Ancuța a transformat durerile copilăriei în forța de a-i ajuta pe cei în nevoie: povestea incredibilă a unei femei puternice și a Asociației Copii pentru Viitor - Pagina 2 din 4 - LIFE.ro
Ancuța a transformat durerile copilăriei în forța de a-i ajuta pe cei în nevoie: povestea incredibilă a unei femei puternice și a Asociației Copii pentru Viitor
Ți-ai vizualizat vreodată familia ta, cea pe care, iată, o ai acum?
Nu conștient, dar probabil că undeva, în interior, mi-am dorit să am o familie iubitoare, care să fie alături de mine în tot ceea ce vreau să fac.
Crezi în coincidențe sau în mâna divină?
Cred că există acolo sus cineva, o forță divină, care are grijă de noi, care ne dă și bune și rele, ca să ne bucurăm de reușite și să învățăm din greșeli.
De unde și-a luat Ancuța energia în toți anii?
De la oamenii buni cu care am interacționat și al căror exemplu l-am urmat.
Cum este să fii mamă?
Este un lucru minunat, cu multe provocări și responsabilități. Înseamnă să pui bunăstarea și siguranța copilului pe primul plan, dar fără a uita de sine. De la Miruna, fiica mea cea mică, am învățat ce înseamnă bunătatea și iubirea față de oameni, într-o formă pe care nu o știam înainte.
Ne naștem cu acest instinct matern sau ni-l dezvoltăm odată cu cei mici?
Ne naștem cu instinctul matern dar ni se dezvoltă o dată cu venirea pe lume a copiilor. Știi momentul acela, imediat după naștere când ții în brațe omulețul proaspăt venit pe lume și îți trec prin minte și suflet tot felul de temeri – cum o să am grijă de el, când o să știu că trebuie hrănit, de ce plânge, cum o să-i fac baie? Și apoi totul curge firesc, ni se reactivează instinctele materne moștenite de secole.
Ancuța Iordanescu: „Susținem copiii și tinerii din medii dezavantajate, în special din mediul rural, să meargă la școală”
Cum a apărut conceptul organizației?
Din interacțiunea directă cu copii aflați în nevoie, la început cu cei bolnavi, pe vremea când cutreieram spitalele în căutarea unui răspuns legat de o afecțiune a Mirunei. Apoi, cu copiii din diverse comunități defavorizate din Ialomița și Hunedoara.
Împreună cu un grup de oameni inimoși, care erau implicați în viața comunității locale, am luat apoi decizia înființării unui ONG – Asociația Copii pentru Viitor.
Misiunea asociației este îmbunătățirea calității vieții, crearea unui mediu sănătos și durabil pentru generațiile viitoare prin reducerea abandonului școlar, integrarea socială și profesională, suport psihologic, orientare școlară și profesională, reducerea sărăciei extreme. Principalii noștri beneficiari sunt copiii și tinerii proveniți din medii dezavantajate și din sistemul de protecție socială.
Ce facem noi mai exact?
Susținem copiii și tinerii din medii dezavantajate, în special din mediul rural, să meargă la școală, prin asigurarea de îmbrăcăminte și încălțăminte, rechizite, ghiozdane, cărți, burse, bani de transport, bani de medicamente, produse de îngrijire personală, ajutor pentru întreaga familie.
Pe lângă susținerea materială a copiilor, oferim servicii de orientare școlară și profesională, ateliere de dezvoltare personală prin tehnici teatrale, educație financiară, juridică, antreprenorială, ore remediale, vizite tematice, cursuri de biodiversitate, ecologie, turism verde, excursii în natură.
Încercăm să alinăm suferința copiilor cu probleme grave de sănătate, internați pe termen lung, la spitalul Marie Curie din București, astfel că, lunar, donăm kituri de igienă, îmbrăcăminte, scutece, aleze, lapte praf, fructe, cărți de colorat, creioane colorate, cărți de lectură, tablete.
Într-o viață în care Ancuța nu ar fi avut lipsuri, ar mai fi apărut organizația care ajută copiii și adulții care vin din medii defavorizate?
Îmi este foarte greu să răspund la această întrebare, cert este că trecând prin multe greutăți, sunt mai empatică și mai receptivă la nevoile copiilor.
Ce magie se întâmplă la Asociația Copii pentru Viitor?
Magia este dată de oamenii buni care ne sunt alături, persoane fizice și companii care cred în cauza noastră și au făcut posibilă realizarea multor proiecte în folosul comunității. Cu toții credem că cea mai bună investiție în viitor, pe care o putem face acum, este cea în copii. Și ca să ne fie tuturor bine, trebuie să pășim în afara familiei noastre, să ne uităm puțin în stânga și în dreapta, și să încercăm să ajutăm, după dorință și posibilități. Și să fim proactivi!
Ancuța Iordanescu: „Prânzul Comunitar este proiectul meu de suflet, el reprezintă o inițiativă care îmbină socializarea, cu învățarea activă și cu reducerea risipei alimentare”