5 sfaturi pentru a lua permisul de conducere
Pentru unii, mumă, pentru alții, ciumă. Cam așa poate fi rezumată, pe scurt, experiența examenului pentru obținerea permisului de conducere. În timp ce unii abia așteaptă vârsta de 18 ani ca să poată conduce și iau permisul fluierând, alții pică cu grație examenul scris sau proba practică. Dacă acest lucru este privit cu seriozitate, așa cum ar și trebui, examenul nu e chiar atât de speriat. Am adunat de la specialiști câteva sfaturi pentru a lua permisul de conducere ușor și fără stres.
Colaborează cu instructorul auto
Este important să găsești un instructor auto cu care să rezonezi și care să îți explice calm și clar ceea ce ai de nevoie să știi. Cere recomandări înainte să începi lecțiile și încearcă să ai o discuție cu instructorul înainte, ca să vezi dacă sunteți pe aceeași lungime de undă. Nu e deloc un moft, ci un lucru care poate face diferența atunci când vine vorba de examenul pentru permisul de conducere și mai ales când vine vorba de a fi un șofer bun. Este esențial să ai încredere în omul respectiv, să te simți lejer să pui întrebări și să ceri explicații, să repeți lucrurile la care simți sau îți spune chiar el că mai ai de lucrat. Și nu uita că examenul acesta nu este o competiție cu alții și nici o cursă contracronometru. În momentul în care ajungi pe șosea trebuie să știi ce faci și să fii conștient că ești răspunzător de viața ta, dar și a celorlalți din jur. Așa că dacă simți că nu-ți este suficient numărul standard de ore de condus, nu te sfii să mai iei câteva lecții în plus. Rău, cu siguranță nu fac, doar bine.
Citește legislația
Știu, pare o glumă sfatul acesta, dar este esențial. Cunosc o mulțime de oameni care au mers să dea examenul scris fără să se fi uitat măcar o dată pe legislație. Completatul chestionarelor după ureche nu te ajută să înveți, ci nu face decât să-ți încurce și mai tare lucrurile în cap. În plus, în ciuda aparențelor, informațiile pe care le găsești acolo nu doar că fac diferența între cineva care știe să conducă o mașină și un șofer, dar pot face, la o adică, diferența dintre viață și moarte. Nu te speria că este mult text. Nu trebuie să-l înveți pe dinafară. Trebuie doar să-ți acorzi un pic de timp să-l citești cu atenție și în liniște. Vei vedea apoi că lucrurile se vor așeza mult mai ușor în mintea ta și vei rezolva și chestionarele cu mult mai multă ușurință.
Completează chestionare
Abia după ce ai citit legislația te poți apuca și de rezolvarea chestionarelor. Ai să vezi că întrebările ți se vor părea mai simple, iar rezultatele obținute sunt și ele mult mai bune. Cel mai bine este să le completezi chiar pe cele de pe site-ul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, iar când treci constant de 22 de răspunsuri corecte, minimul necesar pentru a putea trece la proba practică în timpul examenului pentru permisul de conducere, atunci poți ști că ești în punctul potrivit.
Condu în cât mai multe situații posibile
Încearcă să îți programezi orele de condus la ore diferite, în zile diferite și dacă ai ocazia să experimentezi condusul și în condiții de ceață, ploaie sau ninsoare, este cum nu se poate mai bine. Dacă tu vei lua lecțiile de condus doar în weekend, când traficul este mult mai lejer și pe vreme bună, poți avea surpriza ca la proba practică din timpul examenului să ajungi în situații pe care să nu știi cum să le manageriezi și care să-ți provoace stres suplimentar. Nu te feri de experiențe care-ți par neplăcute la prima vedere pentru că tocmai ele te pregătesc pentru ceea ce va urma și este mult mai bine să ai alături pe cineva de încredere, care să-ți explice cum să abordezi problemele.
Ignoră poveștile celor care vorbesc despre eșecurile la examen
Știu că ți se pare că sunt mulți cei care au trecut prin examenul pentru obținerea permisului de conducere de mai multe ori. Știu că ai auzit și toate poveștile despre polițiști necruțători și norme de potențiali șoferi picați. Dar gândește-te câți oameni au luat permisul de conducere din prima și nu vorbesc despre asta. Nici n-au de ce să vorbească din moment ce pentru ei a fost un examen ca oricare altul pentru care au urmat aceiași pași: au învățat, au exersat, l-au susținut și l-au luat. Nu au povești cu căpcăuni cu epoleți, nici cu teste imposibile. În schimb, mulți dintre cei care trec printr-un eșec sunt tentați să caute vinovații în orice altă parte mai puțin în propria curte. Ignoră-i pe aceștia și concentrează-te pe studiu și exercițiu și vei vedea că lucrurile nu sunt atât de complicate.