HPV (Human Papilloma Virus) este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală, cu peste 48 de milioane de victime în toată lumea.
Probabil ai văzut deja reclame și campanii la televizor pentru vaccinul HPV. Părinților de fete, medicii pediatri le recomandă vaccinul pentru a le proteja împotriva unor tipuri de cancer care sunt legate de acest virus. Poate suna destul de înfricoșător: o infecție comună care provoacă cancer.
Ar trebui să ne îngrijorăm? Da și nu, răspund medicii de la Johns Hopkins Hospital, cea mai prestigioasă instituție medicală din SUA.
Iată cinci lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe despre infecția HPV. Iar dacă le știe, nu ar fi motive de îngrijorare.
Femeile nu trebuie să se simtă rușinate de HPV
„Oricine a făcut sex vreodată poate să fi fost expus la infecție”, spune Connie Trimble, directorul centrului pentru displazie cervicală de la Johns Hopkins, adăugând că și-ar dori să știe cum să scape de stigmatul inutil asociat bolii.
„Creșterea gradului de conștientizare vă poate oferi alegeri, iar a ști că aveți opțiuni este încurajator.”
Anumite tipuri de HPV sunt legate de boala de col uterin
Deși există mai mult de 100 de tulpini de HPV, doar aproximativ 12 dintre ele sunt asociate cu bolile de col uterin. „Împreună, HPV 16 și HPV 18 reprezintă 70% din toate bolile de col uterin”, spune Trimble. Negii genitali sunt o formă de HPV cu risc scăzut și nu provoacă cancer.
Medicii monitorizează infecția cu teste Papanicolau care caută celule cervicale anormale numite leziuni. Leziunile de grad scăzut – unde modificările sunt doar ușor anormale – se rezolvă adesea de la sine. Acestea nu sunt considerate precanceroase.
Toate cancerele de col uterin apar din leziuni netratate, de grad înalt, care conțin celule precanceroase. Dacă sistemul tău imunitar este sănătos, este nevoie de obicei de aproximativ 10 până la 15 ani pentru ca acest cancer de col uterin să se dezvolte într-o leziune de grad înalt. Dar nu toate leziunile de grad înalt devin cancer – sistemul imunitar al unei persoane le poate elimina.
Se transformă foarte rar în cancer de col uterin
În timp ce infecția poate duce la cancer de col uterin, riscul de a dezvolta cancer de col uterin din cauza virusului este încă destul de scăzut.
Pentru 90% dintre femeile cu HPV, afecțiunea se va ameliora de la sine în termen de doi ani. Doar un număr mic de femei care au una dintre tulpinile HPV care cauzează cancer de col uterin vor dezvolta vreodată boala.
Displazia cervicală, în care modificările celulelor apar în colul uterin la deschiderea către uter, este un rezultat mai frecvent al infecției cu HPV.
„Am un grup imens de pacienți cu infecție persistentă cu HPV care nu au avut niciodată niciun motiv să aibă nevoie de tratament”, spune Trimble. „Așa că, dacă aveți HPV, îl puteți pune pe lista de neplăceri și îl puteți elimina de pe lista de îngrijorări.”
HPV cauzează și cancere la cap și gât
Unul dintre cele mai mari – dar mai puțin cunoscute – pericole ale HPV implică riscul de cancer la cap și gât, HPV răspândindu-se la gât prin sexul oral.
„Rata cancerelor în partea din spate a gâtului crește vertiginos”, spune Trimble. „Experții folosesc cuvântul epidemie pentru a o descrie. Este pe cale să depășească boala cancerului de col uterin.”
În timp ce femeile se pot îmbolnăvi de aceste tipuri de cancer, cei mai mulți dintre cei care îl fac sunt bărbați heterosexuali. În prezent, nu există nicio modalitate de depistare a acesteia, ceea ce face cu atât mai important ca părinții să-și vaccineze copiii, inclusiv băieții.
Vaccinurile salvează vieți
Trimble crede că este trist că există atât de multă controversă cu privire la vaccinul HPV, care s-a dovedit în mare măsură sigur și poate preveni cancerele devastatoare legate de HPV. De fapt, Trimble și-a dedicat cercetările dezvoltării de vaccinuri terapeutice capabile să lupte împotriva HPV odată ce cineva a contractat virusul. (Vaccinurile preventive sunt administrate persoanelor sănătoase pentru a preveni infecțiile; vaccinurile terapeutice sunt folosite pentru a ajuta persoanele care au deja o boală.) Într-un studiu recent folosind un vaccin terapeutic, ea și echipa ei au reușit să trateze cu succes jumătate dintre pacienții care au avut leziuni de grad înalt și lucrează la creșterea acestui număr.
„Cel puțin 20% dintre cancerele umane sunt cauzate de o anumită infecție”, spune Trimble. „Aceasta înseamnă că ar fi posibil să se prevină sau să se trateze boala, ajutând sistemul imunitar să recunoască infecția. Odată ce ai făcut asta, ai câștigat.”
În cele din urmă, Trimble spune că HPV este o infecție slabă și este încurajată de răspunsurile imune uriașe pe care aceste vaccinuri terapeutice le pot declanșa.
Care sunt simptomele HPV?
La bărbați, dacă există simptome, acestea sunt de obicei:
✔ Negi,
✔ Excrescențe neobișnuite,
✔ Umflături,
✔ Leziuni.
La femei, simptomele sunt de obicei:
✔ O infecție cu HPV cu risc ridicat pe colul uterin, de obicei, nu provoacă niciun simptom. Acesta este motivul pentru care testarea este cu adevărat importantă.
✔ Creșteri nedureroase sau noduli în jurul vaginului sau anusului (negi genitali).
Citește și: HPV, virusul ce poate cauza cancer şi bărbaţilor
Foto: Depositphotos.com