Baie relaxantă: cinci aspecte de care să ţii cont
În curând o să preferăm duşurile revigorante şi răcoritoare, aşa că îţi propun să încerci acum una dintre cele cinci reţete inedite de mai jos, pentru a descoperi starea pe care ți-o dă o baie relaxantă. Pe lângă efectul anti stres, vei obţine şi o piele fină şi plăcut parfumată. Te asigur că vei dori să încerci toate reţetele, meriţi din plin un moment doar al tău, măcar o dată pe săptămână.
Recunosc, de când am copil, e puţin mai dificil să fac baie relaxantă singură sau să am timp infinit de relaxare. Dar din când în când îmi prinde bine tare bine o baie cu spumă parfumată. Şi pentru ca răsfăţul să fie complet, îmi place să mai adaug şi alte ingrediente în apa din cadă. Cu siguranţă cunoşti secretul de frumuseţe al Cleopatrei: baia cu lapte şi miere. Sau poate ai citit despre faimoasa baie de 5.000 de euro a Serenei Williams, care a constat într-o cadă plină cu apă Evian. Eh, să zicem că mie mi-e mai la îndemână reţeta propusă de Teri Hatcher, care a dezvăluit că adaugă un pahar de vin roşu în apa din cadă, de fiecare dată când face baie. Probabil că eu aş şi bea câte un pahar dintr-un vin bun. Şi tu, nu? Poţi folosi şi reţeta lui Jennifer Lopez, ei îi place să pună în apa din cadă câteva picături de ulei esenţial de grepfrut, trandafir, busuioc sau lime. Şi mai rapide sunt ritualurile lui Gwyneth Paltrow sau al Victoriei Beckham, care adaugă sare amară (Epsom Salt) în apa din cadă. Iată câteva idei rapide, pe care chiar şi vedetele le adoră. Iar dacă îţi doreşti ceva mai sofisticat, am exact ce-ţi trebuie. Alege o reţetă de mai jos, pregăteşte atmosferă şi relaxează-te în voie!
ATMOSFERĂ: Aprinde câteva lumânări parfumate şi dă drumul la muzică. Eu aleg ceva special pentru relaxare sau meditaţie, sunete din natură, valurile mării sau o apă curgând etc. E perfect orice tip de muzică te ajută să te detensionezi şi să uiţi de stres. Îmi fac şi un ceai sau o ciocolată caldă, ba chiar îmi pregătesc o mască pentru păr, îmi pun casca de duş şi o las să acţioneze, închid ochii şi mă relaxez 10-15 minute. Ca să profit la maximum, aplic şi o mască pentru ten, în ultima vreme preferatele mele sunt cele de tip şerveţel. În tot acest timp, soţul face baie copilului – acesta este momentul când mă bucur că avem două băi. Într-un sfert de oră suntem toţi gata de povestea de noapte bună, îmbăiaţi şi relaxaţi.
Când vreau ceva mai special, aleg una din variantele de mai jos:
1. Hidratare pentru piele uscată
Pentru a avea pielea hidratată după o baie relaxantă, adaug în apa din cadă şi puţin ulei de migdale sau orice alt ulei vegetal am la îndemână. Când am mai multe uleiuri, folosesc următorul amestec: 3 linguri de ulei de măsline, 3 linguri de ulei din sâmburi de struguri, 3 linguri de ulei de cocos. Ai grijă ca apa din cadă să fie la o temperatură acceptabilă, apa prea fierbinte deshidratează şi mai mult pielea. Iar după baie, poţi folosi un ulei uscat, care nu lasă peliculă grasă. Mie îmi place să folosesc pe pielea umedă uleiul HydraOil, uleiul de corp Dove DermaSpa Goodness, uleiul pentru Fermitate Nivea Body Q10 sau uleiul bifazic de la Yves Rocher.
2. Reţetă revitalizantă
Dacă ai nevoie de o baie relaxantă, dar energizantă, atunci încearcă această reţetă: 100 g sare pentru baie, câteva picături de ulei esenţial de rozmarin, câteva de ulei esenţial de grepfrut şi coaja de la două lămâi. Uleiurile esenţiale ar trebui adăugate întâi în puţin ulei vegetal – de măsline, de exemplu, abia apoi turnate în apa din cadă.
3. Baie florală cu argilă
Încearcă această baie relaxant terapeutică, argila conţine minerale şi are totodată efect calmant şi hidratant. Adaugă un pliculeţ de argilă cosmetică şi câteva pliculeţe de ceaiuri din flori medicinale (muşeţel, lavandă, gălbenele, trandafir, iasomie etc.). Este o reţetă potrivită pentru persoanele cu piele sensibilă.
4. Răsfăţ suprem
Baia cu petale de trandafir are efect terapeutic. Adaugă în apa din cadă o cană de lapte praf, spumant cu parfum de trandafiri sau un ulei de trandafiri şi un bol plin de petale de roze. Cei mai parfumaţi trandafiri sunt cei pentru dulceaţă, profită atunci când este sezonul lor şi răsfaţă-te cu un astfel de ritual.
5. Remediu pentru răceală
Vremea schimbătoare poate slăbi sistemul imunitar, astfel că suntem mai predispuşi la viroze sau răceli. Pe lângă tratamentul prescris de medic, poţi încerca un remediu natural – o baie cu uleiuri esenţiale. Adaugă în apa din cadă un amestec din picături de ulei esenţial de ravensara şi lavandă, iar dacă ai probleme cu respiraţia sau ai nasul înfundat, foloseşte picături de ulei esenţial de eucalipt şi câteva picături de ulei esenţial de mentă. După baie, este indicat să te bagi direct în pat – uneori puţină odihnă sau un somn bun reprezintă un remediu excelent. Atenţie, anumite uleiuri esenţiale sunt contraindicate persoanelor cu alergii sau copiilor. Dacă nu le-ai folosit până acum, cel mai indicat este să ceri sfatul unui specialist.