Arhitectură cu gust divin
Prăjituri în formă de cuburi, inimi sau piramide, flori nemaintâlnite, structuri ce seamănă cu fagurele de miere – sunt creaţiile unui fost architect care-şi demonstrează talentul “construind” în materiale de cofetărie. Folosind matriţe de silicon concepute chiar de ea, Dinara Kasko, o tânără ucrainiană în vârstă de 28 de ani, a adus ceva în plus artei de a face prăjituri: forma arhitecturală.
Mizând pe ideea că aspectul unei prăjituri este la fel de important precum gustul acesteia, Dinara Kasko (ce are un background în design, artă 3D şi arhitectură) transformă deserturile sale în forme neobişnuite, pe care orice privitor şi le-ar imagina stând foarte bine într-un muzeu.
Însă tot ce face această tânără este comestibil, doar că pandişpanul, ciocolata, aluatul fraged şi bezeaua capătă formele unor obiecte arhitecturale. „Am încercat să creez o legătură între arhitectură, design şi patiserie. Un tort frumos, ca şi o clădire frumoasă, are nevoie de un design preliminar“, spune artista care îşi gândeşte fiecare desert în termeni de formă, volum, compoziţie, proporţie, culoare şi textură.
Exersând şi experimentând zilnic în propria bucătărie şi frecventând, din când în când, cursuri ţinute de patiseri celebri, Dinara Kasko a ajuns să facă prăjituri care lasă fără grai pe oricine le priveşte. Pentru ca aceste deserturi să devină „arhitectură”, Kasko îşi proiectează mai întâi matriţele pe calculator, unde potriveşte dimensiuni, proporţii, texturi (foloseşte chiar şi diagrama Voronoi, folosită în matematică pentru împărţirea unui plan în mai multe zone în funcţie de anumite distanţe), urmând apoi scoaterea la imprimantă a modelului 3D şi post-procesarea acesteia.
Folosirea matriţei şi ornamentarea deserturilor sunt următorii paşi. “Aceasta este o manifestare a artistului din mine, făcând prăjituri şi fotografiindu-le ca obiecte de artă. De ce nu? Gustos şi frumos, e minunat!”, spune artista care, deşi recunoaşte că multe dintre prăjiturile ei sunt făcute pentru mass production, mărturiseşte că patiseria nu este pentu ea un job ci un hobby: “Multe dintre creaţiile mele sunt concepte; punerea lor în aplicare necesită mult timp şi numeroase încercări”.
Îi place să experimenteze, să inventeze forme, să combine culori (cel mai des folosite fiind roşu, alb ş negru), adoră minimalismul, geometria şi inovaţia iar aceste lucuri se pot observa cu uşurinţă în fiecare desert creat de Dinara Kasko.
Mai multe detalii despre arta lui Kasko găsiţi pe site-ul său personal, dinarakasko.com