A început cu „Bună ziua” și „Mulțumesc”, dar spune că în curând o să vorbească fluent în română. Cine este Zdenek Romanek, CEO-ul Raiffeisen Bank România - LIFE.ro
Sari la conținut
Conversații 1:1 susținute de

Zdenek Romanek are peste 20 de ani de experiență în servicii financiare și consultanță de management. În prezent, este CEO al Raiffeisen Bank România, dar înainte de a prelua acest mandat, Romanek a lucrat în diverse țări, din Europa până în SUA, dobândind o vastă expunere internațională. 

Adaptarea la viața din România a venit foarte repede. A început cu primele cuvinte, precum „Bună ziua” și „Mulțumesc”, iar acum ia lecții de limbă română, colegii îl încurajează și este convins că, în curând, o să poată vorbi fluent. Își petrece timpul liber în familie, îi place să călătorească și să practice diferite sporturi. În plus, copiii săi „sunt entuziasmați să descopere o nouă țară și, mai ales, se bucură că își fac prieteni noi. În cartierul nostru locuiesc o mulțime de copii, așa că este minunat”.

Este un ambasador excelent al României, de altfel, își „invită familia extinsă și prietenii să ne viziteze, ca să descopere și ei singuri România. Familia se amuză pe seama mea, deoarece deseori fac reclamă vinului roșu românesc, povestindu-le cât este de bun”. 

Dar cum arată o zi din viața lui Zdenek Romanek, CEO Raiffeisen Bank România? Care este viziunea sa despre viitor? Și ce sfaturi financiare ne oferă?

Povestea impresionantă a lui Zdenek Romanek, CEO Raiffeisen Bank, care s-a adaptat rapid la viața din România

Campania „Banking 1:1” a fost anunțată, în martie 2023, ca un nou mod de a face banking în România. Ce înseamnă acest concept și care sunt beneficiile pentru clienții Raiffeisen Bank România?

Când vorbim despre viitorul nostru, vorbim adesea despre subiecte legate de bani, lucruri care au legătură cu modul în care putem folosi cel mai bine produsele bancare – cum ar fi economiile, un împrumut, un fond de pensii, o asigurare sau alte servicii bancare și acela este momentul în care este bine să vorbim cu un expert bancar. De aceea, am decis să ne invităm clienții la un dialog 1:1 cu colegii mei, experții Raiffeisen Bank, în agențiile noastre. Experții noștri financiari îi ghidează în crearea unui plan financiar personalizat, adaptat nevoilor și veniturilor lor, cu informații financiare practice, utile și ușor de înțeles.

Banking 1:1 este o modalitate personală și interactivă de a construi un plan financiar cu clienții noștri și am pornit campania de la o idee simplă, dar de impact. Credem că fiecare dintre noi își poate folosi banii mai eficient în viitor, poate face mai multe cu ei, dacă beneficiază de un plan financiar bun și, mai ales, personalizat. 

Este important de precizat că acest serviciu este gratuit și nu implică nicio obligație de a achiziționa alte produse bancare. 

Practic, am început călătoria către democratizarea planificării financiare prin lansarea și punerea la dispoziția românilor a acestui serviciu care, anterior, în mod tradițional, era oferit doar pe zona de private banking. 

Acest mod personal și interactiv de a construi un plan financiar, împreună cu clienții, se realizează datorită inovației Raiffeisen Bank: Smart Finance. Ce tehnologii sunt implicate și cum îmbunătățește aceasta experiența clienților?

Smart Finance este un instrument digital dezvoltat de echipa noastră din România, în timp record, conceput pentru a sprijini experții noștri financiari în crearea celor mai bune planuri financiare în funcție de nevoile specifice ale fiecărui client. 

Inovația Smart Finance oferă suport experților Raiffeisen Bank. Ei au la dispoziție tablete ce conțin programe și date care ajută la crearea unor planuri financiare personalizate.

Am dezvoltat această soluție după ce am colectat feedback de la peste 172.000 de clienți, precum și de la experții noștri care o folosesc. Dezvoltarea acesteia este un proces continuu. Vom continua să învățăm din fiecare feedback și să o îmbunătățim constant. 

Pe baza rezultatelor pe care le vedem până în prezent, abordarea Banking 1:1 și noul nostru mod de a face banking funcționează. Democratizarea planificării financiare este pe drumul cel bun.

Planificarea financiară este o componentă esențială în gestionarea eficientă a banilor. Cum îi ajută acum experții Raiffeisen pe toți clienții băncii să-și construiască un plan financiar. Și cât de importantă este planificarea financiară – atât pe plan personal, cât și profesional?

Expertul financiar și clientul se pot uita simultan pe ecranul tabletei în timp ce utilizează inovația Smart Finance. Suntem bucuroși că am găsit o soluție care ne permite să ieșim din paradigma convențională, în care expertul bancar accesa un software, iar clientul privește în spatele unui monitor, fără să poată vedea ce se întâmplă dincolo de ecran. Putem spune cu tărie că discuțiile sunt, acum, cu adevărat 1:1. La ce ne așteptăm pe viitor? Un plan financiar mai bine gestionat pentru fiecare dintre clienții noștri, acesta este principalul nostru obiectiv pe termen lung.

Ideea unei soluții personalizate era disponibilă, până de curând, doar celor cu venituri foarte mari, în cadrul Private Banking. De ce ați hotărât să faceți acest serviciu disponibil tuturor? Și care este rolul expertului bancar în acest context?

Într-adevăr, în mod tradițional, băncile ofereau acest tip de serviciu doar clienților cu venituri mari din zona de private banking. Acum, noi oferim acest serviciu tuturor clienților noștri. Credem că a venit momentul să democratizăm planificarea financiară pentru toți românii. Acesta este obiectivul meu. Sunt convins că, în acest fel, vom schimba modul de a face banking.

Zdenek Romanek
Zdenek Romanek împreună cu familia sa

Campania „Banking 1:1” promovează ideea că „poți face mai multe cu banii tăi dacă ai un plan financiar construit cu și pentru tine”. Mai țineți minte care a fost primul sfat financiar pe care l-ați primit – de la cine, care a fost acela și l-ați urmat?

Primul sfat financiar l-am primit de la tatăl meu. Mi-a dat o pușculiță, un carnețel și două sfaturi – să continui să economisesc cel puțin ceva în fiecare lună și să țin evidența banilor pe care îi primesc și cum îi cheltuiesc. Mi-a explicat că voi fi plăcut surprins ce impact pot avea astfel de economii pe termen lung și cât de multe informații pot obține din notițele mele despre cheltuieli.

Vorbim foarte mult despre inovații tehnologice și știu că acesta este unul dintre subiectele care vă interesează foarte mult. Cum vedeți schimbările digitale care au avut loc până acum în piața bancară din România și ce credeți că o să se întâmple în următorii ani?

În ultimii ani, industria bancară din România a făcut progrese semnificative, pe fondul avansului noilor tehnologii și schimbărilor intervenite în comportamentul clienților. Sunt convins că tendința aceasta se va menține într-un ritm și mai accelerat în anii următori. 

Planul nostru este să continuăm să investim în digitalizare și să ne îmbunătățim infrastructura digitală ca să răspundem nevoilor în continuă evoluție ale clienților noștri. Vrem să îmbunătățim, în continuare, serviciile bancare online și mobile, valorificând analiza de date și inteligența artificială, și să oferim cele mai bune servicii personalizate.

Având peste 20 de ani de experiență în servicii financiare și consultanță de management, la începutul anului trecut ați devenit Președinte și CEO Raiffeisen Bank România. Cum a fost acest moment pentru dvs?

Am acceptat rolul cu entuziasm și am pornit în călătoria aceasta cu multă responsabilitate. Anul 2022 a fost un an intens de descoperiri și transformări, atât pentru mine, cât și pentru bancă. Am avut sute de întâlniri cu colegii și cu toate echipele din bancă, dar și cu clienții noștri. Prioritatea mea a fost să înțeleg și să definesc care ar trebui să fie direcția noastră viitoare. Acum pot să vă spun că cele trei obiective strategice ale băncii în 2023 sunt: să avem cele mai bune servicii de planificare financiară, servicii digitale complete pentru clienți și cel mai bun mediu de lucru pentru angajații noștri.

Din Europa în SUA și acum în România: Viața, cariera și sfaturi financiare

Ați lucrat în toată lumea, din Europa până în SUA. Cum este să lucrați în România? Și cât de ușor a fost să vă adaptați aici?

Într-adevăr, am peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare (bănci, asigurări, investiții) și al consultanței în management, timp în care am avut ocazia să dobândesc o vastă expunere internațională, atât în Europa Centrală și de Est, cât și în Europa de Vest și SUA. 

Îmi place în România, iar experiența mea internațională anterioară cu siguranță mă ajută enorm. Pot spune că m-am adaptat foarte repede, de fapt, m-am integrat atât de bine încât am impresia că sunt aici de mult mai mult timp, nu doar de un an. 

Îmi plac energia și pasiunea pe care colegii mei le pun în tot ceea ce fac. Așa că, da, îmi place să lucrez aici și îmi place echipa. 

Ați venit în România alături de familie, cum s-au adaptat ei aici?

Copiii sunt entuziasmați să descopere o nouă țară și, mai ales, se bucură că își fac prieteni noi. În cartierul nostru locuiesc o mulțime de copii, așa că este minunat. Ne place să descoperim locuri noi.

Care au fost primele cuvinte pe care le-ați învățat în română?

Primele cuvinte pe care le-am învățat în limba română sunt „Bună ziua” și „Mulțumesc”. Cum spuneam, îmi place aici și chiar am început să iau lecții de limba română. Colegii mă încurajează și sunt convins că, în curând, o să pot vorbi fluent în română. 

Cum le vorbiți despre România familiei sau prietenilor de acasă?

Ne tot invităm familia extinsă și prietenii să ne viziteze, ca să descopere și ei singuri România. Familia se amuză pe seama mea, deoarece deseori fac reclamă vinului roșu românesc, povestindu-le cât este de bun. 

Zdenek Romanek
Zdenek Romanek împreună cu familia sa

Cum arată o zi din viața lui Zdenek Romanek, CEO Raiffeisen Bank?

Sunt matinal, îmi place să mă trezesc devreme și fac tot posibilul să fiu productiv și eficient pe parcursul zilei. Dimineața îmi fac timp să aflu noutățile din echipă.

Sunt un pasionat de tehnologie și îmi place să fiu la curent cu ultimele tendințe. Dar chiar dacă îmi place să îmi ușurez munca cu ajutorul tehnologiei, prefer întotdeauna conexiunea cu echipa și îmi place să petrec timp alături de colegi. Călătoresc mult prin țară ca să mă întâlnesc cu membrii echipei noastre și să avem ocazia să discutăm 1:1.

Energia și atitudinea pozitivă, în tandem cu utilizarea pragmatică a tehnologiilor digitale sunt elementele care ne ghidează echipa în călătoria spre excelență. 

Fără pasiunea, energia echipei nu am fi reușit să atingem niciunul dintre obiectivele pe care ni le-am propus pentru 2023.

Cum vă petreceți timpul liber și cum vă ajută aceste activități să vă relaxați și să vă încărcați bateriile?

Sunt familist, îmi place să petrec timp alături de familia mea. Mă joc mult cu copiii mei, practicăm diverse sporturi – în ultima vreme jucăm mult volei.  Cel mai mare hobby al familiei noastre este să călătorim și să descoperim noi locuri, indiferent cât de apropiate sau îndepărtate sunt. 

Citește și: Raiffeisen Bank și David Popovici fac echipă. Un dialog inspirat cu Vice-Președintele Cristian Sporiș: „Sunt optimist că România va fi un loc mai bun în următorii 5-10 ani”

Ne puteți recomanda, vă rugăm, un film/o carte/un serial…

Ei bine, nimic anume, dar în general îmi plac filmele despre oameni care muncesc din greu și care, la final, reușesc să realizeze ceva frumos – de multe ori sunt filme din genul sport sau kung-fu 😊

Și, ultima întrebare, dacă tot am vorbit la începutul discuție noastre despre campania „Banking 1:1” și soluțiile financiare personalizate, ne puteți da un sfat financiar?

Din discuțiile cu clienții noștri, am aflat că au tendința să amâne planificarea financiară, deoarece nu par să găsească niciodată timp pentru aceasta. De aceea, sfatul meu este să începeți planificarea financiară cât mai devreme în viață. Un plan financiar inteligent este cel mai bun mod de a vă asigura un viitor strălucit pentru dumneavoastră și pentru cei dragi.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora