Alexandra Mircea, medicul cu cea mai mare comunitate în social media. Despre educația medicală pe internet, despre clinica deschisă în pandemie și despre prima amintire pe scaunul dentistului - Pagina 4 din 4 - LIFE.ro
Alexandra Mircea, medicul cu cea mai mare comunitate în social media. Despre educația medicală pe internet, despre clinica deschisă în pandemie și despre prima amintire pe scaunul dentistului
Ce vor să știe oamenii de la tine? Care sunt cele mai frecvente întrebări?
„Am o carie. Ce fac?”. Eu am rămas șocată pentru că sunt foarte multe întrebări ale căror răspunsuri noi le considerăm de la sine înțelese. Nu. „Pot să mă spăl pe dinți și să-mi treacă caria?”. „Îmi sângerează gingiile groaznic. Ce fac?”. „Am 12 ani și îmi iese măseaua de minte. Ce fac?” – „E măseaua de 12 ani, nu măseaua de minte” 😀.
Cele mai multe întrebări au legătură cu durerea: „Mă doare când îmi scot o măsea?”, „Mă doar când îmi scoate un nerv?” sau „Mă doare când îmi curăță o carie?”. Eu le spun că dacă există anestezie nu doare, dar eu nu pot să răspund pentru ce fac alții. Apoi îmi dau seama că poate nu folosește toată lumea anestezie sau poate nu o folosește corect. Dar dacă eu informez oamenii că ar trebui o anestezie, s-ar putea să fie ei înșiși atenți.
Fac și clipuri mai lungi în care le arăt oamenilor cum se tratează o carie, cum se lipește un aparat dentar sau cum se face un tratament de canal, albire, detartraj, pentru ca oamenii să știe la ce să se aștepte.
Dar știi că dacă tu îmi dai sfaturile acestea și eu mă duc super informată la un alt medic dentist și dacă deschid gura și spun cum am văzut eu că trebuie tratată o carie, s-ar putea ca medicul respectiv să-mi răspundă că eu nu sunt medic și doctorul internet nu ar trebui consultat….
Dar poate că medicul o să se gândească că-i lipsesc niște lucruri și va lua măsuri să fie mai bun și mai bine dotat.
Da, dar asta e general valabil. Orice medic îți va reproșa că ai consultat doctorul internet…
Eu nu le spun despre un tratament sau altul, dar pot să le spun cum pot îmbunătăți un tratament. Eu doar îi informez că e bine să folosească anumite produse.
Dar pentru tratamente recomanzi ca noi să ne informăm de pe internet?
Nu, dar e inevitabil asta. Am avut o aluniță care s-a decolorat și după ce mi-am repetat că nu caut pe internet, tot acolo am ajuns. Nu sunt genul care să caute pe internet pentru că poți afla niște atrocități acolo, de vei fi convins că ai cancer și nimic nu te mai scapă. Eu mă duc la medic când am orice problemă. Trebuie să fim realiști că oamenii să uită pe internet pentru orice.
Alexandra Mircea: „Copiii sunt foarte mult pe rețelele de social media și ei mă recunosc oriunde ies pe stradă”
Și mai bine ne uităm la o sursă informată…
Exact. În plus, dacă vine un pacient la tine și îți spune de ce a aflat pe internet, îl asculți și îi demontezi teoria dacă nu e bună, dar există posibilitatea ca el să afle bine.
Mă uitam zilele trecute la doctor Mihai Pautov care spunea că atunci când mergi la medic trebuie să-i pui doi întrebări: 1. „Ai niște surse sigure din care îmi spui lucrul acesta?” și 2. „Sunt cursuri la care ai învățat lucrurile acestea?”. Poate să fie deranjant pentru mulți, însă, din păcate sunt medici care nu merg la nici un curs și mi se pare extrem de important să înveți toată viața. Nu poți să rămâi și să faci aceleași lucruri pe care le făceai acum 20 de ani. E o realitate.
Apropo de cursuri. Am văzut că tu ai făcut unul la Harvard…
Păi trebuia. Unul dintre cele mai provocatoare lucruri pe care le fac în momentul acesta este să conduc o echipă. Eu nu am nicio educație în management și cursul de leadership făcut la Harvard mi se pare prea puțin. În continuare citesc, în continuare vizualizez clipuri pe Youtube. Mi se pare că sunt oameni care fac o facultate pentru a-i învața să facă management. Eu nu am făcut așa ceva, eu am făcut șase ani de stomatologie și nu am învățat nicăieri cum să mă port cu angajații astfel încât să se simtă prețuiți, să simtă că-i ghidez…
Tu cât mai lucrezi ca medic?
Două zile pe săptămână.
Familie ți-ai făcut?
Am un partener de viață. Pentru mine asta e familia deocamdată 😀 Nu am copii deocamdată. Mă văd cât de des pot cu ai mei, cu soră-mea și copiii ei și de acolo mă încarc cu energie.
Copii tratezi?
Avem un pedodont în clinică care primește copii.
Copiilor le e frică…
Da, dar copiii sunt foarte mult pe rețelele de social media și ei mă recunosc oriunde ies pe stradă. Oriunde mă duc mă recunosc și deja mărturisesc că e ceva la care nu mă așteptam.
Care e prima ta amintire legată de scaunul medicului dentist?
M-am urcat prima dată pe scaun când a venit scaun nou la mama la cabinet și apăsam pe butoane. Prima amintire nu e legată de dinți, ci de funcționalitatea scaunului 😀
Și de dinți?
Țin minte foarte clar că atunci când mi-au apărut dinții definitivi de jos, eram acasă, la mama în brațe, care s-a uitat la mine în gură și a fost surprinsă că mi-au apărut dinții definitivi în spatele celor doi care încă erau acolo. L-a sunat pe taică-meu disperată: „Șerbane, adu anestezic că-i apar dinții lui Alex și trebuie să-i scoatem!”. Și aia a fost. Nu-mi aduc aminte să mă fi durut, însă îmi amintesc panica din vocea mamei.
Dacă nu te făceai stomatolog, ce crezi că ți se potrivea?
Andreea Esca, clar! Râde mama de mine că acum am câte puțin din amândouă.