Alimente care conțin probiotice. 9 alegeri înțelepte pentru sănătatea sistemului digestiv
Mulți dintre noi habar nu avem că există alimente care conțin probiotice. Până nu de foarte mult, personal, nici nu prea știam ce sunt probioticele. Știam doar ca trebuie să le iau atunci când mi se administrează antibiotic și cam atât. Mamă fiind, am aflat cam totul despre ele și am aflat și care sunt alimentele ce le conțin.
Ei bine, cei care sunteți cum eram eu acum câțiva ani, aflați că probioticele sunt microorganisme vii, bacterii benefice care furnizează o mulțime de beneficii pentru sănătatea întregului organism. Probioticele pot îmbunătății sănătatea digestivă, pot reduce depresia și promova sănătatea inimii.
Care sunt alimentele care conțin probiotice?
Iaurtul
Iaurtul reprezintă una dintre cele mai cunoscute surse de probiotice, bacterii bune ce mențin echilibrul florei intestinale. Studiile au demonstrat că probioticele pot ajuta și la reducerea intoleranței la lactoză. De asemenea, elimină gazele din stomac, combat diareea și alte probleme ale sistemului digestiv. Atunci când cumperi un iaurt, trebuie să citești eticheta și poți plăti mai mult pe acele produse care conțin anumite probiotice, însă, ca regulă generală, oricare iaurt ce conține bacterii vii din culturi active, este foarte bun.
Citește și: 13 alimente care scad colesterolul și pe care trebuie să le incluzi în dieta zilnică
Varza murată
Varza murată cea mai bună este cea din butoiul bunicii pentru că specialiștii recomandă acel tip de varză murată nepasteurizată. Procesul de pasteurizare, folosit în majoritatea produselor de la supermarket, omoară bacteriile bune, active. Varza murată este similară, din punct de vedere al conținutului de probiotice cu alimentul coreean picant kimchi ce conține vitamine pentru sporirea imunității, esențiale în lupta împotriva infecțiilor.
Supa Miso
Un mic dejun foarte popular în Japonia, această pastă de soia fermentată, poate pune în mișcare sistemul digestiv. Miso ce conține o cantitate bogată de probiotice, este folosită pentru prepararea unei supe sărate, săracă în calorii, dar bogată în vitamina B și antioxidanți.
Brânzeturile moi
Acestea sunt foarte bune pentru digestie, însă nu toate probioticele pot supraviețui călătoriei prin stomac și intestine. Cercetările au descoperit că tulpinile din brânzeturile moi fermentate, precum Gouda, sunt destul de rezistente pentru asta.
Kefirul
Conform legendei, ciobanii din munții Caucazieni, cei care separă sud-estul Europei de Asia, au descoperit că laptele pe care îl transportau, fermenta și se transforma într-o băutură cu bule. Gros, cremos și acidulat ca iaurtul, kefirul are propriile tulpini de bacterii probiotice, plus câteva variații folositoare de ferment.
Pâinea cu maia
Data viitoare când îți faci un sandviș, fii atent la tipul de pâine pe care o folosești. Pâinea cu maia, sau pâinea acră, cum o numesc americanii, are un conținut bogat de probiotice ce ajută digestia.
Laptele acidofil
Laptele acidofil este un produs lactat dietetic, de culoare alb-gălbuie, preparat din lapte de vacă sterilizat, cu un anumit conținut de bacterii și fermentat.
Se găsește în magazine și poți citi pe eticheta lui că este fermentat cu bacterii. Laptele bătut este și el la fel de bun și chiar se găsește la tot pasul.
Castraveții murați
Atunci când te uiți după castraveți murați pentru conținutul lor de probiotice, alege-i pe cei fermentați natural, fără oțet. Mai exact, alege castraveții în saramură, așa cum îi găseai pe raftul bunicii, la țară. Saramura este un mediu excelent ce permite bacteriilor bune să se dezvolte natural ca mai apoi să-ți ajute digestia.
Tempe
Tempe sau tempeh este un produs tradițional indonezian, pe bază de soia ce conține un antibiotic natural ce luptă împotriva anumitor bacterii. Tempe este, de asemenea, bogat în proteine, iar oamenii îi descriu aroma ca fiind una ușor afumată, cu gust de nucă, dar asemănătoare ciupercilor. Îl poți marina și îl poți folosi ca preparat alimentar, în loc de carne.