5 beneficii ale consumului de dovleac pe care nu le știai
Fiecare anotimp are câteva ingrediente specifice. Cu siguranță toamna te duce cu gândul la dovleac. Fie că îți place la cuptor, preferi să ronțăi câteva semințe de dovleac la filmul preferat sau savurezi un Pumpkin Spice Latte la o cafenea, e bine să știi că această legumă aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Iată mai jos câteva detalii despre leguma din care poți face sculpturi interesante și cum te ajută să-ți îmbunătățești dieta!
Ce este dovleacul
Este un membru al familiei cucurbitacee și este una dintre sutele de specii de plante numite mai frecvent tărtăcuțe. Rudele sale includ pepenele verde, castraveții și dovleceii. Este foarte hrănitor, conținând proteine, carbohidrați, carotenoizi, vitamine și minerale. Ca ingredient alimentar sănătos și versatil, el îmbunătățește multe rețete cu gustul său și adaugă un strop de culoare în farfurie.
#1. Beneficii ale consumului de dovleac pentru piele
Este un aliment bogat în substanțe nutritive benefice pentru sănătatea și hidratarea pielii, inclusiv minerale, fibre, vitamina C, carotenoide și uleiuri esențiale. Conține beta-caroten, care reduce inflamația și poate ajuta la prevenirea cancerului de piele cauzat de expunerea la soare.
În plus, alfa-carotenul din această legumă poate ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire. Cercetările au arătat, de asemenea, că administrarea extractului oral sau aplicarea acestuia pe piele poate, împreună cu alte terapii, să trateze dermatita de contact – o afecțiune inflamatorie a pielii – legată de depresie. Este nevoie de mai multe cercetări, totuși, pentru a vedea cât de bine funcționează leguma pentru această tulburare.
Uleiul obținut din dovleac este un remediu tradițional pentru eczeme pentru a reduce deteriorarea pielii. Cercetări recente sugerează că poate fi utilizat cu betametazonă, un medicament steroid pentru afecțiunile inflamatorii ale pielii, pentru a trata eczemele cronice ale mâinilor. Combinarea uleiului cu betametazonă reduce, de asemenea, cantitatea necesară de betametazonă, reducând efectele secundare ale medicamentului.
#2. Este bun pentru pierderea în greutate
Este sărac în calorii și bogat în fibre, ceea ce poate ajuta la pierderea în greutate. Fibrele te pot ajuta să te simți plin, să reduci apetitul și consumul de alimente, să încurajeze mișcările intestinale regulate, să reducă nivelul zahărului din sânge și al colesterolului și să îmbunătățească absorbția mineralelor în intestin, toate acestea putând beneficia de controlul greutății. Deși nu s-au făcut multe cercetări despre cum ajută la pierderea în greutate, poți adăuga dovleacul la o dietă echilibrată.
#3. Beneficii ale consumului de dovleac: poate proteja de daune oxidative
Culoarea portocalie îndrăzneață înseamnă că este plin de beta-caroten, un antioxidant puternic. Antioxidanții protejează organismul de radicalii liberi – atomi care provoacă leziuni mici celulelor. În timp, daunele pot duce la boli precum cancerul și demența. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, împiedicându-i să dăuneze celulelor. Dacă celulele tumorale încep să se formeze, beta-carotenul poate sări și le poate împiedica creșterea. Beta-carotenul determină, de asemenea, organismul să elibereze celule care atacă și distrug tumorile.
#4. Poate îmbunătăți sănătatea ochilor
În timp ce beta-carotenul protejează celulele de radicalii liberi, corpul tău o transformă în vitamina A. Apoi, organismul folosește vitamina A pentru a produce o proteină necesară pentru ca ochii tăi să funcționeze corect. Vitamina A susține și alte părți ale ochiului, cum ar fi corneea, care concentrează lumina, astfel încât să poți vedea clar.
Nu numai asta, dar vitamina A este importantă pentru sănătatea pielii, a oaselor, a plămânilor și a rinichilor. Atât beta-carotenul, cât și vitamina A sunt cel mai bine obținute din alimente, nu din pastile.
#5. Beneficii ale consumului de dovleac: susține sănătatea inimii
Este recomandat, atât dovleacul cât și semințele de dovleac, ca parte a unei diete sănătoase pentru inimă, care poate ajuta la scăderea riscului de boli de inimă. Oferă o listă lungă de nutrienți care protejează și susțin inima, cum ar fi vitaminele A, B1, B6 și C, cuprul, fibrele, acidul folic și manganul. Oferă calciu, potasiu și magneziu, care te pot ajuta să-ți menții bătăile inimii regulate și tensiunea arterială scăzută. Fibrele din el pot juca, de asemenea, un rol în scăderea tensiunii arteriale, precum și a colesterolului.