„Nu există un sistem terapeutic mai bun şi eficient ca apiterapia. O spun cu toată forţa pentru că am studiat acupunctura, homeopatia, dar şi medicina clasică” - dr. Ştefan Stângaciu, preşedintele Societăţii Române şi Germane de Apiterapie - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce îi trebuie Celulei pentru a fi fericită? Are nevoie de 12 elemente, condiţii ce trebuiesc îndeplinite simultan toată viaţa: oxigen; protecţie contra inamicilor vieţii (biologici, chimici, fizici, psihici); apa; igiena (la nivel celular şi intercelular, eliminare de reziduuri dar şi igiena psihică emoţională); odihna de calitate; diviziune celulară; reparaţie şi regenerare continuă; informaţii în cantitate şi calitate armonioase; iubire; energie; funcţionare armonioasă; nutriţie sănătoasă.

Le putem găsi pe toate într-o singură gamă de produse? Da. Produsele apicole sunt singurele care acţionează la aproape toate nivelele fiinţei umane.

Mierea, propolisul, polenul, păstura, lăptişorul de matcă, veninul de albine acţionează pe toate aceste categorii. Nu există un sistem terapeutic mai bun şi eficient ca apiterapia. O spun cu toată forţa pentru că am studiat acupunctura, homeopatia, dar şi medicina clasică”.

Aşa începe discuţia mea cu medicul Ştefan Stângaciu, medic atestat în Apiterapie, Fitoterapie şi Aromaterapie, preşedintele Societăţii Române şi Germane de Apiterapie, secretar general al Federaţiei Internaţionale de Apiterapie.

CV-ul său este impresionant, are 21 de pagini. O experienţă de practică medicală în zona de prevenţie şi tratamente naturiste cu produse apicole. Pasiunea pentru albine l-a dus în toată lumea; instruieşte specialişti, predă cursuri, a (co)organizat  congrese şi conferinţe în  47 de ţări.

Vorbeşte 4 limbi străine. Iar scopul său în viaţă este să împărtăşească tuturor tot ceea ce ştie.

Şi asta va face şi în acest articol pentru cititorii life.ro

Apiterapia, “regina tratamentelor naturiste”

Protecţia chimică. Este una din principalele arme ale produselor apicole de luptă împotriva toxinelor. Blocarea toxinelor se face la nivelul ficatului în mod special, dar şi la nivelul fiecărei celule. Specialiştii în Apiterapie spun că aici intervin substanţele din propolis, polen, lăptişor de matcă. Acestea, prin mecanisme speciale, blochează toxinele şi ajută la eliminarea lor.

Explicaţiile suplimentare vin şi în filmuleţul care însoţeşte acest articol.

Diviziunea celulară. Aici sunt foarte bine specializate lăptişorul de matcă şi Apilarnilul. Amândouă ajută la producţia de celule stem şi permit o multiplicare celulară corectă, nu ca cea de tip tumoral.

Apilarnilul este descoperirea românului Nicolae Ilieşiu. Acesta se produce din larve de trântori din stupi. Este nu numai un stimulent pentru aparatul genital dar şi extrem de hrănitor, o sursă de vitamine şi un hormon natural de creştere.

Laptişorul de matcă şi Apilarnilul ajută mult şi la partea de igienă, de funcţionare a rinichilor şi a aparatului uro-genital.

Sunt multe cupluri care au avut probleme de fertilitate şi care, după ce fac mai multe cure cu produse apicole, în mare proporţie reuşesc să-şi rezolve problema,” spune doctorul Stângaciu.

Regenerare. Cel mai bun produs apicol care participă la reparaţia continuă a organismului este polenul de albine.

Pentru partea de sus a corpului, de coordonare, de sistem nervos, de informaţie, dar şi de iubire, cel mai bun produs apicol este veninul de albine.

Prin terapia cu veninul de albine, se activează puternic sistemul nervos, se retonifică. Acesta preia informaţiile mult mai rapid, eficient, le retransmite şi coordonează mult mai bine, iar şansa de vindecare este mult mai mare”, argumentează cel mai cunoscut specialist în Apiterapie din România.

Sursa de energie. Mierea de albine este cel mai puternic aliment ca sursă de energie.

În miere există toată esenţa.

Doctorul Stângaciu insistă pe eliminarea din alimentaţie a băuturilor carbogazoase pline de zahăr alb şi care produc dependenţă, mai ales în cazul copiilor.

Albinele se hrănesc cu două alimente: nectarul şi polenul plantelor.

Nectarul plantelor este sursa de energie, cu carbohidraţi şi apă. Partea de hrană propriu zisă, de efect terapeutic vine de la polen. Gândiţi-vă la un tei care trăieşte sute de ani şi face miliarde de flori de-a lungul vieţii şi care are toată esenţa lui informaţională în acel grăunte de polen pe care îl preia albina.”

Propolisul. Pro polis – adică protectorul cetăţii, al polisului. Este cel mai important protector al sănătăţii noastre.

Acesta ajută foarte mult sistemul imunitar prin diverse mecanisme de acţiune, de la producţie la nivelul măduvei osoase roşii, până la circulaţia prin limfă.“

Prin Apiterapie se pot trata sute de afecţiuni

Cum se face terapia cu produse apicole?

Domnul doctor explică procedurile: “Pacienţii vin la mine cu diagnosticul alopat, eu le studiez analizele medicale, apoi merg la diagnosticul energo – funcţional, acela care arată gradul de energie în organe şi cum funcţionează acestea. Colegii care au făcut acupunctură pot foarte bine să verifice acest diagnostic energo-funcţional.

Apoi am nevoie de diagnosticul de structură, de partea de genetică, de Ayurveda, diagnosticul psiho-emoţional. După ce avem clare toate aceste diagnostice, putem începe tratamentul.”

Afecţiunile tratate în cabinet sunt diverse: scleroză multiplă, ciroză hepatică, ulcere gastrice, probleme respiratorii şi de sistem nervos, reumatism, infertilitate şi multe altele.

Mierea, desertul ideal

Este total greşit să consumăm desert cu fructe la finalul meselor, spune medicul Stângaciu. „Fructele blochează complet digestia la nivelul stomacului dacă anterior s-au consumat proteine. Prăjiturile diluează sucul gastric, aciditatea şi enzimele, iar acestea din urmă nu mai pot avea efectul de proteinoliză (digestie a proteinelor); şi atunci apare balonare sau senzaţia de disconfort şi oboseală.

Mierea este desertul ideal care se poate consuma oricând, înainte de masă, în timpul mesei sau după masă, pentru că mierea având glucoza şi fructoza gata separate (de către albine) este un ”desert” care intră direct în sânge prin mucoasa gastrică şi nu are nevoie de digestie. În plus, dă energie stomacului să continue procesul sănătos de digestie, nu-l blochează.

Dar zahărul, care este moleculă dublă cu glucoză şi fructoză blocate, când ajunge în stomac este dăunător.”

Recomandarea sa este să consumăm mierea pură pentru desert. Sunt multe tipuri de miere, astfel că putem fi creativi în alegere.

Avertizarea vine şi în ceea ce priveşte încălzirea mierii de albine. Mierea este un aliment viu, nu se pune în cafea sau ceaiuri fierbinţi. Se pot îndulci lichidele care au maxim 40 de grade.

Cu ce putem înlocui cafeaua?

Cea mai sănătoasă variantă este cacao pulbere cu miere. În cacao există o cantitate mare de magneziu, un mineral foarte important pentru inimă, creier şi pentru toate celulele.

Această ciocolată caldă preparată cu cacao, miere şi apă fiartă dar răcită până la aproximativ 40 de grade înlocuieşte cu succes ciocolata cu zahăr şi alţi îndulcitori sintetici din comerţ şi este cel mai bun tonifiant pentru organism.

Limbajul albinelor

Universul albinelor este fantastic iar organizarea stupului este un mister pentru noi.

Albinele ne hrănesc dar ne şi înţeleg limbajul. Asta susţine preşedintele Societăţii Române de Apiterapie. Şi vorbeşte din vasta sa experienţă şi din nenumăratele evenimente din viaţă. Mi-a povestit şi mie unul.

Într-o zi soţia lui dorea să-i aducă miere din stup. S-a dus să recolteze dar nu era miere suficientă. Ea a insistat, el a spus că nu e destulă pentru hrana stupului. Ea a continuat insistent să-i aducă miere, el a explicat că atunci nu se poate… În acel moment, una dintre albinele lucrătoare a ieşit din stup şi cu mare viteză s-a îndreptat spre casă unde aştepta soţia. A înţepat-o în obraz, sub ochi, şi a făcut o alergie puternică pentru câteva ore. Acea albină s-a sacrificat pentru hrana surioarelor ei din stup.

Mă pune pe gânduri această întâmplare reală şi mă face să preţuiesc şi mai mult albinele. 

Ce vă face fericit, domnule doctor?

Faptul că pacienţii se vindecă. Şi că pacientul vindecat îi învaţă şi pe alţii să se vindece.

Iubesc zborul, ca şi albinele…

De mai mulţi ani mă bucur de plenitudinea zborului. Până în acest moment am la activ aproximativ 170 de zboruri cu parapanta, 100 cu deltaplanul, 10 cu motodeltaplanul, 30 de zboruri cu planorul şi 10 salturi cu paraşuta.

Am fost, sunt si voi fi mereu fascinat de viaţa albinelor.”

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora