15 lucruri pe care trebuie să le știi dacă vrei să emigrezi în Germania - LIFE.ro
Sari la conținut

15 lucruri pe care trebuie să le știi dacă vrei să emigrezi în Germania

Dacă vă mutați în Germania pentru studii sau pentru muncă, trebuie să vă ocupați în prealabil de anumite sarcini administrative.
Share this article

Înainte de a vă muta în Germania, ar trebui să vă faceți o listă de lucruri de făcut pentru a vă pregăti perfect șederea acolo. Puteți folosi aceste informații pentru a vă face o idee generală despre viața în Germania, înainte de a lua decizia de a emigra în această țară!

Bine de știut!

Știați că unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le pregătiți înainte de a vă muta în Germania este asigurarea de sănătate?

Lista noastră extinsă de verificare conține informații despre:

  • 🌆 Orașele pe care trebuie să le verificați înainte de a decide unde să vă mutați
  • 📑 Cum să solicitați o viză
  • 👮 Cum să vă înregistrați la autorități
  • 🇩🇪 Dacă aveți nevoie de cunoștințe solide de limba germană sau dacă engleza este suficientă
  • 🚅 Sistemul de transport public german
  • 🏡 Cum să vă acomodați în noua dvs. locuință germană
  • … și multe altele!

Cele mai frumoase orașe germane în care să locuiești ca student

Să presupunem că aveți în minte un anumit oraș, minunat! Dacă nu sunteți încă sigur și căutați mai multe informații, există cu siguranță mai multe locuri frumoase din care puteți alege. În Germania, poți studia în mod convenabil în orașe mai mici, ai parte de o experiență educațională excelentă și, pe deasupra, de multă distracție. Dar, bineînțeles, orașele mai mari au și ele un mare farmec, și de aceea dorim să vă prezentăm cele 3 „mari” orașe germane:

Berlin

Berlin – capitala vibrantă: Berlinul oferă de toate pentru toată lumea – cu condiția să fiți gata să experimentați adevărata viață de oraș mare. Dacă vă place să vă întâlniți cu prietenii la întâmplare pe stradă, nu sunteți în locul potrivit. În schimb, Berlinul este șic în unele colțuri, sordid în altele. Artiștii laudă spațiile deschise care invită la gândire liberă. Iar turiștii petrecăreți călătoresc din toată lumea pentru a se alătura cozii din fața Berghain.

Citește și: Iulia Filiomon, femeia anului în diaspora. Sau cum să duci în Germania cultura, tradiția și obiceiurile românești și toată lumea să te aplaude pentru asta

Hamburg

Hamburg – steaua din nord: „Moin moin” este motto-ul celui de-al doilea oraș ca mărime din Germania. Aproape 2 milioane de oameni locuiesc aici în jurul și de-a lungul „Elbei”, care determină imaginea centrului orașului cu marele trafic maritim al portului Hamburg. Dar nu doar o excursie pe apă îi atrage pe mulți în nordul îndepărtat al Germaniei. Cartierele culte precum St. Pauli cu Reeperbahn sau Schanzenviertel emană propriul farmec al tradiției vechi și al stilului de viață urban modern. Hamburg ocupă în mod regulat primele locuri în clasamentele orașelor și este considerat deosebit de locuibil.

München

München – orașul Oktoberfest: Munchen se bucură de reputația de oraș cosmopolit cu o mare importanță pentru politică, cultură, lumea media și știință. Clasamentele naționale și internaționale ale orașelor atribuie în mod regulat o calitate ridicată a vieții metropolei sudice, care este legată și de puterea sa economică enormă. Numeroase companii renumite, precum Allianz, BMW sau Siemens, fac din „Minga”, așa cum este cunoscut popular orașul, un actor global și asigură condiții de trai de lux până la prosperitate de lux.

Imigrația în Germania: Cerințe generale

Dacă vă mutați în Germania pentru studii sau pentru muncă, trebuie să vă ocupați în prealabil de anumite sarcini administrative. Germania este o țară foarte birocratică – vor exista reguli și reglementări pentru orice. Cu toate acestea, Germania este una dintre cele mai bune țări din Europa în care să trăiești – așa că eforturile tale vor fi cu siguranță răsplătite!

Reglementări privind vizele germane pentru studenți

Studenții internaționali care nu sunt cetățeni ai unei țări din UE/SEE au nevoie, în general, de o viză pentru a intra în Republica Federală Germania pentru a studia.

Termenul „studii” include toate formele de formare și perfecționare la o universitate de stat sau recunoscută de stat sau la centre de formare comparabile, academii profesionale, plus colegii pregătitoare de stat sau recunoscute de stat. Studiile trebuie să fie scopul principal al șederii. Studiile de seară, de weekend și învățământul la distanță nu îndeplinesc aceste criterii.

Ce trebuie să faceți după ce intrați în țară?

După ce se mută în Germania, viitorii studenți trebuie mai întâi să se înregistreze la un Bürgerbüro (Biroul pentru cetățeni) sau la una dintre administrațiile locale din orașul dumneavoastră. După ce sunt înregistrați, trebuie să se programeze la Ausländerbehörde (Biroul de înregistrare a străinilor) pentru a-și elibera, modifica sau prelungi permisul de ședere.

Cetățenii din țările din afara UE/SEE trebuie să solicite o viză la misiunea germană responsabilă din străinătate înainte de a intra în Germania. Asigurați-vă că intrați cu viza corectă. De exemplu, o viză turistică nu poate fi transformată în permis de ședere în Germania și este posibil să nu puteți studia aici.

Pentru a solicita permisul de ședere pentru studii sunt necesare următoarele documente:

  • Formular de cerere
  • Pașaportul național
  • fotografie biometrică
  • Contract de locuință
  • asigurare de sănătate
  • Certificat de maturitate
  • Dovada de finanțare

Pentru cât timp se eliberează permisul de ședere?

Permisul de ședere pentru studii poate fi eliberat pentru o perioadă limitată de timp, până la maximum doi ani. Termenul de valabilitate a permisului de ședere depinde în special de:

  • Durata studiilor (trebuie să fie notată pe certificatul de înmatriculare) sau durata măsurilor de pregătire a studiilor (de exemplu, curs intensiv de limbi străine).
  • Valabilitatea pașaportului
  • Dovada asigurării mijloacelor de subzistență

Asigurarea dumneavoastră de sănătate

Majoritatea studenților internaționali din Germania se pot înscrie la o asigurare de sănătate obligatorie. Această asigurare de sănătate acoperă, de asemenea, majoritatea cetățenilor și rezidenților germani și este finanțată prin contribuții lunare. Studenții internaționali plătesc o taxă lunară de aproximativ 110 euro.

❇️ Dacă aveți mai puțin de 30 de ani și ați fost admis la un program de licență sau de masterat în Germania, sunteți cu siguranță eligibil pentru asigurarea de sănătate obligatorie în Germania.

Dacă trebuie să urmați un curs pregătitor (Studienkolleg) sau un curs de limba germană înainte de a vă înscrie la studii, trebuie să încheiați o asigurare privată de sănătate în această perioadă. Acest lucru se datorează faptului că asigurarea legală vă acoperă doar atât timp cât sunteți înscris oficial la universitate. Odată ce ați terminat cursurile, puteți trece cu ușurință la asigurarea de sănătate publică.

Deschideți un cont bancar în Germania

Înainte de a vă deschide un cont bancar, aveți nevoie de un certificat de înregistrare („Anmeldung”) de la Biroul de înregistrare a rezidenților. Numai dacă dovediți băncii că locuiți în Germania, aceasta vă va deschide un cont.

Deschiderea unui cont este acum posibilă online la majoritatea băncilor din Germania. Acest lucru nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute. Ca parte a cererii de deschidere a contului, băncile solicită de obicei date personale, cum ar fi numele, locul de reședință, starea civilă și naționalitatea.

Băncile directe sunt cele mai ieftine

Băncile directe sunt bănci care nu au o rețea proprie de sucursale. Transferurile și ordinele permanente pot fi efectuate prin intermediul serviciilor bancare online. De asemenea, puteți găsi și descărca online extrasele de cont. Băncile directe oferă cele mai ieftine conturi curente, iar retragerile de numerar în Germania și în străinătate sunt adesea gratuite.

Ce documente sunt necesare pentru a deschide un cont?

  • Pașaport valabil
  • Certificat de înregistrare în Germania / dovadă de reședință

Cetățenilor din țările care nu sunt membre ale Uniunii Europene li se poate cere să prezinte permisul de ședere în Germania pentru a deschide un cont.

  • Dacă este necesar, trebuie prezentat și motivul reședinței (de exemplu, în cazul studenților, un certificat de înmatriculare).

Găsiți un furnizor german de internet ieftin

De obicei, bugetele studenților sunt strânse, iar mai mulți doresc să împartă un punct de acces într-un apartament comun sau au nevoie de internet pentru studii. Wi-Fi este, bineînțeles, standard.

Tarifele DSL special concepute pentru studenți vă permit să obțineți internet în bandă largă la un preț corect. Pentru aceasta, studenții trebuie adesea să prezinte un certificat de înscriere ca dovadă după ce au comandat contractul pentru a beneficia de reducere.

Iată o listă a furnizorilor de internet populari din Germania:

❇️ Îți recomandăm să le verifici tarifele pentru studenți și să o alegi pe cea care ți se potrivește!

Când începeți să comparați, s-ar putea să vi se pară o junglă. Cereți ajutorul unui prieten german sau al unui coleg de apartament dacă vă simțiți pierdut!

Contract de telefonie mobilă sau cartelă SIM preplătită?

Pentru a intra în rețeaua de telefonie mobilă din Germania, trebuie mai întâi să vă decideți ce tip de cartelă de telefonie mobilă preferați. Puteți opta pentru o cartelă SIM preplătită, care trebuie reîncărcată în mod regulat, sau puteți încheia un contract și plăti o taxă lunară în funcție de pachetul de telefonie mobilă pe care îl doriți. Iată mai jos câțiva factori importanți pe care ar trebui să îi luați în considerare înainte de a face alegerea:

Contractul de telefonie mobilă:
  • Potrivit pentru o ședere pe termen lung
  • Tarif fix
  • Perioadă lungă de preaviz
  • Este necesară înregistrarea adresei
  • Cont bancar (IBAN) necesar
Cartela sim preplătită:
  • Adecvat pentru o ședere pe termen scurt
  • Plătiți doar pentru ceea ce utilizați
  • Ușor de anulat
  • Nu este necesar un cont bancar

Puteți cumpăra cartela sim online sau dintr-un magazin fizic.

❇️ Recomandarea noastră: verificați magazinele de discount germane, cum ar fi Aldi sau Lidl, pentru cartele SIM preplătite ieftine cu date mobile.

Viața în Germania

Dacă sunteți încă în căutarea unui loc de locuit, puteți încerca să vă găsiți un coleg de apartament german și să vă mutați într-un WG (apartament comun) în Germania! Dacă nu doriți să aduceți bunuri de uz casnic, ar trebui să alegeți o cameră de cămin, deoarece acestea sunt, de obicei, complet mobilate.

O cameră de cămin poate fi mai ieftină, iar universitatea dvs. poate probabil să vă aranjeze ceva. Dar să ai un coleg de cameră german va fi cu siguranță o experiență distractivă!

Atunci când vă mutați în Germania, probabil că doriți să vă faceți o idee bună despre condițiile de trai de acolo în avans. Citiți mai departe dacă doriți să aflați mai multe despre Germania și particularitățile sale distinctive!

Costul vieții

Costul mediu de trai este de aproximativ 850 de euro pe lună pentru studenți.

Germania oferă un stil de viață perfect accesibil atât pentru studenți, cât și pentru muncitori. Cu toate acestea, fiți pregătiți să plătiți o chirie mai mare în orașele mari (în special München și Berlin)!

Costurile chiriei și ale utilităților

Studenții din Germania plătesc în medie 350 de euro pe lună pentru chirie. Această cifră variază foarte mult în funcție de locul în care locuiți și dacă locuiți în propriul apartament, într-o cameră comună sau într-un cămin.

Dormitoarele pentru studenți sunt, de obicei, cel mai puțin costisitor tip de locuință. Cu toate acestea, în special în orașele mari, există uneori liste de așteptare lungi pentru a obține o cameră liberă. Chiriile în orașe populare, precum München, Hamburg sau Köln, sunt costisitoare, în timp ce în orașele mai mici vă puteți obține propriul apartament pentru mai puțin de 300 de euro pe lună.

Mâncarea

Mâncarea este al doilea cel mai mare factor de cost în cheltuielile lunare ale studenților. Aceasta se ridică la aproximativ 180 de euro. Aceasta include nu numai achizițiile pentru a mânca acasă, ci și costul mâncării în oraș. Dacă mâncați mult la restaurant sau comandați mai des în oraș, probabil că veți cheltui mai mult. Dar dacă vă gătiți singur în cea mai mare parte a timpului, puteți rămâne chiar sub costurile indicate. O alternativă ieftină este să luați prânzul în „Mensa” (sala de mese).

Taxe semestriale și școlarizare

Nu toți studenții trebuie să plătească taxe de școlarizare. Taxele semestriale, în schimb, sunt suportate de toată lumea. În funcție de universitate, taxele semestriale variază între 250 și 350 de euro pentru 6 luni. Taxele de școlarizare sunt percepute la universitățile private, pentru studii de două semestre sau pentru așa-numiții studenți de lungă durată. Acestea pot ajunge rapid la 500 de euro pe semestru.

Învățați limba

Dacă doriți să vă folosiți timpul petrecut în Germania pentru a vă îmbunătăți cunoștințele de limbă germană, un curs de limbă poate fi foarte util.

În viața de zi cu zi, vă puteți descurca bine fără limba germană sau doar cu cunoștințe de bază. Cu toate acestea, acest lucru este valabil, de obicei, doar în orașele mari. În zonele mai rurale, este posibil ca oamenii să nu poată comunica la fel de bine cu dumneavoastră.

Puteți găsi multe oferte online și, bineînțeles, universitatea dumneavoastră din Germania va oferi, de asemenea, un curs de limbă (de obicei gratuit).

️ Recomandarea noastră pentru mai multă distracție: un tandem lingvistic vă oferă posibilitatea de a intra în contact cu localnicii, de a învăța limba germană și de a vă împărtăși limba maternă.

Transportul public

În Germania, vă puteți deplasa cu ușurință cu mijloacele de transport în comun. Fie că este vorba de autobuz, metrou, tren sau bicicletă: transportul public este accesibil și convenabil.

Feriți-vă de întârzierea cronică a Deutsche Bahn! 😉

Aplicați pentru un loc de muncă

După ce vă mutați în Germania, puteți, de asemenea, să aplicați pentru un loc de muncă. În principiu, este posibil să se obțină un titlu de ședere pentru căutarea unui loc de muncă în Germania pentru o perioadă de maximum 18 luni. Cerința obligatorie pentru aceasta este un curs de studii finalizat.

Foto: Depositphotos

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora