Ana Ramașcanu, doctorița influencer ce oferă sfaturi medicale fără perdea tinerilor din online. Și povestea celei mai deștepte concurente de la Miss România - LIFE.ro
Sari la conținut

Mulți dintre noi o cunoaștem pe Elena-Ana Ramașcanu în halat alb, cu zâmbetul cald pe buze și cu cuvinte de încurajare la ea atunci când face știri scurte pe rețelele de socializare. Este unul dintre medicii influenceri români și este cunoscută pe social media ca Ana Bella. A reușit în mod organic să strângă o comunitate de aproape 70.000 de urmăritori pe Instagram, dar o găsim și ca vlogger pe Youtube unde, la canalul ei cu același nume, s-au abonat 83.000 de subscriberi. 

Este absolventă a Universității de Medicină și Farmacie din Iași, deși profesează ca medic rezident dermatolog în București. Astăzi, a dorit să răspundă curiozităților mele despre cum reușește să jongleze cu atribuțiile pe care le are la spital, cu atribuțiile pe care și le-a însușit în online, acolo unde abordează diverse subiecte cu scop educativ. Ne ține aproape cu informații, cu poze, cu videouri despre cât de frumoasă este viața atunci când meseria pe care o ai o practici cu sufletul, dar și cu noutăți din zona educației medicale, chiar sexuale. 

Este nelipisită din spațiul digital, luându-și rolul de medic în online foarte în serios. O măgulește numărul impresionant de urmăritori. Nu se aștepta să prindă la un public atât de mare, dar cert este că ce face, este de folos, mai ales când e nevoie de atât de multă informare corectă. 

Am dat de o persoană care, după cum spune chiar ea, este împlinită cu tot ceea ce întreprinde. A ajuns la maturitatea la care își cunoaște nu doar calitățile, dar și slăbiciunile. A reușit să facă pace cu toate vulnerabilitățile sale și să pună accentul pe lucrurile care o satisfac. Are o minte creativă, este organizată, ticluiește noi și noi proiecte și promite mult și multe. Să facem cunoștință cu tânăra medic rezident Elena-Ana Ramașcanu!

Elena-Ana Ramașcanu:„ A fost ultima șansă să particip la Miss România.”

Ana, cum te găsesc în momentul prezent ca stare?

Sunt foarte bine. Mă bucur de weekend, de timpul liber. Sunt activă chiar și în aceste zile și îmi place să fiu organizată, ca să funcționez foarte bine. 

Ești foarte frumoasă și mă bucur să te cunosc și că apucăm să vorbim aici. Sunt foarte activă pe profilul tău de Instagram. Și dacă tot am pomenit de cât de frumoasă ești, am luat la cunoștință cu ajutorul rețelelor de socializare cum că ai fost participantă anul acesta la Miss România. Cum a fost experiența?

Mulțumesc de aprecieri. Am aplicat din curiozitate mai mult, dar uite că mi s-au deschis ochii. Organizatorii s-au ocupat de fete, deși nu mă așteptam. Mă gândeam că o să fie un concurs superficial în care o să se pună accent pe fizic, pe trăsături, pe felul în care te machiezi sau cum te îmbraci, dar au fost și workshop-uri despre cum să ai atitudine, despre cum să vorbești, despre cum să te prezinți, despre dicție. Drept urmare, am învățat lucruri noi și mă ajută în continuare. Mi-a plăcut foarte mult. Cred că m-am dezvoltat în toate direcțiile. Cumva, mi-am descoperit și feminitatea pentru că în medicină, să zicem, ne axăm foarte mult pe știință și ajungi să te neglijezi dacă nu te gândești proactiv la tine. Câteodată, te uiți pe tine. Îți vezi de agenda zilnică, de clinică și pacienți, și cam asta se întâmplă. Concursul de Miss mi-a adus din nou partea asta de feminitate, mi-a demonstrat cât de puternică sunt, mai ales că partea finală, concursul în sine, a fost difuzat la TV. Primeam și întrebări spontane, dar mi-a plăcut și acest test. A fost și ultima dată când am putut participa, căci limita de vârstă este de 28 de ani, iar eu îi fac în aprilie. A fost ultima șansă pentru mine. Am cunoscut o mulțime de oameni frumoși și sunt încântată că am participat. 

Ți-ai lărgit paleta din toate punctele de vedere, dar participarea ta la concurs să însemne, oare, lucrul cel mai curajos pe care l-ai înfăptuit până acum?

Nu cred că a fost lucrul cel mai curajos, în schimb, mi-a fost frică de cum o să apar eu în societate, de ce mesaj am să transmit. Încerc în social media să le arăt fetelor că se poate să dai la medicină, le încurajez, le arăt că este o meserie serioasă, profesionistă, că-ți oferă un viitor și cumva, participând la concurs, mă gândeam că o să arate că nu sunt foarte serioasă. Nu știam cum o să se vadă treaba asta. Dar, a fost o surpriză pentru mine. Prima dată, mulți din comunitatea mea au crezut că mă duc în calitate de jurat la emisiune, dar au fost surprinși să vadă că mă duc ca participant. Le-am explicat că este o experiență nouă, că am vrut să merg, deși nu am vreo așteptare. Mi-ar plăcea să câștig, evident, dar m-am dus pentru experiență. 

Cel mai greu lucru, dar și curajos, mi s-a părut schimbarea de specialitate de anul trecut. 

Elena-Ana Ramașcanu:„Abia aștept să văd cum evoluez și mai mult în această profesie.”

Tu ești acum pe dermatovenerologie, dar înainte ce specializare ai făcut?

Pe neurochirurgie am făcut un an de zile și aș fi schimbat mai devreme, dar n-am schimbat din frica, tocmai, de a nu face altă greșeală. Venind la o specializare și văzând că am luat o decizie greșită, puneam la îndoială deja orice decizie pe care o mai făceam în continuare. Mă întrebam dacă din nou fac o greșeală. Mi-a fost foarte greu. Nu știam ce să fac în continuare. Era și pandemie, nu aveai unde să faci practică. Toate secțiile erau închise pentru că voiam să fac practică și să văd dacă mi se potrivește. 

Și te-ai regăsit? Din ce văd la tine pe Instagram, observ că ești foarte entuziasmată. 

Da. Mă bucur că am așteptat și nu am acționat sub impulsul momentului. În vară, voiam să aplic la psihiatrie. Mă pasionează și ginecologia. Am și o serie de educație sexuală pe Instagram. Îmi place să discut despre subiecte tabu. Toată lumea se gândește la ele, dar nimeni nu are voce să spună lucrurilor clar, pe nume. Am descoperit că dermatologia este tot ce mi-am putut vreodată dori și imagina. Abia aștept să văd cum evoluez și mai mult în această profesie. Sunt abia la început, sunt un învățăcel. 

Citește și: https://life.ro/interviu-medic-roman-intors-in-tara-din-anglia-acasa-aportul-meu-va-conta-mult-mai-mult/

Un învățăcel dornic de a împărtăși ce acumulezi tu nou și cu comunitatea ta. Și apropo de comunitate, când ai început tu să fii foarte activă pe social media și ai strâns în jurul content-ului tău aproape 70 000 de urmăritori? Te-ai gândit vreodată că o să ai un număr atât de mare de urmăritori?

Niciodată. Să știi că nu mi-am deschis platformele de social media cu gândul că asta o să fac. Postam și eu ca tot omul despre UMF și într-o zi s-a trezit cineva să mă întrebe cum am dat eu la medicină și cum am intrat. Și din ce în ce mai mulți oameni au început să mă întrebe. Eu le răspundeam foarte pe larg, la un moment dat nu mai făceam față scriind atât de mult. Mi-am zis să fac un clip pe youtube în care le zic cum am intrat eu la medicină și în caz că mă mai întreabă cineva de acest subiect, fac trimitere către clipul de pe youtube și le dau câte informații vreau eu. Mă întrebau despre examene, despre cum îmi fac notițele, sfaturi pentru sesiune. A crescut organic. Cred că din anul III de facultate am început să postez, dar postam destul de rar, fără vreun program. Nici acum nu am un program. Postez când am ceva de spus, când mai învăț și eu ceva nou. Tot ce fac, fac din pasiune. Am crescut cu ei și ei cu mine. Să știi că din aștia aproape 70 000 de urmăritori, le răspund tuturor celor care au curiozități, cu toții vorbesc. Nu există persoană care să nu aibă răspuns. Îi simt atât de aproape. (zâmbește). Unii dintre ei mă știu de ani buni, când aveam părul blond și purtam aparat dentar. 🙂 Este foarte drăguță comunitatea. 

Elena-Ana Ramașcanu:„ Îți trebuie și curaj să te expui în online.”

Îți trebuie curaj să te expui sau de care ingrediente ai nevoie?

Îți trebuie și curaj pentru că în lumea asta îți este foarte ușor să judeci în online. Poți să fii cea mai bună și cea mai inteligentă persoană, dar tot o să se găsească cineva care o să dezmintă. Nu ai ce să faci. Trebuie să iei orice critică și să nu o pui la inimă, să o procesezi și să o lași în online să rămână. Trebuie să ai răbdare cu tine și să știi ce mesaj transmiți mai departe. Nu poți să vii în online și doar să pui poze drăguțe. Lumea te privește, rămâne puțin și apoi pleacă. Lumea rămâne atunci când are ceva de învățat. 

Coci mult ideile?

Chiar nu. La asta încerc să lucrez acum. Totul este foarte spontan la mine. Am momente în care, primind o întrebare, de exemplu, despre căderea părului să fac o postare. Eu fac research, caut studii științifice, caut să văd ce tratamente există. Însă, ia mult timp. Din experiența mea, lucrurile pe care le gândesc prea mult, nu prea îmi ies. Deci, ce fac spontan, alea sunt și cele mai interesante și cele mai bine primite. 

Cum negociezi cu timpul tău?

Mă consider norocoasă că fac multe lucruri și nu există momente în care să mă plictisesc. Îți dai seama că atunci când fac o alegere, o altă parte are de suferit. Încerc să mă prioritizez pe mine. 

Ai învățat de curând să te pui pe primul loc?

Nu cred că m-am neglijat niciodată. Mi-a fost implementată ideea aceasta de când eram mică. Bunica mea era profesoară de sport, mama este o femeie foarte activă. Provin dintr-o familie monoparentală și văzând-o pe mama făcând treabă cât pentru doi, cumva, de la ea am luat ideea de a fi mereu în mișcare. Tot ceea ce fac, îmi aduce plăcere. 

Elena-Ana Ramașcanu:„Mama mea e fanul meu numărul 1 în online.”

Apropo că ai amintit de mama și de bunica ta, cum definești relația cu cele două având în vedere că nu ai avut imaginea paternă?

Toată lumea mă întreabă de tata, căci cu mama postez des și astfel am stârnit curiozitate pentru motivul pentru care nu apare și el. Ai mei au divorțat, eu nu-l cunosc pe tata. Nu știu cum e, cine e și nu știu ce face. Nu m-am interesat de el, pentru că nici el nu s-a interesat de mine. Despre mama ce pot să zic?! E cea mai bună prietenă a mea. Pot să vorbesc orice cu ea, e fanul meu numărul 1. Mă susține în online. Eu o admir pentru că la vârsta ei se duce pe stadion și aleargă 4 km. Urcă și coboară pe jos pe temperaturi reci. Nu știu cum poate.:)

 

Ce valori ți-a insuflat și cu care ai defilat tu în viață?

M-a învățat să fiu independentă și să fiu ambițioasă. Să nu mă las doborâtă de niciun obstacol și să am încredere în forțele mele. Ea fiind singură, mi-a demonstrat prin acțiunile ei că se poate. Totul a făcut singură. Eu încerc să o conving să investească și în ea acum. A tot investit în mine. Vreau să-și facă timp și pentru ea. De la ea am învățat să fiu puternică, perseverentă și să-mi văd de scopul meu care, în momentul actual, este să învăț cât de mult pot. Vreau să mă dezvolt ca viitorul să fie cât de strălucitor se poate. 

Apropo de viitor, din ce văd pe rețelele de socializare, te-a îndrumat mama ta să dai la medicină sau a fost dorință proprie? Fiecare dintre noi intrăm în anumite jocuri de rol și ne dorim, atunci când suntem mici, să devenim ba medici, ba pompieri, ba învățătoare. Tu-ți doreai să te faci medic și te-ai transpus mai târziu?

E o poveste amuzantă. Nu m-am văzut la medicină. A venit foarte târziu gândul acesta. Voiam să fiu jurnalistă, să fiu la TV. Voiam să scriu. Voiam pe această nișă. Mama cumva îmi dădea impulsuri să fac poliție. Nu a fost să fie așa. În liceu mi-a plăcut biologia, mergeam la olimpiadă și-mi venea ușor să învăț. La un moment dat, am început să mă gândesc că dacă trag mai mult spre biologie decât română, înseamnă că acolo trebuie să mă duc. În clasa a XII-a m-am gândit serios la treaba asta, am dat la medicină, singura mea opțiune, am intrat și cam asta a fost. 

Elena-Ana Ramașcanu:„ Sunt plini de carte anii de studenție la medicină.”

Cum descrii anii de studenție? La voi, la medicină, au fost plini de carte?

Sunt plini de carte, dar dacă m-aș întoarce în timp, aș face altfel lucrurile. Nu m-aș mai axa pe note. Nu au nicio relevanță. E important să te menții undeva la mijloc ca să te menții la buget, dar nici să tragi atât de tare și să pui presiune pe tine. E posibil să rămâi fără experiența socială. Poate mi-aș face mai mulți prieteni. Dar, da, sunt cei mai frumoși. Am fost la congrese, conferințe, m-am și distrat, dar am și învățat. Aș sugera acum să învețe mai echilibrat și să se bucure și de tinerețe.

Ce proiecte ticluiești pentru perioada următoare? Din ce am văzut pe Instagram ai și un business cu agende. 

Businessul a început de la întrebările celor din online. Eu am postat un clip despre cum îmi fac notițele într-un carnețel luat din State. Mă întrebase de unde este acel carnețel. În România, nu găsisem ceva asemănător. M-am gândit să fac eu unul. Am căutat tipografii. Mi-a fost foarte greu să găsesc una să dea și hârtie cu o grosime anume, de care voiam eu. În martie, anul trecut, mi-a fost foarte greu pentru că munceam până la 2.00 dimineața. Mergeam la spital până la 17.00, la birou ajungeam la 18.00 și stăteam până la 2.00 dimineața. Dormeam 4 ore, apoi mă duceam la spital. A fost foarte obositor. A fost aglomerată luna martie. Din păcate, n-am să mai continui pentru că îmi ocupă foarte mult timp și nici nu se aliniază cu scopul meu, acela de a învăța foarte mult timp pentru dermato. Și vreau să fiu activă și în online. 

Îmi place că oferi sugestii în online, dar mereu trimiți către medicul specialist. 

Din păcate, atunci când îi trimit la un medic specialist multe persoane cred că nu-mi dau eu silința foarte mult. Este din respect. Eu, dacă ar fi vorba de mama mea, tot la un medic specialist aș trimite-o. Fiind vorba, mai ales, de un act medical profesional și superior față de ce aș putea oferi eu. 

Elena-Ana Ramașcanu:„ Foarte rar se mai întâmplă să primesc mesaje negative în online.”

Cât de mult îți place timpul petrecut pe Instagram? Ai avut parte de mesaje pozitive, dar ai primit și mesaje mai puțin drăguțe?

Îți dai seama că am avut și mesaje mai puțin drăguțe. Sunt din ce în ce mai rare. Foarte rar mi se întâmplă să primesc ceva negativ. Nu le mai pun la suflet. Încerc să le răspund într-un mod cât mai blând și să nu-i afectez și să nu stric ziua nimănui. Mă afectează puțin când citesc pentru prima dată, dar mă gândesc la celelalte sute de mesaje frumoase. 

Mi-ai povestit de toate activitățile tale și ce-ți place la tine, totuși, ai ceva care nu-ți place la tine?  

Bineînțeles. (râde). Sunt perfecționistă. Îmi pune piedică acest fapt și câteodată mă încarc foarte tare. 

Simți că te autosabotezi câteodată?

Da, câteodată. Încerc să fac multe lucruri și nu am timp. Ajung să mă neglijez fie pe mine, fie pe altcineva. 

Probabil, cuvântul „seriozitate” este unul dintre cuvintele în jurul cărora te învârți. În jurul căror alte cuvinte mai guvernezi?

Uite, anul acesta încerc să gravitez în jurul cuvântului „liniște”, mai ales că anul trecut am simțit multă agitație. Vreau să fiu mai bună și cu mine și să evoluez. Dacă eu nu deschid cartea, nimeni nu deschide cartea pentru mine. Dacă eu nu citesc, nu citește nimeni pentru mine. Vreau să mă educ. 

Lasă-ți un mesaj pe care să-l citești peste câțiva ani atunci când vei reveni la materialul cu noi două. 

Să fii fericită, Ana, să-ți îndeplinești visele acum, deoarece timpul trece irelevant. Cred că acesta ar fi mesajul. 

Ai o dorință arzătoare?

Îmi doresc să întâlnesc pe cineva ca mine, dar mă gândesc că toate la timpul lor. Poate acum nu e momentul și Dumnezeu a decis ca acum pentru mine să primeze cariera. Îmi lipsește să împart bucurii cu cineva. 

Care este cea mai bună investiție făcută de tine?

Formarea mea, facultatea, toate cărțile citite și învățate. Ele m-au făcut să fiu ceea ce sunt azi. Învăț în continuare și de la profesori, și de la colegele mele. Încerc să mă autoeduc. Trebuie să iei în mâinile tale evoluția ta. 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora