Arabia Saudită, cea mai conservatoare ţară din lume, îşi propune să renunţe la gândirea extremistă şi să devină o destinaţie turistică de lux
În mod cert nu este acum pe lista destinaţiilor noastre de vacanţă, însă, ţara celor două moschei sfinte, Arabia Saudită îşi propune ca până în 2030 să devină una dintre ele. Cea mai mare ţară din Peninsula Arabă vrea să le calce pe urme vecinelor sale mai turstice Dubai şi Bahrain şi să nu îşi mai bazeze economia ţării eminamente pe resursele de petrol.
Prinţul Mohammed Bin Salman are planuri măreţe: vrea să atragă nu mai puţin de 30 de milioane de turişti până în 2030, un număr important, ţinând cont de faptul că întreaga populaţie a ţării este de 33 de milioane de locuitori. Mai mult decât atât, obiectivul lor este ca până în 2020, cheltuielile anuale din turism să ajungă la 47 de miliarde de dolari.
Începând de la 1 aprilie, Arabia Saudită emite vise turistice. Şi nu este o glumă.
Prinţul Mohammed Bin Salman îşi propune să transforme Arabia Saudită într-o destinaţie turistică şi, pentru asta, a reînceput să emită vise turistice. Pentru prima dată după ce aceste au fost oprite în 2010. Toţi vizitatorii vor trebui să îşi obţină această visă, însă autorităţile susţin că procesul pentru a avea acest permis electronic ar fi unul cât se poate de simplu.
Cu toate acestea, însă, cei care vor să îşi facă vacanţă în Arabia Saudită trebuie să respecte reguli foarte clare: de la ţinuta care trebuie să respecte criteriile musulmane şi până la interzicerea alcoolului. Evident, femeile sunt cele vizate. Dacă vor să călătorească singure şi au peste 25 de ani o pot face, obţinând o visă pentru 30 de zile. Dacă, însă, au sub 25 de ani vor trebui să călătorească doar însoţite de un membru al familiei.
Ce planuri are Prinţul Mohammed Bin Salman pentru a-şi îndeplini obiectivul?
Arabia Saudită îşi propune, prin proiectul de dezvoltare a Mării Roşii, să construiască resorturi pe nu mai puţin de 160 de kilometri de coastă la Marea Roşie. De asemenea, cele 50 de insule aflate în curs de dezvoltare (care înseamnă nu mai puţin de 35,000 de metri pătraţi, adică mai mult decât suprafaţa unei ţări precum Belgia) vor fi transformate în resorturi de lux.
Aceste planuri se pare că vor începe anul viitor, având ca estimat de finalizare a primei faze sfârşitul anului 2022. Prin acest proiectul, Arabia Saudită preconizează ca va putea crea nu mai puţin de 35,000 de locuri de muncă.
Mai mult decât atât, aceştia îşi propun să investească în infrastructură: aeroporturi, autostrăzi, trenuri de mare viteză. Iar Prinţul Mohammed Bin Salman îşi propune să dezvolte metropole de nu mai puţin de 500 de miliare de dolari de-a lungul graniţelor cu Egipt şi Iordan.
Arabia Saudită, destinaţie de lux, guvernată după legi internaţionale
Vestea bună pentru cei care sunt tentaţi de o astfel de destinaţie turistică este aceea că în resorturi se vor aplica standarde internaţionale. Adică femeile vor putea purta bikini. Vor putea conduce, regula care va intra în vigoare începând cu luna iunie a acestui an. Şi vor putea lua parte la competiţii sportive, începând tot de anul viitor. Mai mult decât atât, oamenii vor putea avea acces şi la cinematografie – lucru interzis de 35 de ani încoace.
Prinţul Mohammed Bin Salman îşi propune să transforme Arabia Saudită într-o destinaţie turistică de lux, construind terenuri de golf care să găzduiască competiţii internaţionale importante.
Dacă va renunţa la gândirea extremistă, Arabia Saudită are un mare potenţial turistic
Arabia Saudită pare să aibă un context favorabil ţinând de faptul că numărului turiştilor musulmani va depăşi 156 de milioane până 2020, având puterea să cheltuie nu mai puţin de 220 de miliarde de dolari în fiecare an, estimează Mastercard.
Iar ţara celor două moschei sfinte are un mare potenţial turistic. Nu vorbim doar despre resorturile de lux care ar urma să fie construite, ci şi despre locurile istorice şi atracţiile naturale. Aici puteţi vizita Mada’in Saleh, un sit arheologic aflat pe lista Unesco.
Pe listă ar mai fi capitala Riad, Munţii Sarawat sau oraşul Djedda / Jeddah – unde se află acum în construcţie Jeddah Tower care îşi propune să fie cea mai înaltă clădire din lume.