5 locuri care mi-au plăcut în România anul acesta
Orice aş face, tot acolo m-aş întoarce. Nu spun că sunt singurele, nu spun că nu mai e loc şi pentru altele, dar acestea mi-au făcut plăcere anul acesta prin servicii, prin zâmbete, prin design.
Hotel Privo din Târgu Mureş
Câştigător al Premiului Luxury Design Hotel în 2015, hotelul mi-a atras atenţia prin grija pentru detalii în materie de design. Amestecul inedit şi foarte echilibrat între beton, cărămidă, plastic şi oţel au avut ca efect nu o atmosferă rece, aşa cum poate ţi-ai imagina, amintind aceste materiale, ci dimpotrivă. Camerele au un design diferit, iar saltelele paturilor, cu o textură dură, dar cu memorie, sunt un hit al locului.
Vila Katharina din Braşov
Hotelul boutique de 4 stele, Vila Katharina, îţi lasă senzaţia că păşeşti în epoca domniţelor de la curte… De altfel, despre Katharina legenda spune că a fost iubita lui Vlad Ţepeş, cel care s-a îndrăgostit de ea şi care i-a fost iubit timp de 22 de ani. Clădirea din secolul al 19-lea este restaurată în cele mai mici detalii. Dacă aveţi vreodată chef să plecaţi de acasă, să fugiţi din prezent, să vă ascundeţi de lume cu cel pe care îl iubiţi, refugiul romantic pe care vi-l oferă această vilă este ideal. Desigur, şi familiile se pot simţi bine aici: vila are doar 3 camere. Mobila este Biedermeier şi Art Deco, iar porţelanurile din care vei bea ceaiul dimineaţa este Zolnay, Herend sau Rosenthal.
Le Vivier din Bucureşti, singurul Oyster bar din România
Îmi place pentru că este unicul, pentru că importă fructe de mare de cea mai bună calitate din nordul Franţei, din Bretania şi Normandia, de la pescari locali. Toate crustaceele şi moluştele ajung în restaurant vii, fiind transportate şi mai apoi păstrate în bazine cu apă de ocean care respectă temperatura şi salinitatea din mediul lor natural. Vedetele restaurantului sunt Stridia Krystale, medaliată în 2015 cu aur la Paris, şi homarul albastru. În restaurantul Le Vivier există şi un shop special conceput, cu specialităţi de peşte, icre negre de la celebra Maison Kaviari din Paris, vinuri franţuzeşti şi specialităţi de brânzeturi artizanale. Un asemenea loc nu putea fi gândit decât cu ajutorul unui designer. Iar acesta este italianul Mario Baldini.
Baracca din Cluj
Cu ocazia TIFF-ului am mers în Cluj. Ştiu, cu toţii cred că ştiu deja la câtă cantitate de cerneală a curs pe net (hm… sunt nostalgică) despre frumuseţea oraşului şi despre cele câteva locuri care sunt de neuitat şi care au adunat foarte multă lume vara asta. Eu m-am îndrăgostit pe loc de Baracca. Dar pe loc şi pentru toată viaţa! De la felul în care arată, până la cocq au vin sau pieptul de raţă cu piure de morcov, de la cotletul de miel făcut cu piure de conopidă, ciocolată neagră şi mentă, până la vinul La casa in collina barbaresco, un vin roşu de-ţi taie răsuflarea… ce să spun? Nu degeaba a fost desemnat cel mai bun restaurant din ţară anul trecut, primind premiul The fine dining restaurant of the year oferit de Romanian Top Hotel.
Ana Hotels, Eforie Nord
Procedurile de la acest hotel, cele pe bază de nămol venit direct din Techirghiol, au fost întotdeauna miraculoase pentru mine. Şi nu numai. Străinii care vin aici sunt clienţi fideli de ani de zile… Duşul Vichy, masajul făcut cam în 11 feluri – de la cel cu pietre, până la cele cu nămol, de la cele anticelulitice până la cele cu ulei cald, baia în nămol, piscina interioară cu apă sărată, produsele de cosmetică folosite -, mă fac să-mi pară rău că ajung atât de rar!