Aventura celor doi români școliți în Marea Britanie care s-au întors în țară pentru a-i ajuta pe români să-și plătească online facturile. Cine sunt Adrian Cighi și Alexandru-Gala Popescu? Și care este povestea Pago - LIFE.ro
Sari la conținut

Adrian Cighi și Alexandru-Gala Popescu sunt cei doi români care, atunci când au aflat în 2016 că în România peste 80% din facturile de utilități încă să plăteau cu cash, au vrut să schimbe asta. Și să-i ajute pe români să plătească online și să câștige timp pentru ce este cu adevărat important în viața lor. 

Cei doi s-au școlit în Marea Britanie, Adrian Cighi a lucrat înainte de Pago în domeniul financiar ca analist de investiții și administrator de portofoliu, atât în România cât și în Marea Britanie. Iar Alexandru-Gala Popescu a fondat, imediat după finalizarea studiilor universitare, un studio de dezvoltare de aplicații mobile. O parte din echipa lui a fost de altfel baza echipei care a dezvoltat primele versiuni ale Pago. S-au cunoscut printr-o cunoștiință și imediat au început să lucreze împreună cu spor și succes. Iar astăzi aplicația lor a ajuns în țări precum Polonia sau Italia, iar afacerea este una profitabilă. 

Dar cine sunt Adrian Cighi și Alexandru-Gala Popescu? Care este povestea Pago? Și cum încearcă să-i ajute pe români să plătească online și să câștige mai mult timp pentru ce contează cu adevărat?

Adrian Cighi și Alexandru-Gala Popescu, cum a început pentru voi aventura Pago? Și povestiți-ne puțin despre aplicație…

Pago a început în 2016, când am aflat de la Mastercard că în România peste 80% din facturile de utilități încă să plăteau cu cash. Ne-am gândit că această statistică trebuie să se schimbe în anii următori, așa că ne-am pus la treabă să creăm o experiență mai la îndemâna oamenilor în tot procesul de administrare și plată facturi. De la început am vrut să creăm o aplicație exclusiv disponibilă pe telefon care să centralizeze cât se poate de automatizat toate facturile, de la toți furnizorii, pentru toate locațiile pe care un utilizator primește facturi, care să genereze notificări când apar facturi noi și când sunt scadente și de pe care să se poată plăti facturile, toate cu o confirmare sau chiar automat. 

Pago
Cum funcționează aplicația de plăți online Pago

Când a fost ultima dată când ați stat la un ghișeu, în România?
Ultimele experiențe la ghișeu au fost în relație cu instituțiile statului. O parte dintre aceste plăți au început să fie disponibile online, motiv pentru care am adăugat și o integrare cu ghișeul.ro în Pago. 

Sperăm ca în anii următori să vedem opțiuni de plată online pentru cât mai multe dintre plățile necesare în relația cu statul. Se întâmplă totul mai ușor, mai sigur și cu costuri mai mici, trebuie doar puțină voință politică în acest sens, care se pare că există în această perioadă, deci suntem optimiști că vom ajunge acolo în curând.

Știu că de ceva timp sunteți deja pe profit, dar care a fost investiția inițială? Și la cât a ajuns ea acum? 

Dezvoltarea aplicației a fost susținută inițial de cei doi co-fondatori, după care s-a alăturat în acționariat destul de repede și Banca Transilvania. Am beneficiat, de asemenea, de susținerea Visa și Mastercard, în special pe partea de promovare a aplicației. 

Începând din vara lui 2021 compania a început să genereze profit, cheltuielile de mentenanță și dezvoltare fiind susținute de veniturile generate. Anul acesta, după finalizarea unei tranzacții prin care vom avea investitori noi în cadrul acționariatului, dorim să acceleram creșterea pe alte piețe din Uniunea Europeană și să adaugăm funcționalități noi în România care să facă aplicația și mai utilă pentru cei care o folosesc aici.

Cât de mare este echipa Pago astăzi?

Echipa a ajuns la aproape 30 de colegi – dezvoltatori, designeri, oameni de marketing, relația cu clienții și business development – care lucrează la îmbunătățirea aplicației și adăugarea de funcționalități noi.

Ce ați simțit când ați avut primii utilizatori ai aplicației?

Primii utilizatori au fost prietenii și familiile celor câțiva care am fost în echipa de la început. De asemenea, am avut norocul să avem Banca Transilvania alături chiar înainte de lansare, când a fost trimisă aplicația pentru testare către toți angajații băncii care erau undeva la 5000 de persoane la acel moment. Am avut câteva sute care au instalat și au testat aplicația și ne-au ajutat să rezolvam parte din problemele de funcționare înainte de lansare.

Și care sunt obiectivele pe care vi le-ați fixat pentru perioada următoare?

Anul acesta avem în plan accelerarea dezvoltării în alte țări, în special Polonia și Italia unde am lansat deja aplicația. De asemenea, avem în vedere adăugarea de noi funcționalități în România pe care să le extindem ulterior și în alte țări dacă se dovedesc de succes în România.

Alex-Gala Popescu
Alex-Gala Popescu, unul dintre fondatorii aplicației Pago

Povestiți-ne puțin despre voi… cine sunt Adrian Cighi și Alexandru Popescu, oamenii din spatele acestui succes românesc?

Adrian a lucrat înainte de Pago în domeniul financiar ca analist de investiții și administrator de portofoliu, atât în România cât și în Marea Britanie. Alexandru a fondat, imediat după finalizarea studiilor universitare, un studio de dezvoltare de aplicații mobile. O parte din echipa lui a fost de altfel baza echipei care a dezvoltat primele versiuni ale Pago.

Cum v-ați cunoscut? 

Ne-am cunoscut printr-o cunoștință comună care lucrase cu Alexandru la un alt proiect și a aflat de la Adrian că este în căutarea unui dezvoltator de aplicații.

Adrian Cighi
Adrian Cighi, unul dintre fondatorii aplicației Pago

Și cum v-ați gândit să lucrați împreună?

Am văzut amândoi potențialul unei aplicații cum este Pago și am început să facem un plan pentru cum poate să devină realitate. În primele luni lucram amândoi part-time, seara și mai ales în weekend. Ne-am dat seama destul de repede că progresăm bine în această echipă și rezultatul este Pago de azi.

Adrian, ai lucrat foarte mult timp în domeniul financiar, inclusiv la Londra. Alexandru, tu ai studiat în Marea Britanie. De acolo ați venit cu acest avânt antreprenorial?

Avem într-adevăr în comun experiența din Marea Britanie, care deși a fost în perioade diferite, probabil a fost o bază comună pe care am relaționat mai ușor.
Avântul antreprenorial a venit mai mult de la oamenii care au crezut în proiectul nostru de la început: Cosmin Vladimirescu și Gabriel Ghiță de la Mastercard care ne-au susținut de la faza de design și primele discuții cu furnizorii de utilități, Omer Tetik și Marius Flore de la Banca Transilvania, care au văzut potențialul unei colaborări cu o echipă dinafara băncii care poate să dezvolte mai repede un produs pentru care ei vedeau că există o nevoie reală în rândul clienților băncii și ulterior echipa Visa România, care ne susțin de aproape 3 ani să promovam aplicația către cei care ar putea să o găsească utilă în România.

Citește și: Meet the CEO: Cum a ajuns un puști rebel din Tineretului care iubea baschetul și învăța matematică pe muzica celor de la Suicidal Tendencies să conducă compania Mastercard

Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ați învățat acolo? 

Pe lângă experiența de studenți, amândoi am avut job-uri part-time în Marea Britanie, pe parcursul studiilor universitare. Costurile erau mai mari decât în România și nu prea aveam cum să le susținem altfel. Am învățat repede despre ce înseamnă să muncești în echipă, cu oameni din mai multe țări și să nu prea ai timp liber. Dar asta a venit la pachet și cu satisfacția că avem acces la o educație într-un sistem apreciat, experiență care ne-a ajutat în anii care au urmat.

De ce vă era cel mai dor atunci când erați în Marea Britanie?

Plecarea din țară la începutul facultății a fost o schimbare mare, care ne-a dus departe de prieteni și familie, cărora bineînțeles că le-am dus dorul. Dar în același timp am avut ocazia să legăm prietenii noi, cu colegi din toată lumea – cu unii dintre ei păstrăm legătura chiar și în prezent.

Ce v-a făcut să vă întoarceți în țară și să porniți un business aici?

Pentru amândoi, scopul studiilor în Marea Britanie nu a fost să ne stabilim acolo pe termen lung. Așa că la prima ocazie de a reveni în România după terminarea studiilor, a fost un pas natural.

Cum arată o zi din viața voastră? Cât munciți pentru Pago 😊

Suntem implicați full-time în dezvoltarea Pago, poate chiar mai mult decât atât – fiind o aplicație disponibilă 24/7, apar momente când este nevoie de atenția noastră în weekend sau zilele libere. Alex conduce echipele de produs și dezvoltare care lucrează la adăugarea de funcționalități noi și îmbunătățirea celor disponibile deja în aplicație. Deci este implicat în tot procesul de la design, user experience, dezvoltare, testare și bug fixing. Adrian se ocupă de business development, marketing și relația cu clienții. Petrece mult timp pe call-uri sau în întâlniri cu potențiali parteneri și clienți. De asemenea, se asigură că totul funcționează cum trebuie în cadrul companiei, ajutat fiind de contabilii și avocații cu care colaborăm.

Ce vă place să faceți atunci când nu sunteți la birou, oriunde ar fi acesta? Ce pasiuni aveți?

Mai mergem la un tenis sau un squash, Adrian a descoperit de câțiva ani pasiunea pentru golf, iar Alex a început să facă kitesurfing de câte ori prinde ocazia. În rest, ne mai relaxăm citind sau ascultând podcast-uri.

Pago
Cum funcționează aplicația de plăți online Pago

Ce le-ați recomanda tinerilor care se gândesc să înceapă o afacere digitală în România?

În ultimii ani s-a dezvoltat mult în România ecosistemul care ajută startup-urile să se lanseze și să crească. Avem o comunitate în creștere de investitori, programe de accelerare, mentori și interes din partea companiilor mai mari de a colabora cu startup-urile. 

Ajută și contextul din ultimii ani, în care lumea a realizat importanța tehnologiei și consumatorii au devenit mai deschiși să încerce produse digitale pentru a-și face viața mai ușoară și mai eficientă. Deci este un moment foarte bun pentru a face pasul de la idee înspre dezvoltarea de produse sau servicii noi. Și credem că România este o locație foarte potrivită pentru asta, motiv pentru care vedem din ce în ce mai multe companii tech lansate în România care au crescut și s-au dezvoltat foarte bine în ultimii ani. 

Și, ultima întrebare, ce vă doriți de la următorii 5-10 ani 😊

În următorii 5 ani sperăm ca Pago să devină principala metodă prin care se vor plăti facturi, atât în România cât și în alte câteva țări din Europa. Și ne-am bucura să putem oferi utilizatorilor cât mai multe tipuri de plăți, mai ales dintre cele repetitive și altfel consumatoare de timp, atât din Pago, cât și din aplicațiile partenerilor care vor dori să integreze în aplicațiile lor serviciile Pago. Cu cât vom reuși să ajutăm utilizatorii Pago să câștige mai mult timp pentru ce contează cu adevărat, cu atât mai bine!

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora