7 ţări în care învăţământul superior poate fi 100% gratuit - LIFE.ro
Sari la conținut

7 ţări în care învăţământul superior poate fi 100% gratuit

Există câteva state unde statul suportă întreaga cheltuială pentru şcolarizarea studenţilor, până în momentul în care primesc o diplomă de absolvenţi.
Share this article

Cu toţii visăm să avem parte de Universităţi gratuite în întreaga lume. Din păcate, această situaţie nu se aplică în toate statele. Există totuşi câteva state unde statul suportă întreaga cheltuială pentru şcolarizarea studenţilor, până în momentul în care primesc o diplomă de absolvenţi. Ţările listate mai jos sunt majoritatea din Europa şi se supun aceleiaşi culturi, aceea de a avea grijă de toată lumea. Aceste ţări foste socialiste, au rate mari la impozitul pe venit, însă, se pare că merită pentru că au un sistem de sănătate bine pus la punct, precum şi unul de învăţământ suportat de stat.

Şi România se laudă cu învăţământul superior gratuit, însă nu are nici pe departe beneficiile acestor ţări. Dimpotrivă. Iar în ziua de azi când foarte mulţi se gândesc să se mute din ţară din cauza situaţiei economico-politică, ar trebui să luăm în calcul şi acest aspect al viitoarei noastre vieţi. Mai exact, ar trebui să ne punem întrebarea dacă gratuitatea învăţământului superior este atât de important în luarea deciziei referitoare la alegerea destinaţiei. Iar dacă răspunsul este da, iată care sunt aceste ţări unde universităţile de stat sunt gratuite:

Estonia

Conform raportului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), Estonia una dintre aceste ţări unde sistemul de învăţământ superior de stat este gratuit, iar printre universităţile publice, se numără Tallinn University, Tallinn University of Technology şi University of Tartu.

Danemarca

Conform aceluiaşi raport şi Danemarca are o mulţime de universităţi de stat gratuite. University of Copenhagen, Aurhus University, Technical University of Denmark, Aalborg University, Copenhagen Business School şi University of Southern Denmark au rating-uri excelente în materie de educaţie. Untima are o evaluare Time Higher Education World Ranking de 301-305 de puncte.

Finlanda

Universităţile publice din Finlanda, pe lângă faptul că sunt gratuite, pun la dispoziţia cursanţilor un staff educaţional format din 2500 până la 8000 de angajaţi.

Cele mai apreciate şi totuşi gratuite sunt University of Helsinky, Abo Academy University, University of Turku şi University of Tampere. Iar lista continuă.

Foto: iStock

Norvegia

Universităţile publice din Norvegia au anual zeci de mii de studenţi. De exemplu, University of Oslo, numără peste 27 de mii de studenţi pe an şi este urmată de University of Bergen, Western Norway University of Applied Science, University of Tromso şi University of Stavanger.

Slovacia

Slovacia este o ţară fost socialistă, dar cu un sistem de învăţământ superior de stat foarte bine pus la punct. Majoritatea universităţilor sunt în Bratislava, capitala ţării, iar printre cele mai apreciate şi gratuite se numărără: University of Economics in Bratislava, University of Technology in Bratislava, Comenius University in Bratislava, University of Performing Arts in Bratislava şi Academy of Fine Arts and Design in Bratislava.

Slovenia

Nici Slovenia, altă ţară fostă socialistă nu se află mai prejos, lăudându-se cu un sistem de învăţământ cu rezultate excelente, iar cea mai veche universitate, University of Ljubliana a fost înfiinţată în 1919.

Turcia

Şi Turcia a intrat în raportul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică ca fiind printre ţările unde învăţământul public superior este finanţat de stat, astfel că, cele mai vechi universităţi ale sale Ankara University, Istanbul University sau Istanbul Technical University adună anual zeci de mii de studenţi.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora