Adevărul despre efectele pozitive ale cititului asupra creierului și sănătății mentale - LIFE.ro
Sari la conținut

Cititul este o activitate recreativă care vine la pachet cu foarte multe beneficii pentru sănătate. Să te asiguri că ai grijă de sănătatea ta mentală este mai important acum decât oricând, iar una dintre cele mai ușoare modalități de a te ocupa de starea ta de bine poate fi să iei în mână o carte. Nu numai că cititul este o modalitate excelentă de petrecere a timpului liber, dar s-a demonstrat că îmbunătățește sănătatea mentală generală. Îți prezentăm cele mai importante efecte ale cititului asupra creierului și a sănătății mentale în general!

Efectele cititului: Sporește inteligența

Cufundarea într-o carte bună deschide o lume întreagă de cunoștințe începând de la o vârstă foarte fragedă. Expunerea la vocabular prin lectură (în special prin citirea cărților pentru copii) nu numai că duce la un scor mai mare la testele de lectură, dar și la scoruri mai mari la testele generale de inteligență pentru copii. În plus, abilitățile mai puternice de lectură timpurie se pot traduce printr-un coeficient mai mare de inteligență mai târziu în viață.

Stimulează creierul

La fel cum mersul la jogging îți antrenează sistemul cardiovascular, cititul regulat îmbunătățește funcția de memorie, oferindu-i creierului tău un antrenament bun. Odată cu înaintarea în vârstă apare un declin al memoriei și al funcției cerebrale, dar cititul regulat poate ajuta la încetinirea acestui proces, menținând mințile ascuțite mai mult timp, potrivit unui studiu publicat în Neurology.

Efectele cititului: reduce stresul și te scoate din monotonie

Cititul poate chiar să relaxeze corpul, scăzând ritmul cardiac și reducând tensiunea din mușchi. Un studiu realizat în 2009 la Universitatea din Sussex a constatat că cititul poate reduce stresul cu până la 68%. Lectura are puterea de a te scoate din lumea (și din mintea) ta și te duce într-o altă lume, în paginile unei cărți. „În cazul unui film sau al unei emisiuni TV, ți se oferă imaginile, în timp ce în cazul unui roman le inventezi tu însuți, așa că, de fapt, este un eveniment mult mai puternic, pentru că ești implicat…” Experiența de imersiune sau de implicare în timpul citirii unei povești se numește absorbție narativă și reprezintă mai mult decât o experiență plăcută înnăscută – poate, de asemenea, să ne îmbunătățească starea de bine. 

Beneficiile cititului înainte de somn

Un somn bun este important pentru menținerea unei bune stări generale de sănătate. Acesta ne ajută organismul să se reîncarce și să se reseteze pentru ziua următoare. Dar nu este întotdeauna atât de ușor. Mintea ta poate să se grăbească și, înainte să îți dai seama, alarma se declanșează. Având o rutină de culcare care include cititul, te poate ajuta să te odihnești bine. Să lași telefonul și să iei o carte te poate ajuta să te relaxezi înainte de culcare. E foarte important să alegi o carte reală cu pagini – nu la un e-reader sau o tabletă, care pot împiedica de fapt somnul din cauza luminozității ecranelor lor.

Efectele cititului: ajută la îmbunătățirea abilității de a empatiza

Poate că nu este primul lucru la care te gândești atunci când te pregătești să iei o carte în mână, dar studiile au arătat că cititul te poate ajuta să înțelegi mai bine sentimentele altor persoane. Acest lucru este valabil mai ales în cazul lecturii de ficțiune pe o perioadă mai lungă de timp. Cercetările au descoperit că romanele de ficțiune pot ajuta la ceva numit „Teoria minții”, care îi ajută pe oameni să înțeleagă „dorințele și credințele” altor persoane.

Cititul ca terapie

Lectura poate fi folosită ca terapie. Acest lucru a devenit atât de popular încât există un termen pentru el – biblioterapie. Există de fapt biblioterapeuți care pot prescrie cărți pentru a ajuta în mod specific în cazuri de anxietate, durere sau depresie. Aceste cărți de auto-ajutorare pot fi de mare ajutor pentru persoanele cu probleme de sănătate mentală. Dar nu doar cărțile de „auto-ajutorare” sunt recomandate. Lectura de ficțiune te poate ajuta să te simți mai conectat și poate ajuta persoanele care se confruntă cu depresia sau anxietatea. Aceasta permite imaginației tale să se implice mai mult să te conectezi emoțional la personaje și să îți reflecte propriile sentimente, probleme și dorințe în timp ce citești.

Citește și: Cele mai bune cărţi de citit în viaţă

De ce copiii și părinții ar trebui să citească împreună

Cititul acasă stimulează performanțele școlare mai târziu. De asemenea, sporește vocabularul, crește stima de sine, dezvoltă bune abilități de comunicare și întărește motorul de predicție care este creierul uman. Medicii de la Clinica Cleveland recomandă ca părinții să citească împreună cu copiii lor începând încă din copilărie și continuând până în anii de școală primară. Cititul împreună cu copiii tăi creează legături calde și fericite cu cărțile, crescând probabilitatea ca cei mici să găsească lectura plăcută în viitor.

Cititul cu voce tare 

În timp ce majoritatea părinților încetează să mai citească cu voce tare după ce copiii lor învață să o facă singuri, un raport al Scholastic sugerează că cititul cu voce tare pentru copii pe parcursul anilor de școală primară îi poate inspira să devină cititori frecvenți – adică copii care citesc de la cinci până la șapte zile pe săptămână pentru a se distra. Mai mult de 40% dintre cititorii cu vârste cuprinse între șase și 11 ani sunt copiii cărora li s-a citit acasă cu voce tare. Cu alte cuvinte se poate spune că ora de povești oferă o modalitate bună de a stârni interesul pentru acest hobby.

Efectele cititului: construiește vocabularul

Cercetătorii în domeniul lecturii încă din anii 1960 au discutat despre ceea ce este cunoscut sub numele de „efectul MateiSursa de încredere”, un termen care se referă la versetul biblic Matei 13:12: „Oricui are, i se va da mai mult și va avea din belșug. Cui nu are, chiar și ceea ce are i se va lua”. Efectul Matei rezumă ideea că cei bogați devin mai bogați, iar cei săraci mai săraci – un concept care se aplică atât vocabularului, cât și banilor.

Cercetătorii au descoperit că elevii care citesc cărți în mod regulat, începând de la o vârstă fragedă, își dezvoltă treptat un vocabular bogat. Mărimea vocabularului poate influența multe domenii ale vieții, de la notele obținute la testele standardizate până la admiterea la facultate și oportunitățile de angajare.

Lectura nu numai că oferă toate aceste oportunități, dar ne ajută și să dăm sens lumii noastre. Dacă nu îți place să citești, poate acum după ce ai aflat câte beneficii are pentru sănătate, vei începe să acorzi mai multă importanță acestei activități și chiar s-o transformi într-un hobby.

Sursa foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora