5 trucuri care te ajută să obţii rezultate mai bune în căutările pe Google
Google este mai mult decât un motor de căutare. Este pagina pe care o deschidem în fiecare dimineaţă. Google este un cuvânt care ne răsare în minte atunci când avem lapsusuri. Google este un „motor” uşor de folosit, la îndemână şi, de cele mai multe ori, este soluţia salvatoare atunci când nu ne aducem aminte un termen, o reţetă sau numele vreunui film.
Fiecare dintre noi avem un anume stil de a căuta ceva pe Google. Unii folosesc propoziţii complete, alţii alăturări de cuvinte cheie sau celebrele formulări „cum să…”, „unde să…”.
Vă propunem astăzi 5 trucuri care te ajută să obţii rezultate mai bune în căutările pe Google şi informaţii relevante pentru ceea ce ai nevoie. Nu e complicat deloc. De cele mai multe ori totul se reduce la folosirea unor semne, a unor cuvinte în plus sau a unei formule simple.
1. Folosiţi cuvântul „sau” între doi termeni de căutare (pentru rezultate în engleză folosiţi „or”)
Se întâmplă să nu ne aducem aminte numele exacte sau să confundăm două celebrităţi. Sau poate vrem să facem comparaţia între Hunger Games şi Game of Thrones. Ceea ce poate părea o căutare complicată se rezolvă oferindu-i motorului Google mai multe variante de căutare separate prin simbolul „|”. De asemenea, putem scrie „sau” între variantele oferite. Atenţie, pentru căutări mai ample, în engleză, ar fi bine să folosiţi englezescul „or”. Puteţi vedea în imaginea de mai jos un exemplu:
2. Folosiţi logica sinonimelor
Google are un vocabular bogat, aşa că nu vă fie teamă să folosiţi logica sinonimelor. Puteţi, spre exemplu, căuta pe Google informaţii despre mâncarea sănătoasă. Însă, dacă folosiţi simbolul „~ ”, motorul de căutare va şti să vă ofere rezultate care cuprind nu doar cele două cuvinte ci şi sinonime ale acestora: alimentaţie sănătoasă, reţete sănătoase etc. Vedeţi exemplul de mai jos:
3. Căutaţi expresii exacte folosind ghilimelele
Ghilimelele sunt de mare folos în căutările Google, mai ales atunci când ştiţi exact ce anume căutaţi şi vreţi ca Google să sorteze foarte bine informaţia. Dacă vă amintiţi titlul exact al unei melodii sau un fragment dintr-un citat, ar fi bine să îl încadraţi între ghilimele, astfel Google nu va afişa rezultate pe baza fiecărui cuvânt din expresie, ci doar pe baza expresiei exacte, aşa cum am făcut noi cu versurile lui Leonard Cohen. Vedeţi imaginea de mai jos:
4. Căutaţi şi în interiorul site-urilor
Vi se întâmplă uneori să vă aduceţi aminte că aţi citit ceva interesant pe un anumit site, dar să nu mai găsiţi articolul respectiv? Şi pentru asta există o soluţie! Nu trebuie decât să tastaţi în bara de căutare Google numele site-ului (cu extensie cu tot) şi apoi să adăugaţi unul dintre cuvintele de bază ale articolului, subiectul acestuia. Google va găsi exact ceea ce căutaţi, ca în exemplul de mai jos:
5. Găsiţi site-uri similare
Să presupunem că sunteţi pasionaţi de călătorii şi aveţi un site pe care îl consideraţi relevant pentru ceea ce vă interesează, dar aţi dori să citiţi informaţii şi de pe site-uri asemănătoare. Sau poate sunteţi pasionaţi de accesoriile de lux şi vreţi să vedeţi ce branduri se aliniază acestor standarde. Ei bine, Google are o soluţie şi pentru asta! Nu trebuie decât să scrieţi în bara de căutare „related:” şi să adăugaţi numele site-ului de la care vreţi să porniţi căutarea. Veţi primi o listă de site-uri similare care, pariem, n-o să vă displacă! Vedeţi un exemplu mai jos:
Găsiţi şi alte trucuri pe site-ul brightside sau pe moto.time.com