Adevărul despre dieta Paleo: Un plan alimentar folosit de oamenii preistorici este potrivit pentru oamenii moderni? - LIFE.ro
Sari la conținut

Dieta paleo este un plan alimentar bazat pe alimentele pe care oamenii le-ar fi consumat în timpul erei paleolitice. Era paleolitică datează de la aproximativ 2,5 milioane până la 10.000 de ani în urmă.

Dieta paleo modernă include fructe, legume, carne slabă, pește, ouă, nuci și semințe. Acestea sunt alimente pe care în trecut oamenii le puteau obține prin vânătoare și culegere. Nu include alimentele care au devenit mai comune atunci când agricultura la scară mică a început acum aproximativ 10.000 de ani. Aceste alimente includ cereale, leguminoase și produse lactate.

Alte denumiri pentru dieta paleo includ dieta paleolitică, dieta Epocii de Piatră, dieta vânătorului-culegător și dieta omului din peșteră.

Scopul dietei paleo

Scopul unei diete paleo este de a consuma alimente probabil consumate de oamenii timpurii. Dieta se bazează pe ideea că genele noastre nu sunt bine adaptate pentru dietele moderne care s-au dezvoltat din agricultură.

Agricultura a făcut ca alimente precum cerealele și leguminoasele să fie mai ușor disponibile. Și a introdus lactatele. De asemenea, agricultura a schimbat dieta animalelor pe care le consumau oamenii. Ideea dietei paleo este că aceste modificări ale alimentației au depășit capacitatea corpului uman de a se schimba sau de a se adapta. Se crede că această nepotrivire contribuie la obezitate, diabet și boli de inimă astăzi.

De ce ai urma dieta paleo

Ai putea alege să urmezi o dietă paleo pentru că vrei să:

Slăbești sau să te menții la o greutate sănătoasă

Să reduceți riscul bolilor de inimă sau factorii de risc cardiovasculari

Ce conține dieta paleo

Recomandările variază între dietele paleo promovate în cărți și online. În general, dietele paleo urmează aceste reguli.

Ce să mănânci?

  • Fructe
  • Legume
  • Nuci și semințe
  • Ouă
  • Carne slabă, în special animale hrănite cu iarbă sau vânat sălbatic
  • Pește, în special cei bogati în acizi grași omega-3, cum ar fi somonul, macroul și tonul alb
  • Uleiuri din fructe și nuci, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de nucă

Ce trebuie evitat

Cereale, cum ar fi grâul, ovăzul și orzul

  • Leguminoase, cum ar fi fasolea, lintea, arahidele
  • Produse lactate, cum ar fi laptele și brânza
  • Zahăr rafinat
  • Sare adăugată
  • Legume cu amidon, cum ar fi porumb, jicama, mazăre și cartofi albi
  • Alimente foarte procesate, cum ar fi chipsurile sau prăjiturile

Un meniu tipic

Iată ce ați putea mânca într-o zi obișnuită urmând o dietă paleo:

Mic dejun: Somon la grătar și pepene galben.

Masa de prânz. Salată făcută cu sos romaine, morcov, castraveți, roșii, avocado, nuci și suc de lămâie.

Cină. Friptură de mușchi de vită; broccoli la aburi; salata făcuta cu amestec de verdeață, roșii, avocado, ceapa, migdale și sos de suc de lămâie; și căpșuni la desert.

Gustări. O portocală, bețișoare de morcov sau bețișoare de țelină.

Rezultate

În general, o dietă paleo are multe caracteristici ale dietelor sănătoase recomandate. Caracteristicile comune ale dietei paleo includ accentul pus pe fructe, legume, carne slabă și evitarea alimentelor procesate. Dar există cercetări limitate asupra dietelor paleo în comparație cu studiile dietelor echilibrate cu grupuri de alimente mai variate.

Cele mai multe studii despre dietele paleo au inclus un număr mic de oameni. De asemenea, au durat doar de la câteva săptămâni până la câteva luni. Definițiile dietei variază, de asemenea, de la un studiu la altul. Așa că este greu de spus cu siguranță la ce se pot aștepta oamenii, mai ales în timp.

În general, studiile mici, pe termen scurt, sugerează că o dietă paleo ar putea ajuta la gestionarea:

  • Pierderii în greutate
  • Tensiunii arteriale
  • Colesterolului
  • Trigliceridelelor

Un studiu amplu a analizat beneficiile modelelor alimentare pe termen lung auto-raportate la adulții tineri din Spania. Cercetătorii au descoperit că dieta paleo a fost legată de reducerea bolilor cardiace sau a factorilor de risc cardiovasculari. Riscul mai mic a venit în mare parte din evitarea alimentelor foarte procesate, cum ar fi chipsurile și bomboanele și consumul de multe fructe și legume.

Sunt necesare studii mai lungi cu grupuri mari de oameni repartizați aleatoriu la diferite diete pentru a înțelege beneficiile generale pentru sănătate pe termen lung și posibilele riscuri ale unei diete paleo.

Întrebări despre dietele paleo

Unii oameni se îndoiesc de ideea că corpul uman nu s-a schimbat sau nu s-a adaptat la alimentele care au venit odată cu agricultura. Unii oameni sunt, de asemenea, îngrijorați de alimentele eliminate de dieta paleo.

Preocupări legate de nutriție

Principala preocupare a dietelor paleo este lipsa cerealelor integrale și a leguminoaselor. Aceste alimente sunt considerate surse bune de fibre, vitamine, proteine și alți nutrienți. De asemenea, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi sunt surse bune de proteine, calciu, vitamine și alți nutrienți. Riscul potențial de a consuma o dietă paleo este că este posibil să nu obțineți toți nutrienții recomandați.

Cerealele integrale, leguminoasele și lactatele sunt, în general, mai accesibile și disponibile decât alimente precum vânatul sălbatic, animalele hrănite cu iarbă și nucile. Pentru unii oameni, o dietă paleo poate fi prea costisitoare. Sau costul unor alimente paleo poate duce la obținerea neintenționată a mai puțin din anumiti nutrienți esențiali.

Riscurile pe termen lung ale unei diete paleo nu sunt cunoscute. Datele din multe studii despre diete populare au arătat că o dietă mediteraneană a fost singura cu multe beneficii fără riscul unor posibile efecte nocive. O dietă mediteraneană include fructe, legume, carne slabă, pește, cereale integrale, leguminoase și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

De asemenea, beneficiile potențiale ale unei diete paleo pot să nu depășească beneficiile altor diete sănătoase. Un studiu pe termen lung al modelelor de dietă auto-raportate a arătat că respectarea îndeaproape fie a unei diete paleo, fie a unei diete mediteraneene a dus la scăderi similare ale factorilor de risc cardiovascular.

Întrebări despre teoria dietei paleo

Unii experți au susținut că ideea pe care se bazează dieta paleo nu este întreaga poveste. Argumentele pentru o înțelegere mai complexă a modului în care nevoile noastre alimentare sau nutriționale s-au schimbat includ:

Multe lucruri – nu numai agricultura – au modelat modul în care s-au schimbat nevoile nutriționale umane. Dietele la primii oameni au fost variate din cauza diferențelor de geografie, climă și disponibilitatea hranei.

Cercetătorii arheologi au găsit instrumente pentru măcinarea cerealelor pe site-uri vechi de 30.000 de ani – cu mult înainte de introducerea agriculturii. Cercetătorii au studiat, de asemenea, microfosilele de plante găsite în rămășițele dentare ale oamenilor din paleolitic și ale oamenilor de Neanderthal. Aceste studii au arătat că dieta lor includea cereale sălbatice.

Cercetările genetice au arătat că schimbări evolutive importante au continuat după epoca paleolitică. Acestea includ modificări ale expresiei genelor legate de descompunerea, sau digestia, a amidonului din cereale și a lactozei din lapte.

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora