8 femei puternice care au scris istoria sportului mondial
Care sunt primele femei din istoria sportului? Cum au reușit ele să se afirme și ce au lăsat moștenire generațiilor următoare?
Sportul, inițial domeniul exclusiv al bărbaților, s-a schimbat de-a lungul istoriei datorită reperelor atinse de femei. Unele au fost victime ale discriminării, dar lupta și realizările lor au creat un precedent și au devenit o inspirație pentru multe altele asemenea lor care și-au dorit să scrie o filă de istorie. Interesul pentru sportul feminin a crescut în ultimele decenii, dar mai sunt multe de făcut înainte de a se ajunge la egalitatea adevărată.
Sportul de competiție este vechi de secole, dovadă că Jocurile Olimpice au început chiar în Grecia antică, când abilitățile fizice ale participanților erau admirate. Dar popularitatea sportului ca eveniment pentru mase nu a avut loc până în a doua jumătate a secolului al XXI-lea. La acea vreme era un mediu eminamente masculin: de la fotbal și rugby la tenis, gimnastică și atletism. Conduse de câțiva pionieri tenace, femeile au spart încetul cu încetul barierele, atingând repere și eliminând discriminarea pentru a realiza ceva care astăzi este destul de normal: un grup de fete care joacă handbal, o mamă care aruncă la coșul de baschet alături de fiul ei sau care lovește mingea de tenis. Un exemplu evident este faptul că toți stăteam lipiți de ecran pentru a o vedea pe Serena Williams câștigând o altă finală.
Primele femei din istoria sportului mondial
Multe femei au spart tiparele pentru a atinge egalitatea sau doar pentru a li se permite să joace un sport. Numele Kathrinei Switzer, ca să dau un exemplu, este înscris cu litere aurii în istoria sportului tocmai din acest motiv: în 1967 a luptat cu dinții pentru a depăși interdicția care împiedica femeile să concureze la maraton. Ea și multe altele au creat un precedent doar concurând. Altele au intrat în cărțile de istorie pentru atingerea excelenței, precum Larisa Latýnina cu cele 18 medalii olimpice ale sale.
În ultimele decenii, tot mai multe femei au practicat sport în mod regulat și, de asemenea, multe dintre ele îl fac la cel mai înalt nivel. Succesele de la vârf reprezintă o reflexie a muncii de pe teren: tot mai multe fete tinere concurează la nivel de club — numărul fetelor crește cu aproximativ 30 % anual, în timp ce la băieți această creștere este de 7 %. Acest lucru se reflectă în cantitatea de femei care ajung în elită și devin mentori, stârnind interesul altora.
8 femei care au scris istoria sportului mondial
Ne vom uita acum la opt sportive care au făcut istorie și care au făcut-o nu doar prin cariera lor impecabilă, ci prin faptul că au fost pioniere și au spart plafonul de sticlă, servind drept inspirație și deschizând calea pentru ca alte femei să le urmeze paşii.
Serena Williams
Serena Williams a devenit faimoasă foarte repede împreună cu sora ei, Venus și au rămas în vârful sportului lor de peste două decenii. La aproape 40 de ani și după ce a avut un copil, americanca este încă una dintre cele mai bune jucătoare ale lumii. Ea a câștigat trei medalii olimpice de aur și 75 de titluri în cariera sa extrem de lungă, inclusiv 23 de Grand Slam. Ea este, de asemenea, singura jucătoare de tenis care a fost numărul unu mondial în peste 300 de săptămâni.
Femei care au scris istoria sportului: Nadia Comăneci
Numele Nadiei Comăneci va fi mereu aliat cuvântului perfecțiune. La vârsta de 14 ani și jumătate, la Jocurile Olimpice din 1976 de la Montreal, a obținut nota 10 (prima din istorie) pentru exercițiul ei la paralele. Talentul, echilibrul, flexibilitatea, concentrarea, forța și mult antrenament au făcut din gimnasta româncă o legendă. Pe parcursul carierei ei a câștigat un total de nouă medalii olimpice și s-a retras din competiție în 1981, la doar 20 de ani.
„Nu fug de provocări, fug spre ele pentru că singura modalitate de a scăpa de frică este să o învingi și să o calci în picioare”.
Edurne Pasaban
S-ar putea să nu existe altă femeie în sport care să devoreze recordurile precum Edurne Pasaban. Fata din Guipúzcoa a urcat pe Mont Blanc la 16 ani, iar la 28 de ani cucerise deja Everestul. Numele ei a fost însă înscris în cartea recordurilor de alpinism când, pe 17 mai 2010, a atins vârful Shisha Pangma (8.027 de metri deasupra nivelului mării) și a devenit prima femeie care a finalizat această cursă a înălțimilor.
Femei care au scris istoria sportului: Alice Coachman
Povestea femeilor din sport nu ar putea fi pe deplin înțeleasă fără cineva care este practic necunoscut publicului larg: Alice Coachman. În 1900, jucătoarea de tenis Charlotte Cooper a devenit prima femeie campioană olimpică, dar au trecut 48 de ani înainte ca o altă femeie de culoare să câștige pentru prima dată o medalie de aur. Americanca a câștigat-o la săritura în înălțime la Jocurile de la Londra, din 1948, unde a depășit ștacheta la 1,68 m. Întoarsă în țara natală i s-a pregătit un omagiu, dar sala a fost segregată; primarul, care era alb, a refuzat să-i strângă mâna, iar ea a fost nevoită să părăsească ceremonia în care era vedetă, printr-o ușă laterală.
„Întotdeauna am crezut că pot face orice mi-am propus să fac. Încurajez femeile să muncească mai mult și să lupte mai mult”
Yelena Isinbayeva
Yelena Isinbayeva are un loc și în categoria sportivelor legendare. Profesionistă în saltul cu prăjina, de două ori campioană olimpică și de opt ori campioană mondială, a fost desemnată sportiva feminină a anului de trei ori. Am putea continua să-i enumerăm laudele, dar superioritatea ei timp de un deceniu în acea disciplină a depășit recordurile: nu a fost doar prima femeie care a depășit cinci metri, dar și-a doborât și propriul record mondial în 28 de ocazii, în aer liber și în interior, ceva ce probabil nu vom mai vedea niciodată.
Femei care au scris istoria sportului: Marta Vieira da Silva
În Brazilia, Marta Vieira da Silva este cunoscută drept Marta. Așa cum Edson Arantes do Nascimento este pur și simplu numit Pelé sau Ronaldo Luís Nazário de Lima este numit Ronaldo. Marta a avut o carieră lungă și de succes: la nivel de club a câștigat practic totul și cu echipa sa a marcat 111 goluri în 131 de meciuri, care sunt cifre uimitoare. În plus, ea este singura fotbalistă care a câștigat de cinci ori consecutiv premiul FIFA pentru cea mai bună jucătoare din lume, la care a adăugat un al șaselea, opt ani mai târziu.
„Ai încredere în tine. Pentru că dacă tu nu crezi în tine, nimeni altcineva nu o va face”
Jutta Kleinschmidt
Jutta Kleinschmidt face parte din istoria curselor cu motor. Această fanatică a mașinilor s-a alăturat lumii automobilismului ca mecanic BMW și și-a început cariera de raliuri ca motociclist la Dakar, în 1988. După ce a trecut pe patru roți, mai întâi ca și copilot, a câștigat prima etapă în 1997; fiind prima femeie care a reușit asta. În cursa Dakar din 2001, ea a obținut triumful final la categoria mașini, lucru care nu a mai fost realizat de nicio altă femeie înainte sau de atunci.
Femei care au scris istoria sportului: Ellen MacArthur
Una dintre puținele discipline comparabile cu Dakarul în ceea ce privește anduranța este navigarea cu o singură velă. În 2005, Ellen MacArthur a decis să facă un pas mai departe și să navigheze în jurul lumii. Și nu numai că a înconjurat singură globul, a făcut-o și mai repede decât a făcut-o oricine înainte: 71 de zile, 14 ore, 18 minute și 33 de secunde (cu 1 zi și 8 ore și jumătate mai repede decât francezul Francis Joyon). După pensionare, s-a dedicat protejării oceanelor prin Fundația MacArthur.
„Nu îți este frică pentru viața ta în mijlocul unei furtuni, nu prea îți poți permite”
Foto: Depositphotos.com