256 de ani de la naşterea lui Marie Harel, femeia care a inventat brânza Camembert
Anul acesta s-au împlinit 256 de ani de la naşterea lui Marie Harel, femeia despre care se spune că ar fi inventat brânza Camembert, acea brânză din lapte crud de vacă, moale, maturată, cu o textură cremoasă, de culoare gălbuie şi acoperită cu o crustă albă, comestibilă de mucegai.
În 1791, în satul Camembert din Normandia, o femeie pe nume Marie Harel făcea brânză după obiceiurile locale. Un călugăr, Charles-Jean Bonvoust, care căuta adăpost din calea anti-clericalilor, s-a refugiat în acest sat unde, impresionat de brânzeturturile lui Harel, i-a dezvăluit acesteia o reţetă de brânză originară din Brie (regiunea de unde provenea călugărul), al cărei specific era crusta comestibilă.
Pe baza acestei reţete, Harel a început să producă brânza Camembert, introducând mici modificări cum ar fi: reducearea cantităţii de cremă folosită în reţeta cu pricina, astfel încât roata de brânză să fie mai mică. Şi astfel, Marie Harel a pus bazele unei adevărate dinastii a producătorilor de brânzeturi, ce aveau să facă din Camembert una din cele mai puternice mărci din producţia alimentară. Printre cei care au contribuit enorm la dezvoltarea producţiei s-au numărat nepotul ei, Cyrille Paynel, care a creat o fabrică de bârnză Le Mesnil-Mauger (Calvados, Franţa) iar mai târziu, în 1890, inginerul Jules Charrel, care a început să împacheteze brânza în cutii de lemn subţire, inventând astfel o metodă de ambalare ce avea să o facă uşor transportabilă în orice colţ al lumii (lucru care a contribuit enorm la creşterea vânzărilor).
Ce mai spune legenda: Împăratul Napoleon al-III-lea, impresionat de brânza Camembert, ar fi cumpărat toată cantitatea de brânză existentă la data când a vizitat satul Camembert, transportând-o la Tuileries şi făcând-o astfel celebră.
Cum se face Camembert: Laptele crud se încheagă, apoi se taie, se pune în forme şi se scurge. Se adaugă Ciuperca Penicillium candidum prin pulverizare, acest tip de mucegai oferind crusta albă atât de caracteristică Camembert-ului. Brânza este apoi maturată pentru o perioadă de 4 până la 12 de săptămâni. Gustul distinct dulce-amărui al brânzei Camembert este dat de crusta care înveleşte brânza.
Secrete: Unul din secretele acestei brânze franţuzeşti ar fi laptele de vacă, obţinut în urma hrănirii cornutelor cu unumite tipuri de iarbă, cereale şi legume.
Tipuri de Camebert: Astăzi se cunosc două tipuri de Camembert: Camembert gras (conţine 3% substanţe minerale 48% substanţă uscată, 20% proteine şi 45% grăsime în substanţă uscată) şi Camembert extra (3% săruri minerale, 48% substanţă uscată, 18% proteine şi 50% grăsime în substanţă uscată).
Diferenţa dintre Camembert şi Brie: Uşor de confundat, mai ales pentru necunoscători, cele două tipuri de brânză franţuzeşti se diferenţiază totuşi: Camembert are gust de fân, Brie are gust de smântână; Camembert are o consistenţă densă, netartinabilă, în timp ce Brie are o textură moale, tartinabilă.