8 jocuri de Paște: ce alegem împreună cu familia pentru vacanța pascală
Cum arată lista cu jocuri de Paște? O sărbătoare marcată de tradiţii, mai mult sau mai puţin oficiale. Pentru mulţi dintre noi Învierea Domnului este o ocazie de a petrece mai mult timp cu familia, de a ne revedea cu cei dragi şi de a mânca tot felul de bunătăţi. Iar timpul dintre mese poate fi umplut foarte bine cu discuţii, amintiri şi jocuri. Am făcut, aşadar, o listă cu jocuri de jucat în familie de Paşte, pentru toate vârstele şi dorinţele.
Jocuri de Paște – Jocuri care îţi pun sângele în mişcare
Teoretic, vânătoarea de ouă este destinată copiilor, însă am văzut şi adulţi care nu se sfiesc să pornească în căutarea pradei. În mod clasic aceasta se organizează în afara casei, dar îţi spun că e la fel de distractivă şi într-un apartament. Nu trebuie decât să ascunzi ouăle de ciocolată – dacă ţii la siluetă şi la glicemie, încearcă să alegi unele mai mici – în diferite locuri, mai mult sau mai puţin ferite, în funcţie de vârstele participanţilor. Cum le-ai pitit, vânătoarea poate începe. Un pont: încearcă să ţii minte numărul oălor şi locurile în care le-ai ascuns. Nu de alta, dar dacă rămâne vreunul nedescoperit s-ar putea să îţi aducă surprize mai puţin plăcute spre vară.
Rostogoleşte ouăle este un alt joc foarte haios. Ai nevoie de un ou fiert pentru fiecare dintre jucători, iar asta sigur nu va fi o problemă având în vedere că mai mereu sunt roşite mai multe ouă decât e necesar. Se stabileşte distanţa de parcurs, se aliniază jucătorii la linia de start şi începe cursa. Nu oricum! Oul trebuie rostogolit doar cu ajutorul nasului, fără ca mâinile să îl atingă vreo clipă. Evident, cine ajunge primul la finalul traseului respectând regulile primeşte marele premiu: uralele celor din jur.
Un alt joc haios, are necesită însă şi un pic de îndemânare este alergatul cu oul în lingură. Sfatul meu este să foloseşti tot ouă fierte, dar dacă îţi plac senzaţiile tari poţi folosi şi unele crude. Să ţii totuşi mătura şi mopul la îndemână! Ca şi în cazul jocului cu ouăle rostogolite, şi aici se stabileşte un traseu de parcurs, iar apoi participanţii trebuie să pornească în acelaşi timp, în alergare, cu câte un ou aşezat în lingură. Câştigă primul care ajunge la finish cu oul întreg, tot în lingură.
Jocuri de Paște – Jocuri de societate
Ştiu că e greu să te pui pe alergat după mese îndestulate, aşa că am pregătit şi o listă cu jocuri mai puţin agitate.
Primul pe listă este deja clasicul Monopoly, potrivit pentru copii de la 7-8 ani până la copii de 99+. Ce mi se pare mie foarte fain la acest joc este că dacă îl joci regulat, cu aceiaşi oameni, nu vei avea de făcut doar strategii, calcule şi negocieri, dar vei observa şi aceleași tipare. Cei mai mulţi jucători aleg să urmeze aceleaşi căi de la un joc la altul, fie că investesc mereu în gări sau anumite cartiere. Există şi varianta simplificată a jocului, Monopoly Junior, pentru cei care au în jurul mesei și copii mai micuți. Descoperă secția de jocuri pe cărturești.ro.
Citește și: Cele mai bune jocuri de societate – LIFE.ro
Pe cât de simplu, pe atât de provocator este Nu te supăra, frate. Jocul copilăriei celor de 40+ este la fel de plăcut şi de copiii din zilele noastre şi le pune aceleaşi probleme ca şi copiilor de odinioară. Pentru că, într-adevăr, marea provocare este să-i înveţe pe cei mici că nu pot controla totul şi că nu pot câştiga mereu. Nu este un joc care să te provoace din punct de vedere intelectual. Este, în schimb, unul excelent pentru a învăţa cum să accepţi o înfrângere şi să te bucuri de reuşita altcuiva.
Activity este în schimb un joc care ajută la dezvoltarea creativităţii şi îmbunătăţeşte comunicarea. Este o combinaţie de elemente care mai de care mai distractive: mimă, descriere verbală sau desen, folosite astfel încât partenerii de joc să reuşească să ghicească cuvinte sau expresii alese. Numărul minim de jucători este de 3, dar cu cât familia este mai numeroasă, cu atât va fi mai amuzant. Pot intra în competiţie până la 16 oameni. Găsește jocul pe elefant.ro.
Gândire strategică, capacitate de adaptare, abilităţi de negociere? De toate ai nevoie ca să joci Catan şi să ai şi şanse de câştig. Iar dacă nu le ai, cu siguranţă experienţa jocului te va ajuta să le dezvolţi. Scopul este să colonizezi o insulă cu ajutorul resurselor obţinute pe parcusul jocului şi să aduni cât mai multe puncte. Iar dacă ai descoperit tainele jocului de bază există şi destule extensii care să îţi aducă noi şi noi provocări.
Remi este un joc nelipsit din casele celor mai mulți români și unul dintre cele mai populare. Iar pe lângă jocul clasic există și altele, la fel de atractive. Canasta jucată cu piesele de remi dă și ea naștere competiției între jucători.