Clădirea Universul de pe Brezoianu se află în plin proces de restaurare şi renovare. Şi acesta este un semn bun, atât din perspectiva istoriei acestei clădiri, cât şi din prisma faptului că locul a atras atenţia comunităţii creative.
Aici se va deschide la începutul lunii noiembrie Teatrul Apollo111, o iniţiativă pornită de câteva nume cunoscute din sfera teatru-film şi din zona creativă. Printre fondatori se numără actorul Bogdan Dumitrache, regizorul Călin-Peter Netzer, producătorul de film Dragoş Vîlcu şi Cătălin Rusu director de creaţie la agenţia Rusu+Borţun. Proiectului s-au alăturat, printre alţii, regizorul Radu Afrim, producătorul Ada Solomon sau Alexander Nanau, regizor, câştigător al unui premiu Emmy.
Conceptul noului teatru este ieşit din tiparele unui teatru clasic. Am putea spune că seamănă mai mult cu un proiect cultural care se upgradează periodic şi care aduce în fiecare sezon un suflu de creaţie nou. Spectacolele de teatru vor fi curatoriate în fiecare an de către un alt artist, iar anul acesta îi revine această misiune Bogdan Dumitrache, pentru ca la anul să predea ştafeta regizorului Radu Afrim.
„Lumea se schimbă de la o stagiune la alta, iar direcţia artistică a Apollo111 predă ştafeta, an de an, unui om cu o altă viziune. Dincolo de scenă, subsolul clădirii Universul speră să găzduiască nu doar artişti, ci şi oameni normali cu nerv artistic”, spune Cătălin Rusu, co-fondator Apollo11.
Formatul pe care îl propune Apollo111 „sparge” stagiunea în 5 capitole, adică în cinci producţii de teatru. Fiecare dintre acestea vor fi jucate doar numai 6 săptămâni, iar în cazul pieselor care se vor juca cu casa închisă, acestea vor fi reprogramate după câteva luni şi se vor juca pentru încă două sau cel mult patru săptămâni.
Directorul artistic al acestui an, Bogdan Dumitrache, a mărturisit la conferinţa de presă că îşi doreşte pentru acest an produse culturale care să mizeze foarte mult pe relaţia teatru-film. Fie va fi vorba despre un regizor de film care va pune în scenă o piesă de teatru, fie se va adapta un scenariu de film pentru teatru, fie va fi un film/un documentar filmat în urma repetiţiilor din cadrul Apollo111.
„Am construit Apollo111 dintr-o nevoie pe care am sesizat-o pe piaţa de teatru privată. Cererea pentru spectacolele de calitate a crescut datorită numărului mare de producţii independente. Venim astfel în întâmpinarea publicului cu un spaţiu performant şi spectacole ce vor purta marca Apollo111. Spaţiul nostru va fi mai mult decât un simplu teatru, va fi locul potrivit pentru socializare, în care arta se manifestă în toate formele ei”, a mai precizat Bogdan Dumitrache.
Programul de debut are o abordare interdisciplinară între teatru şi film. Primele trei piese jucate vor fi „Ali: Frica mănâncă sufletul”, după scenariul lui Rainer Werner Fassbinder, în regia lui Radu Jude, „Sieranevada” în regia lui Cătălin Mitulescu (s-au primit deja drepturile de a monta această piesă după ideea filmului semnat de Cristi Puiu) şi „După ploaie”, în regia lui Alex Maftei.
Programul cultural de la Teatrul Apollo111 va include, pe lângă stagiunea principală de teatru, repertorii de teatru pentru copii şi un program de CSR realizat împreună cu publicaţia Sub25, dedicat artiştilor tineri.
Piesa „Ali: Frica mănâncă sufletul” se va juca pentru prima dată în data de 10 noiembrie, iar biletele vor fi în curând disponibile în reţeaua blt.ro. Detalii pe apollo111.ro