spielberg și familia sa. Foto: Shutterstoch
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora