Adevărata poveste din spatele filmului lui Steven Spielberg, The Fabelmans
The Fabelmans este o dramă de familie în care joacă Gabriel LaBelle, Michelle Williams și Paul Dano, un film modelat îndeaproape după tinerețea regizorului Steven Spielberg.
Cel mai recent film al lui Steven Spielberg rămâne fidel temelor sale cinematografice precum dramele de familie. Cu „The Fabelmans”, apreciatul realizator se concentrează în cele din urmă pe ceea ce a fost portretizat prin metaforă, subtext sau temă în multe dintre filmele sale anterioare: propria sa viață. Filmul explorează educația neconvențională a lui Spielberg și intrarea în cinema, prin ochii lui Sammy Fabelman (Gabriel LaBelle).
Citește și: Viața lui Steven Spielberg, regizorul de geniu născut pentru a spune povești. De la primul film regizat la 12 ani, până la capodoperele contemporane de la Hollywood
O mare parte din „The Fabelmans” se învârte în jurul vieții lui Sammy acasă, alături de mama sa, artista Mitzi (Michelle Williams), tatăl inginer Burt (Paul Dano) și trei surori, pe care le angajează adesea să joace în filmele sale de acasă. Dar lucrurile iau o întorsătură bruscă când căsnicia părinților lui începe să se destrame, distrugându-i viața în mai multe moduri.
Co-scris de Spielberg și Tony Kushner, „The Fabelmans” se inspiră direct din viața regizorului. Dar cât de aproape este povestea de evenimente reale și ce a rămas pe podeaua salii de montaj?
Care este povestea adevărată din spatele divorțului părinților lui Spielberg, expusă în The Fabelmans?
Conflictul central din „The Fabelmans” este divorțul părinților lui Sammy și felul în care acesta converge cu cariera sa de regizor în curs de dezvoltare.
Părinții lui Spielberg, Leah Adler și Arnold Spielberg, au divorțat când acesta avea 19 ani. În documentarul din 2013 „Spielberg”, el și surorile sale își amintesc cum a început să se rupă căsătoria după ce s-au mutat din Arizona în California pentru munca tatălui său. Când mama lui a anunțat că se despart, tatăl său și-a asumat toată vina.
În timpul interviului, Arnold Spielberg a spus că le-a permis copiilor să creadă că a divorțat de Adler, mai degrabă decât invers: „[Eu] o protejam pentru că era fragilă și încă este… Încă o iubeam”.
Ca și în „The Fabelmans”, Adler a început o aventură cu cel mai bun prieten al soțului ei, Bernie Adler, care era „ca un unchi” pentru Spielberg și surorile sale. În film, Bennie (Seth Rogen) rămâne în urmă când se mută spre vest, iar Mitzi cade într-o depresie întunecată, așa cum a făcut Adler în viața reală. În cele din urmă, Leah și Bernie s-au căsătorit.
Obsesia relației „tată-fiu”, o linie de plecare pentru multe dintre filmele lui Spielberg
La momentul despărțirii părinților lor, detaliile nu erau cunoscute de Spielberg sau de surorile sale. S-a dat vina pe tatăl lor pentru sfârșitul relației și nu au vorbit cu el timp de 15 ani. „Nu i-am spus niciodată tatălui meu că sunt supărat pe el, nu am avut niciodată cuvinte supărătoare, dar am creat o înstrăinare”, a spus Spielberg în documentar.
Impactul seismic al acestui eveniment asupra vieții lui Spielberg se reflectă în opera sa, personajul tatălui absent și/sau conflictul tată-fiu apărând în multe dintre filmele sale, inclusiv „Close Encounters of the Third Kind” (1977), „E.T.” (1982), „Indiana Jones și Ultima Cruciadă” (1989), „Prindă-mă dacă poți” (2002) și „Războiul lumilor” (2005).
„Obsesia tată-fiu pe care am avut-o în filmele mele, evident, vorbește despre o mulțime de sentimente pe care le-am purtat cu mine și de care vreau să mă eliberez”, a spus Spielberg. S-au împăcat în cele din urmă; Spielberg i-a dedicat chiar filmul „Saving the Private Ryan” din 1998 tatălui său, care a fost un veteran al celui de-al Doilea Război Mondial.
Cu toate acestea, adevărații Spielberg și Adler au avut un sfârșit fericit dincolo de ceea ce se arată în „The Fabelmans”: cei doi s-au reconectat mulți ani mai târziu și au rămas aproape până la moartea lui Adler, în 2017.
Chiar a descoperit Steven Spielberg aventura mamei sale cu ajutorul filmărilor?
Una dintre secvențele esențiale din „The Fabelmans” are loc atunci când Sammy editează imagini pe care le-a filmat într-o excursie cu cortul în familie. Se pare că camera lui a surprins din neatenție dovezi că Mitzi a avut o aventură cu Bennie, cel mai bun prieten al tatălui său. Sammy îi arată mamei sale filmările, dar le păstrează secret pentru restul familiei lor.
În mod similar, Spielberg a descoperit aventura la vârsta de 16 ani, cu trei ani înainte ca părinții săi să divorțeze. Într-un interviu CBS Sunday Morning, Spielberg a spus că „acesta a fost un secret pe care l-am împărtășit pentru cea mai mare parte a vieții noastre” și că tatăl său nu a știut niciodată că știa despre aventură la momentul respectiv.
Tony Kushner i-a spus lui Drew Taylor de la TheWrap că l-a încurajat pe Spielberg să transforme incidentul într-un film de când au început să lucreze împreună, în 2005.
„Tot timpul de la „Munich” încolo, l-am tot împins, „Cred că ar trebui să faci un film despre lucrul acesta care s-a întâmplat”.
Familia lui Spielberg chiar avea o maimuță, așa cum spune povestea din The Fabelmans?
Cu siguranță, da. La un magazin de animale de companie din California de Nord, Leah a pus ochii pe o maimuță care se pare că era pe moarte din cauza depresiei. „Așa că am venit acasă conducând jeep-ul meu, cu o cușcă mare în spate și o maimuță în cușcă”, și-a amintit ea în documentarul „Spielberg”, adăugând că „copiii s-au speriat”.
În „The Fabelmans”, această adăugare la familie ilustrează personalitatea ciudată și liberă a lui Mitzi, precum și scăderea sănătății ei mintale după mutare.
După cum a spus Spielberg, „Maimuța adusă de Leah acasă a fost o mare distragere a atenției, dar a fost și un însoțitor terapeutic pentru mama mea, care într-adevăr trecea în acel moment al vieții noastre printr-o depresie majoră”.
Spielberg a fost agresat în copilărie pentru că era evreu?
Când familia Fabelman se mută din Arizona în California, divorțul iminent al lui Mitzi și Burt nu este singura sursă a nefericirii lui Sammy. Un grup de colegi de clasă începe imediat să-l agreseze, numindu-l „Bagelman” și adresându-i insulte antisemite.
După cum își amintește Spielberg în documentarul din 2013, educația sa evreiască ortodoxă s-a ciocnit cu cartierele în care a crescut, „unde nu erau evrei”. „Diviziunea culturală” a fost atât de pronunțată încât mama lui și-a amintit de copiii care stăteau în afara casei lor, scandând „Spielberg sunt evrei murdari”.
În încercarea de a se asimila, Spielberg s-a distanțat de identitatea sa evreiască ani de zile. Și-a găsit drumul înapoi când soția sa, Kate Capshaw s-a convertit la religie înainte de nunta lor, în 1991. Spielberg a continuat să regizeze drama Holocaustului în „Lista lui Schindler” din 1993. În anul următor, a fondat Fundația Shoah, o organizație educațională non-profit care păstrează mărturia despre Holocaust și alte genocide.
Mai târziu, el a spus că experiențele sale din copilărie cu hărțuirea, au fost sursă de informație pentru filmele pe care va continua să le facă. „Când am trecut prin acel semestru de hărțuire antisemită, dintr-o dată acele povești și-au găsit un sens personal pentru mine”, a spus el recent pentru THR. „Și asta a modelat multe din poveștile pe care le voi spune în viitor.”
Întâlnirea dintre Sammy și John Ford din The Fabelmans se bazează pe o poveste adevărată?
Da. Într-un interviu din 2011 pentru „Cowboys vs. Aliens”, Spielberg a spus povestea momentului în care l-a cunoscut pe legendarul regizor, John Ford, când era doar un tânăr care căuta să pătrundă în show bizz. În timp ce vizita niște veri din California, s-a întâlnit cu un producător de televiziune care i-a oferit câteva minute cu „Jack”. Detaliile acelei întâlniri – de la cămașa de safari, la plasturele pe ochi și până la trabucul mestecat – sunt exact așa cum apar în scena finală din „The Fabelmans”.
În concordanță cu portretul lui David Lynch, Ford l-a pus pe Spielberg să meargă prin cameră, arătând unde era orizontul în diferitele tablouri atârnate pe pereți. Sfatul pe care i l-a dat lui Spielberg în acea zi, este așa cum este transmis în film: „Când orizontul este în partea de jos, este interesant. Când orizontul este deasupra, este interesant. Când orizontul este la mijloc, este plictisitor.”
Anecdota se termină, bineînțeles, cu Ford spunându-i lui Spielberg/Sammy: „Acum, pleacă naibii de aici.”
Foto: Depositphotos.com, Pinterest.com