3 recomandări de cărți pentru vară - LIFE.ro
Mergi la conținut

3 recomandări de cărți pentru vară

Ce mai citim: 3 recomandări de cărți pentru vară pentru cei ce doresc să descopere lectura de autodezvoltare și de dezvoltare a echipelor lor.
Share this article

Recomandările mele se adresează celor care doresc să descopere lectura de autodezvoltare și de dezvoltare a echipelor lor. Sunt multe titluri valoroase care ne scapă, nu avem când să căutăm sau să selectăm, parcă ne tentează podcasturile mai mult…, și totuși paginile unei cărți ne dau ocazia să reflectăm, să trecem prin filtrul propriu și nu doar să preluăm experiența altor oameni…

Modalitatea și preferința noastră de învățare este diferită și o combinație a felului în care ne imersăm în cunoaștere nu ne poate face decât bine. Așa că, podcasturi, cărți sau audiobooks, ia ceva care să te relaxeze, să îți deschidă perspectivele și să îți crească încrederea cu care crești personal și professional!

Succesul în viața personală și profesională – cum se întrepătrund și cum se echilibrează, Bert Hellinger

Născut în anul 1925, Bert Hellinger a studiat filozofia teologia și pedagogia publicând peste 80 de cărți traduse în 27 de limbi. Cei care au devenit atrași de constelații familiale și de felul în care funcționează acestea au ocazia, într-o carte relativ scurtă, să înțeleagă pornind de la principiile sistemice ale constelațiilor felul în care pot sprijini satisfacția și succesul muncii și al vieții lor profesionale într-o viață echilibrată. Fiecare capitol cuprinde reflecții personale extrase din constelații sistemice pe care le-a facilitat, referitoare la diferite componente ale succesului profesional sau din sfera afacerilor care au legătură cu viața personală. Este o carte plină de înțelepciune, invitându-ne să ne uităm la principiile vieții și ale iubirii care, odată respectate, pot determina succesul sau eșecul, respectiv fericirea sau nefericirea în viziunea sa. Cei care doresc să exploreze mai mult, au la dispoziție de la aceeași editură și celelalte două titluri traduse, ale lui Bert Hellinger: Legile succesului în afaceri și în carieră, exemple concrete de constelații sistemice și Constelații sistemice pentru firme – legile succesului în afaceri.

Citește și: Eșecul: strategii de a face faţă demonului și cum să scapi de himera perfecțiunii

Echipe de vis – cum să lucrăm împreună fără să ne dezbinăm, Shane Snow

Altă carte cu potențial de vacanță, dar și de dezvoltare de leadership este Echipe de vis – cum să lucrăm împreună fără să ne dezbinăm. Cartea lui Shane Snow, aparută la Editura Publica, vă vine sau nu să credeți, este o carte de povești. Scrisă cu umor și cu povești din toate domeniile, cu istorii despre oameni sau companii cu nume de rezonanță, cartea lui Snow pune  la un loc istorie, neuroștiință, psihologie și cunoștințe de managementul afacerilor, explicându-ne felul în care putem îmbunătăți munca noastră și în care putem crea echipe mai bune. Ne vorbește despre oameni curajoși în sensul de a-și pune ideile uneori ieșite din comun alături de perspectivele altora, făcând echipă și reușind. Putem citi despre ceea ce Snow numește ”expansiune cognitivă bun”, acel fenomen care are loc atunci când ne uităm dincolo de cadrul nostru și decidem să luăm în considerare noi perspective, în procesul nostru de căutare al soluțiilor, de ce este valoroasă diversitatea și de ce uneori ”o soluție de valoare inferioară poate arăta calea către o soluție mai bună”. Putem citi și despre experimentele profesorului Zak cu participanții la vizionarea unuia dintre filmele cu James Bond care au dus la explicarea rolului oxitocinei în empatie și a felului în care poveștile oamenilor ne fac mai empatici și cooperanți, de ce contează până la urmă să fim conectați cu colegii de echipă pentru a reuși în tot ceea ce ne propunem împreună. Și multe alte povești.

Citește și: De la idee, la implementare: cum ar putea deveni inovarea parte din viața noastră zi de zi? Și de unde vine rezistența la ideile noi?

Intuiția – cum să-ți transformi instinctele de zi cu zi în idei revoluționare, Bernadette Jiwa

Un al treilea titlu pe care vi-l propun este apărut tot la Editura Publica. Bernadette Jiwa este autoarea cărții Intuiția – cum să-ți transformi instinctele de zi cu zi în idei revoluționare. Tot despre povești scrie Jiwa și rolul acestora în stimularea inovației și a marketingului. În lumea de astăzi, VUCA, suntem puși de foarte multe ori în situații de incertitudine și ambiguitate să accesăm intuiția și să luăm decizii fără a avea toate datele la îndemână. Merită să citiți această carte pentru că ați putea vedea cum apare și cum se dezvoltă intuiția, care este rolul curiozității, al empatiei și al felului în care contribuie la toate acestea dacă dăm frâu imaginației. În mod special, în această carte mi-au atras atenția capitolele despre curiozitate. Se știe că vârful curiozității noastre se atinge pe la șase-șapte ani după care aceasta începe să scadă deoarece gândirea noastră și felul în care ne raportăm la lume este ghidat și structurat după cadre legate de normele sociale, de tradiții, sau de legi și acțiune care guvernează felul în care existăm. În dinamica zilelor actuale, fără curiozitate este imposibil să putem ține pasul. Exercițiul de a redeveni curioși, abilitatea noastră de a acorda atenție și de a remarca ce se întâmplă în jur, capacitatea noastră de a da sens acestor observații și semnale, gândirea critică, toate sunt abilități de secol 21 luate în calcul în toate cercetările despre abilitățile viitorului. Această carte vă ajută să descifrați aceste aspecte și ne aduce aminte cum să ne reconectăm la capacitățile noastre profund umane.


Madi Rădulescu, MCC, MBA, Managing Partner MMM Consulting. Este un facilitator, trainer și coach de echipă experimentat care adună peste 25 ani de experiență de lucru cu leaderi în companii mari, multinaționale. De peste 13 ani este coach executiv și în 2019 i-a fost acordat premiul Gold Coach Award conform Romanian L&D Industry, survey la care au participat peste 570 manageri și specialiști de resurse umane.  

Este pasionată de dezvoltarea leaderilor, de impactul pe care îl poate crea dând acestora acces la perspective multiple, la propriile resurse, sprijinindu-i să iși asume rolul cu încredere întelegându-și propriile valori și credințe. A obținut multiple certificări de coaching, management și leadership, este membru ICF – MCC – Master Certified Coach, cea mai înaltă acreditare globală, consultant certificat pentru metodologiile Persona Global și PerformanSe și a derulat proiecte în multe țări Europene.

Este și soție, și are o fiică. Pasionată de călătorii, îi place să descopere obiceiurile altor culturi. Deviza după care se ghidează este: „Fii mereu cu mintea și cu inima deschise, învață continuu și viitorul se va arăta plin de șanse și oportunități.”

Puteți află mai multe informații despre Madi Rădulescu de pe site-ul ei.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora