Adevărul despre fructe: când și cum trebuie mâncate - LIFE.ro
Mergi la conținut

Adevărul despre fructe: când și cum trebuie mâncate

Au existat întotdeauna multe opinii, mituri și confuzii cu privire la momentul cel mai potrivit pentru a mânca fructe.
Share this article

Încărcate cu o pleiadă de beneficii pentru sănătate, fructele sunt printre cele mai bune alimente de consumat, fără nicio politică de vinovăție post-masă. Aceste alimente frumoase și la fel de delicioase sunt pline de vitamine și minerale pe care nu le-am putea găsi în legume. Fructele sunt, de asemenea, bogate în fibre, făcându-le prietenoase pentru stomac.

Cu toate acestea, au existat întotdeauna multe opinii, mituri și confuzii cu privire la momentul cel mai potrivit pentru a mânca fructe. Înainte de a explora cel mai potrivit moment pentru a consuma fructe, să abordăm mai întâi aceste mituri.

Mituri despre Momentul Perfect pentru a Mânca Fructe

Înainte sau după masă scade valoarea nutritivă

Se crede că fructele au beneficii doar dacă sunt consumate pe stomacul gol și că mâncatul lor înainte sau după mese ar putea scădea conținutul lor nutritiv. Cu toate acestea, aceste afirmații nu sunt susținute de știință, ceea ce le face false. Corpul nostru are o modalitate unică de a desfășura mai multe procese simultan, permițând extragerea fiecărui nutrient.

Intestinul subțire este o zonă vastă construită pentru a absorbi nutrienți, ceea ce înseamnă că nutriția va fi întotdeauna absorbită indiferent dacă fructul este consumat pe stomacul gol sau cu stomacul plin de mâncare.

Cea mai bună perioadă pentru a mânca fructe este doar dimineața

Din nou, această afirmație nu este susținută de știință. Fructele pot fi sănătoase pentru organism indiferent de momentul în care sunt consumate. Cu toate acestea, experții recomandă evitarea fructelor înainte de culcare.

Fructele nu ar trebui consumate după-amiaza

Se crede că a consuma fructe seara crește nivelul zahărului din sânge și organismul nu poate stabiliza un astfel de nivel ridicat înainte de culcare, ceea ce duce la îngrășare. Dar și aceasta este doar un mit. Deși toleranța noastră la carbohidrați fluctuează pe tot parcursul zilei, aceste fluctuații nu afectează neapărat rata noastră metabolică.

Chiar și credința conform căreia consumul de fructe după amiaza poate duce la îngrășare este invalidă. Organismul nostru este capabil să ardă calorii chiar și în timpul somnului, iar acest lucru este cunoscut și sub denumirea de rata metabolică bazală (RMB).

Desigur, pentru a le consuma și a obține cel mai mult de la ele, trebuie să fim atenți la cantitatea și momentul în care le consumăm. Dar ar putea exista cu adevărat o singură perioadă optimă pentru a mânca această hrană extrem de nutritivă? Să aflăm!

Când să Mâncăm Fructe?

Luând în considerare studiile științifice asociate, nu există cu adevărat o singură perioadă optimă pentru a mânca fructe pe care ar trebui să o urmăm în mod strict. Potrivit Dr. Achyuthan Eswar, medic specialist în stil de viață, fructele pot fi consumate în orice moment al zilei. Cu toate acestea, întrebarea reală este când să le mâncăm pentru a obține cea mai mare nutriție?

Dimineața

Micul dejun pare a fi cea mai bună perioadă pentru a consuma toți nutrienții și a te pregăti să trăiești ziua plină de energie. Conform cercetărilor, dimineața este cea mai bună perioadă pentru a mânca fructe, deoarece organismul nostru este capabil să absoarbă fructoza din fructe mai bine pe un stomac gol, după o noapte bună de somn. Acest lucru oferă, de asemenea, un impuls instantaneu pentru a te trezi și a te pregăti pentru zi. Cu toate acestea, se recomandă și consumul de fructe chiar înainte de a avea nevoie de impulsul de energie, având în vedere cât de rapid și eficient sunt digerate și descompuse de organism. Acest lucru ne-ar asigura că profităm la maximum de energie atunci când avem nevoie de ea.

Dimineața pare, de asemenea, a fi cea mai bună perioadă pentru a mânca fructe, deoarece consumul de fructe pe stomacul gol ne poate oferi beneficii maxime, ajutându-ne să obținem cea mai bună concentrație de micronutrienți, fibre și alte substanțe nutritive vitale. Consumul de fructe dimineața poate, de asemenea, ajuta la detoxifierea organismului și la pierderea în greutate.

Ca Gustare

Fructele pot fi, de asemenea, o gustare excelentă și pot ține la distanță consumul de alimente ambalate. Deoarece organismul nostru este capabil să digere cel mai bine alimentele între mese, gustarea cu fructe asigură absorbția corespunzătoare a nutrienților în organism cu un aport caloric minim.

Conform Dr. Achyuthan Eswar, singurele două aspecte pe care ar trebui să le luăm în considerare sunt:

  • dacă consumăm cel puțin trei fructe zilnic
  • dacă consumăm fructe pe tot parcursul zilei.

Dr. Eswar menționează că a consuma mai puțin de trei fructe zilnic poate crește riscul de boli cronice.

El mai spune că a consuma fructe doar dimineața poate duce la o scădere a antioxidanților până seara. De asemenea, el împărtășește că începerea meselor cu una sau două fructe ne poate ajuta să ne adaptăm la o dietă pe bază de plante.

Cu toate acestea, există o perioadă când trebuie evitate fructele? Continuă să citești pentru a afla.

Când să Nu Mâncăm Fructe?

Se recomandă evitarea consumului de fructe înainte de culcare din cauza creșterii bruște a zahărului din sânge care ar putea să-ți întrerupă somnul.

De asemenea, este indicat să evităm consumul de fructe în timpul meselor, deoarece acest lucru ar putea perturba procesul de digestie. Experții spun că ar trebui să aștepți cel puțin 1-2 ore înainte de a consuma fructe pentru a obține cel mai mare beneficiu nutritiv din fructe.

Citește și: Ghidul complet al nutriției – cum să-ți creezi o dietă sănătoasă și echilibrată

Foto: Depositphotos

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora