6 motive pentru care merită să încerci yoga online - LIFE.ro
Sari la conținut

6 motive pentru care merită să încerci yoga online

De ce merită să încerci yoga online? Instructoarea de yoga Ral Bratu ne aduce șase motive pentru care să ne încumetăm la o așa experiență.
Share this article

Am făcut un mic sondaj de opinie printre pasionații de yoga, aflați de ambele părți ale camerei web, ca să aflu ce avantaje aduce experiența online față de una tradiționala, în această activitate. 

1. conectarea la energia grupului

Conjunctura pandemică ne-a aruncat pe toți (fie cursanți, fie profesori) într-o paradigmă nouă, cea a sesiunilor online de tot felul. Mă număr printre cei care au fost reticenți la abordarea online a orelor de yoga. Mi se părea că se potrivesc fix ca nuca în perete, din moment ce în sesiunile de yoga o parte importantă o are tocmai schimbul energetic ce apare între participanți. Iar asta, conform obișnuinței din mintea mea, se poate întâmpla doar în plan fizic. Însă, în momentul în care am reușit să trec peste această convingere (a se citi „am obosit păcălindu-mă că pandemia asta e de scurtă durată”) și am dat o șansă sesiunilor de yoga online, am descoperit cât este de reală conexiunea care se întâmplă între participanți și cât de puternică este energia grupului, chiar și atunci când întâlnirea are loc „la distanță”.

Această energie de grup este motivul pentru care multă lume preferă sesiunile online „live”, în fața clipurilor gratuite de pe youtube.  Chiar dacă energia din mediul online nu este aceeași cu cea dintr-o sală de yoga, asta nu înseamnă că legătura creată este mai puțin valoroasă. Într-un cadru online, chiar dacă ești fizic acasă, în pijamale, pe salteaua ta, tot conștientizezi prezența celorlalți participanți și sincronicitatea mișcărilor voastre, ghidate de indicațiile primite de la același profesor de yoga. Acest sentiment de comunitate și de apartenență, care se creează în timpul sesiunilor, este extrem de puternic și de prețios și apare indiferent dacă platforma folosită este 3D sau 2D. Atâta timp cât există un mod de comunicare „în direct”, conexiunile se formează, iar schimbul de energie este implicit. 

Citește și: De ce (nu) yoga? Principalele convingeri care ne țin departe de salteaua de yoga

2. confortabil și accesibil

Sesiunile de yoga online sunt o soluție salvatoare pentru oamenii care se simt strâmtorați de timp și de portofel. Datorită lipsei necesității de a închiria un spațiu fizic, sesiunile online sunt din start mai ieftine față de cele în studio. În ceea ce privește economisirea timpului, există mai multe avantaje, de la timpul petrecut în trafic și învârteala după un loc de parcare, până la confortul psihologic al celor care obișnuiesc să întârzie. 

În mediul online nu deranjezi pe nimeni, dacă apari mai târziu, atâta timp cât îți aduci aminte să ții microfonul închis. Pentru cei mai comozi dintre noi, de notat este și avantajul de a nu mai căra de colo-colo, prin oraș, saltele, blocuri de yoga sau te miri ce alte echipamente. Iar când vremea și spațiul îți permit, poți să te arunci pe saltea afară, în aer liber, oriunde ți se întinde conexiunea la internet. 

3. concentrarea asupra experienței proprii (mai mult despre ce faci tu, mai puțin despre alții)

Atunci când participăm la sesiuni de grup în studioul de yoga, este posibil să ne gândim prea mult, uneori chiar cu jenă sau rușine, la felul în care arătăm în anumite posturi și nu numai. Ne putem simți complexați și inadecvați, intrând într-o competiție nesănătoasă cu ceilalți participanți la oră. Adică fix opusul stării pe care vrem să o experimentăm la o sesiune de yoga. Prin yoga încercăm să învățăm cum să aducem compasiune și blândețe către noi și către ceilalți. Ne punem în fel de fel de posturi fizice, în dorința de a dobândi mai multă răbdare și flexibilitate în corp și în minte, făcând pace cu părțile noastre incomode. Iar orele online ajută foarte mult în acest sens, pentru că dacă simți că te cuprinde un sentiment de jenă, atunci poți decide să oprești camera web și să lași confortul spațiului tău cunoscut să îți aducă liniște și siguranță. În acest fel te poți concentra mai ușor la tine și la propria experiență, în loc să te lupți cu gânduri legate de aspect sau de părerea celorlalți. Îți poți asculta mai ușor corpul și nevoile tale, alegând să urmezi indicațiile în ritmul propriu și făcând oricâte popasuri în child pose simți. Atunci când participăm la o sesiune pe viu, este posibil să ne ia valul performanței și să intrăm în competiție cu ceilalți sau cu o versiune a noastră mult visată. O sesiune online de yoga ne poate ajuta să nu divagăm de la scopul practicii, acela de a ne accepta și a ne conecta la noi și la corpul nostru, așa cum este el acum, nu cum a fost ieri sau cum planificăm să fie când alunecăm pe Instagram.

4. varietate și curiozitate

Sesiunile de yoga online sunt o bună ocazie de a ne exersa mușchiul curiozității, prin testarea unor practici noi și diverse. Prin platformele online poți accesa foarte mulți profesori și profesoare de yoga de peste tot din lume, de la cei mai puțin cunoscuți, până la cei celebri, în al căror studio fizic ar fi foarte greu de ajuns, ca distanță și cost. 

În același timp, poți jongla cu diverse stiluri de yoga, de la cele mai lente, la cele mai dinamice, de la cele axate pe relaxare și flexibilitate, la cele centrate pe forță și stabilitate. Cine știe, poate o să descoperi că stilul de yoga cunoscut nu este neapărat cel preferat. Nevoile și preferințele noastre sunt mereu în schimbare, iar platformele online de yoga ne oferă o varietate mare de opțiuni din care să alegem ce ni se potrivește în momentul prezent. Exersăm astfel și mușchiul flexibilității noastre în atitudine.

5. siguranță și încredere

Pe lângă confortul psihic și emoțional pe care îl asigură spațiul cunoscut al casei tale, sesiunile de yoga online oferă și o siguranță fizică. Contextul pandemic în care am fost vârâți, ne-a făcut un pic mai atenți la măsurile de siguranță pe care sălile și studiourile de yoga și fitness le oferă. Din acest motiv, pentru unii dintre noi revenirea în spațiul fizic, poate să fie mai anevoioasă. Și, din păcate, nimeni nu știe cât o să dureze acest lucru, așa că, în loc să ne afundăm mai tare în borcanul cu tristețe, am putea să încercăm o schimbare de perspectivă și să profităm de acest timp, pășind pe salteaua de yoga, într-o comunitate online. 

Citește și: De ce (nu) meditație? Scurt îndrumar despre ce ne face reticenți și cum să depășim această stare

6. consecvență, pace și cadență

Multora dintre noi ne este mai ușor să ne responsabilizăm atunci când acest lucru implică și prezența altor oameni. Uneori e mai greu să te ții de o treabă, dacă nu există și un soi de angajament extern, fie că este vorba despre o investiție financiară, fie că este vorba despre o activitate comună cu un grup de oameni. Se spune că marcarea în agendă a evenimentelor, le face mult mai ușor de îndeplinit. Dacă mai adaugi peste asta și o frecvență constantă a evenimentului (săptămânal, de exemplu), atunci vei păși mai aproape de magia pe care o poate aduce un ritual în viața ta. Și, dacă toate astea ți se par prea complicate, atunci te poți gândi foarte practic și realist: atunci când investești timp și bani într-un abonament lunar, nu faci altceva decât să îți prioritizezi timpul petrecut cu tine. Iar atunci când participi în mod regulat la aceeași sesiune săptămânală de yoga (același ghid, aceeași comunitate), îți asiguri, de fapt, un prilej de a-ți adresa propriile nevoi și de a-ți încărca bateriile.

Dacă nu ai încercat până acum o sesiune de yoga online, propunerea mea este să îi dai o șansă. Cine știe, s-ar putea să îți placă atât de mult lumea pe care o descoperi acolo, încât să nu mai vrei să te întorci prea curând în planul fizic. 


Ral Bratu predă cursuri de yoga și meditație. Inginer la bază, Ral a descoperit drumul gândurilor, al emoțiilor și al liniștii. Astăzi, după ce și-a dat demisia pentru a-și urma pasiunea, oferă cursuri de yoga și meditație. Toate informațiile pot fi găsite pe pagina de Facebook FluidYoga. Și, de acum este contributor LIFE.ro, așa că o puteți descoperi și pe site-ul nostru. Orice idei sau întrebări aveți pentru Ral, ușa ei este deschisă. Îi puteți scrie pe e-mail sau pe Facebook (datele de contact le găsiți pe pagina FluidYoga). 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora