Viața în arest preventiv: reguli, drepturi și realitatea zilnică
Nu de puține ori un arest preventiv creează o undă de șoc în viața persoanei private de libertate și a familiei acesteia. Cursul firesc al vieții se schimbă în mod radical. Natura neprevăzută a măsurii de arest preventiv produce în majoritatea cazurilor un șoc psihic pentru persoanele față de care s-a dispus măsura preventivă. Marchează ruptura dintre modul de viață anterior privării de libertate și cel care urmează a se desfășura în condițiile privării de libertate.
Viața în arest preventiv: presiunea cade pe umerii familiei
Membrii familei nu numai că nu vor mai beneficia de suportul celui care a fost privat de libertate, ci trebuie și să preia responsabilitățile acestuia.
Citește și: Viața lui Ilarion Ciobanu: singurul actor român care a avut 50 de roluri principale. A fost de două ori însurat, de trei ori arestat, iar după moarte s-a întors la marea iubire
Persoanele care au fost arestate preventiv, vor executa măsura arestului preventiv în cadrul centrelor de reținere și arestare preventivă. Acestea funcționează în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.
După ce este adus de la instanța unde judecătorul a dispus arestarea preventivă, persoana este introdusă în centrul de reținere și arestare preventivă.
Adevărul despre viața în arest preventiv
– Se efectuează percheziția corporală amănunțită;
– Se realizează un inventar al bunurilor personale;
– Se efectuează examenul medical;
– Ești informat cu privire la drepturile și obligațiile pe care le ai ca persoană privată de libertate.
Persoanei private de libertate îi este efectuată o percheziție corporală amănunțită. Totodată este informată cu privire la bunurile care pot fi păstrate, bunurile interzise și consecințele încălcării acestor reguli.
Sunt reținute și bunurile care deși pot părea banale sunt interzise la deținere în cadrul centrelor de arestare preventivă sau penitenciarelor. Cum ar fi șireturile de la adidași, bretelele, țintele metalice, cureaua, cravata etc.
În prima zi, persoanele private de libertate pot primi un pachet cu obiecte personale și obiecte de igienă
Ca persoana privată de libertate să poată să-și sune membrii familiei, este necesar să aibă bani în contul deschis. Nu vorbim despre un cont bancar, ci vorbim despre contul persoanei private de libertate deschis în cadrul centrului de reținere și arestare preventivă. Contul poate fi accesat cu cartela înmânată fiecărei persoane private de libertate.
Persoanele private de libertate au dreptul să primească vizita membrilor familiei
Persoanele private de libertate au dreptul să beneficieze de 4 vizite pe lună (în cazul majorilor) sau 6 vizite pe lună (în cazul minorilor privați de libertate).
Viața în arest preventiv și dreptul să efectueze pe cheltuiala sa, convorbiri telefonice
Durata maximă a unei convorbiri poate varia între 30 și 60 de minute în funcție de numărul aparatelor telefonice disponibile și gradul de ocupare. Dreptul la convorbiri telefonice poate fi exercitat zilnic, în limita a trei apeluri cu durata maximă cumulată între 30 și 60 de minute.
Citește și: Controversele care ar fi putut pune capăt carierei lui Robert Downey Jr: De ce a fost arestat de 6 ori?
Persoana privată de libertate are dreptul să primească lunar un pachet cu produse alimentare în greutate de maximum 10 kg. La acesta se poate adăuga o cantitate de maximum 6 kg de fructe și legume. Se poate adăuga și o cantitate de maximum 20 de litri de apă minerală și/sau băuturi răcoritoare.
Viața în arest preventiv și dreptul la vizită intimă
– A fost arestat preventiv în cursul judecății;
– Există o relație de căsătorie, dovedită prin copie legalizată a certificatului de căsătorie sau o relație de parteneriat similară relațiilor stabilite între soți;
– Nu a fost sancționat disciplinar în ultimele 30 de zile;
– Participă activ la activități și programe educaționale, de asistență psihologică și asistență socială ori la muncă.
În cât timp se emite mandatul de arestare?
Mandatul de arestare se emite de îndată în baza încheierii prin care s-a dispus măsura de arest preventiv a inculpatului.
Cât se poate prelungi arestul preventiv?
Durata arestului preventiv este stabilitatea judecătorului și nu poate depăși 30 de zile, cu excepția situației în care aceasta este prelungită.
Citește și: „Nu știu de ce nu sunt încă arestat”. Cine este Boris Nadezhdin, omul care vrea să-l doboare pe Vladimir Putin
Prelungirea se dispune pe o durată de cel mult 30 de zile. Dar se pot dispune și alte prelungiri, fără ca durata totală să depășească un termen și fără a fi mai mare de 180 de zile.
Sursa foto: Facebook