Alertă de tsunami: care au fost cele mai cunoscute din istorie și ce faci dacă te afli într-o zonă în pericol - LIFE.ro
Sari la conținut

Alertă de tsunami: care au fost cele mai cunoscute din istorie și ce faci dacă te afli într-o zonă în pericol

Cutremurul și tsunami-ul ce a urmat, care au devastat Japonia în 2011, au arătat cât de vulnerabilă este societatea modernă în fața puterii Mamei Naturi.
Share this article

Cutremurul și tsunami-ul ce a urmat, care au devastat Japonia în 2011, au arătat cât de vulnerabilă este societatea modernă în fața puterii Mamei Naturi. În timp ce tsunami-urile erau în mare parte necunoscute publicului larg înainte de tragedia de pe 26 decembrie 2004, ele au avut loc de multe ori în trecut.

Tsunami-urile pot fi generate de orice deplasare semnificativă a apei în oceane sau lacuri, deși sunt create cel mai frecvent de mișcarea plăcilor tectonice de sub fundul oceanului, în timpul unui cutremur. Dar ele pot fi, de asemenea, cauzate de erupții vulcanice, sculptarea glaciară, impactul unui meteorit sau alunecări de teren.

Tsunami-urile mai mari nu provoacă întotdeauna cele mai mari distrugeri. Ele au avut loc adesea de-a lungul istoriei, atât de des în Japonia încât au inventat un cuvânt specific pentru fenomen: „tsu”, care înseamnă port, și „nami”, care înseamnă val.

Citește și: Fenomenul de tsunami: mituri, adevăruri, pericole

Deoarece există puține date istorice despre dimensiunea valurilor, câte au loc într-un singur eveniment sau cât de departe ajung pe țărm, oamenii de știință le clasifică în funcție de cât de mult rău fac. Cu toate acestea, evaluarea a cât de multe daune provoacă un singur eveniment poate dura multe luni până la ani; și poate dura ceva timp până când cutremurul și tsunami-ul din Japonia pot fi cu adevărat clasificate pe o scară istorică.

Cele 10 cele mai grave tsunami-uri din istorie

  1. Sumatra, Indonezia – 26 decembrie 2004: Cutremurul cu magnitudinea de 9,1 în largul coastelor Sumatrei a generat un tsunami cu înălțimea de până la 50 de metri, ucigând aproximativ 230.000 de oameni.
  2. Coasta Pacificului de Nord, Japonia – 11 martie 2011: Un tsunami puternic, generat de un cutremur cu magnitudinea de 9,0, a ucis peste 18.000 de oameni și a provocat daune semnificative, inclusiv o criză nucleară la centrala Fukushima Daiichi.
  3. Lisabona, Portugalia – 1 noiembrie 1755: Un cutremur cu magnitudinea de 8,5 a provocat trei valuri imense pe coasta de vest a Portugaliei și a Spaniei, ucigând 60.000 de oameni.
  4. Krakatau, Indonezia – 27 august 1883: Eruptia vulcanului Krakatau a generat tsunami-uri cu înălțimea de până la 37 de metri, ucigând în total aproximativ 40.000 de oameni.
  5. Marea Enshunada, Japonia – 20 septembrie 1498: Un cutremur cu magnitudinea estimată la cel puțin 8,3 a provocat tsunami-uri care au ucis cel puțin 31.000 de oameni.
  6. Nankaido, Japonia – 28 octombrie 1707: Un cutremur cu magnitudinea de 8,4 a generat valuri de până la 25 de metri, ucigând aproximativ 30.000 de oameni.
  7. Sanriku, Japonia – 15 iunie 1896: Un cutremur cu magnitudinea estimată la 7,6 în largul coastei Sanriku, Japonia, a generat un tsunami care a ucis aproximativ 22.000 de oameni.
  8. Chile de Nord – 13 august 1868: Două cutremure semnificative cu magnitudinea de 8,5, în largul coastei Arica, Peru (acum Chile), au generat valuri tsunami cu înălțimea de până la 21 de metri.
  9. Insulele Ryuku, Japonia – 24 aprilie 1771: Un cutremur cu magnitudinea de 7,4 a cauzat un tsunami care a distrus peste 3.000 de case și a ucis aproximativ 12.000 de oameni.
  10. Golful Ise, Japonia – 18 ianuarie 1586: Un cutremur cu magnitudinea estimată la 8,2 a provocat tsunami-uri cu înălțimea de până la 6 metri, ucigând peste 8.000 de oameni și cauzând daune semnificative.

REGULI DE SIGURANȚĂ

  • Nu toate cutremurele provoacă tsunamiuri, dar multe o fac. Atunci când știți că a avut loc un cutremur, fiți pregătiți pentru un mesaj de urgență referitor la tsunami.
  • Un cutremur în zonă este un semnal natural de avertizare pentru tsunami. Nu rămâneți în zonele de coastă situate în zone joase după ce ați simțit un cutremur puternic.
  • Tsunamiurile sunt uneori precedate de o scădere semnificativă a nivelului mării, pe măsură ce oceanul se retrage către larg, expunând fundul mării. Un zgomot asemănător cu cel al unui tren care se apropie poate fi uneori auzit pe măsură ce valul tsunami se apropie de țărm. Acestea sunt, de asemenea, semnalele naturale de avertizare pentru tsunami.
  • Un tsunami nu este un singur val, ci o serie de valuri care transportă un volum masiv de apă ce poate inunda terenul pentru ore întregi. Primul val poate să nu fie cel mai mare. Stați în afara zonelor periculoase până când se emite un „permis de intrare” de către o autoritate recunoscută.
  • Un tsunami mic la un punct de pe țărm poate fi extrem de mare la câțiva kilometri distanță. Nu lăsați dimensiunea modestă a unuia să vă facă să pierdeți respectul pentru toate.
  • Toate avertismentele publicului trebuie luate în serios, chiar dacă unele sunt pentru evenimente non-distructive. Valul din mai 1960 a ucis 61 de oameni în Hilo, Hawaii, pentru că unii credeau că este doar o altă alarmă falsă.
  • Toate tsunamiurile sunt potențial periculoase, chiar dacă nu pot afecta fiecare coastă pe care o lovesc.
  • Nu mergeți niciodată la țărm pentru a privi un tsunami. Când poți vedea valul, ești prea aproape pentru a-l evita. Majoritatea tsunamiurilor sunt ca viiturile. Valurile tsunami nu se răsucesc și nu se sparg, deci nu încercați să faceți surf pe un tsunami.
  • Mai devreme sau mai târziu, tsunamiurile vizitează fiecare coastă din toate oceanele. Dacă locuiți într-o zonă de coastă, fiți pregătiți și cunoașteți semnalele naturale de avertizare pentru tsunami.
  • În timpul unei situații de urgență legată, organizațiile locale de apărare civilă, poliția și alte organizații de urgență vor încerca să vă salveze viața. Acordați-le cea mai mare cooperare.
  • Foto: Pinterest.com
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora