Boala Ebola în România: Cum să fii pregătit și să te protejezi în cazul unui posibil focar - LIFE.ro
Mergi la conținut
  • Vaccinurile de protecție împotriva anumitor tipuri de Ebola au fost folosite pentru a controla răspândirea Ebola în focare. Alte vaccinuri sunt în curs de dezvoltare.
  • Îngrijirea timpurie cu rehidratare și tratamentul simptomelor crește șansele de supraviețuire.
  • OMS a făcut recomandări puternice pentru utilizarea a două tratamente cu anticorpi monoclonali în tratarea Ebola: mAb114 (Ansuvimab; Ebanga) și REGN-EB3 (Inmazeb).
  • Rata medie de mortalitate a cazurilor de Ebola este de aproximativ 50%. Ratele de letalitate au variat de la 25 la 90% în focarele anterioare, în funcție de circumstanțe și de răspuns.
  • Un bun control al focarelor se bazează pe luarea mai multor tipuri de acțiuni: îngrijirea pacienților, prevenirea și controlul infecțiilor, supravegherea bolilor și urmărirea contactelor, servicii bune de laborator, înmormântări sigure și demne și mobilizare socială.
  • Implicarea comunității este cheia pentru controlul cu succes al focarelor.

Ce este Ebola?

Boala cu virus Ebola este o boală rară, dar gravă la om. Este adesea fatală.

Oamenii se infectează cu Ebola intrând în contact cu:

  • animalele infectate atunci când le prepară, le gătesc sau le mănâncă;
  • fluidele corporale ale unei persoane infectate, cum ar fi saliva, urina, fecalele sau lichidul seminal;
  • lucruri care au fluidele corporale ale unei persoane infectate, cum ar fi haine sau cearșafuri.

Ebola intră în corp prin tăieturi în piele sau când vă atingeți ochii, nasul sau gura.

Simptomele precoce includ febră, oboseală și dureri de cap.

Unele tipuri de Ebola pot fi prevenite cu vaccinuri și tratate cu medicamente.

Ebola a apărut pentru prima dată în 1976 în două focare simultane, unul în ceea ce este acum Nzara, Sudanul de Sud, și celălalt în Yambuku, Republica Democrată Congo. Acesta din urmă a avut loc într-un sat de lângă râul Ebola, de la care boala își ia numele.

Familia de virusuri Filoviridae include 3 genuri: Cuevavirus, Marburgvirus și Ebolavirus. În cadrul genului Ebolavirus au fost identificate 6 specii: Zaire, Bundibugyo, Sudan, Pădurea Taï, Reston și Bombali.

Cum se transmite boala Ebola

Se crede că liliecii din familia Pteropodidae sunt gazde naturale ale virusului Ebola. Ebola este introdusă în populația umană prin contactul strâns cu sângele, secrețiile, organele sau alte fluide corporale ale animalelor infectate, cum ar fi liliecii, cimpanzeii, gorilele, maimuțele, antilopa de pădure sau porcii găsiți bolnavi sau morți sau în pădurea tropicală.

Ebola se răspândește apoi prin transmitere de la om la om prin contact direct (prin pielea lezată sau membranele mucoase) cu:

  • sângele sau fluidele corporale ale unei persoane care este bolnavă sau a murit din cauza Ebola; și
  • obiecte care au fost contaminate cu fluide corporale (cum ar fi sânge, fecale, vărsături) de la o persoană bolnavă de Ebola sau corpul unei persoane care a murit de Ebola.

Lucrătorii din domeniul sănătății au fost frecvent infectați în timp ce tratau pacienți suspecți sau confirmați cu Ebola. Acest lucru se întâmplă prin contactul strâns cu pacienții atunci când măsurile de precauție pentru controlul infecțiilor nu sunt practicate cu strictețe.

Ceremoniile de înmormântare care implică contact direct cu corpul decedatului pot contribui, de asemenea, la transmiterea Ebola.

Oamenii rămân infecțioși atâta timp cât sângele lor conține virusul. După recuperare, există posibilitatea transmiterii sexuale, care poate fi redusă cu sprijin și informare pentru supraviețuitori.

Femeile însărcinate care suferă de Ebola acută și se recuperează după boală pot încă fi purtătoare ale virusului în laptele matern sau în fluidele și țesuturile corpului.

Simptomele Ebola

Simptomele infecției cu Ebola pot fi bruște și includ febră, oboseală, dureri musculare, dureri de cap și dureri în gât. Acestea sunt urmate de vărsături, diaree, erupții cutanate și sângerări interne și externe.

Timpul de la momentul în care cineva se infectează și până la apariția simptomelor este de obicei de la 2 la 21 de zile. O persoană cu Ebola poate răspândi boala numai după ce prezintă simptome. Oamenii pot răspândi Ebola nu numai atâta timp cât corpul lor conține virusul, dar chiar și după ce au murit.

După ce s-au vindecat de Ebola, unii oameni pot avea simptome timp de doi ani sau mai mult. Aceste simptome pot include:

  • senzație de oboseală
  • durere de cap
  • dureri musculare și articulare
  • dureri de ochi și probleme de vedere
  • creștere în greutate
  • dureri de burtă și pierderea poftei de mâncare
  • căderea părului și probleme ale pielii
  • probleme cu somnul
  • pierderea memoriei
  • pierderea auzului
  • depresie și anxietate.

Oamenii ar trebui să discute cu un profesionist din domeniul sănătății dacă au:

simptome și au fost într-o zonă despre care se știe că are istoric de Ebola sau

a fost în contact cu cineva care ar fi avut Ebola.

Boala Ebola

Diagnostic

Poate fi dificil să distingem clinic boala cu virus Ebola de alte boli infecțioase, cum ar fi malaria, febra tifoidă și meningita. Multe simptome ale sarcinii și ale bolii Ebola sunt, de asemenea, destul de asemănătoare. Din cauza riscurilor pentru sarcină și pentru sine, femeile însărcinate ar trebui, în mod ideal, să fie testate rapid dacă se suspectează Ebola.

Tratament pentru boala Ebola

Persoanele cu simptome de Ebola ar trebui să primească imediat îngrijiri medicale. Îngrijirea timpurie îmbunătățește șansele unei persoane de a supraviețui cu Ebola.

Tratamentul include lichide orale sau intravenoase și medicamente furnizate în spital.

Să ai grijă de o persoană cu Ebola acasă nu reprezintă o activitate sigură deoarece persoana respectivă poate îmbolnăvi alte persoane. Acasă, pacienții nu vor primi același nivel de îngrijire pe care îl pot primi de la profesioniști.

Există un vaccin eficient pentru tipul Zair de Ebola, care se găsește mai ales în Guineea și Republica Democrată Congo. Se tratează cu anticorpi. Aceste medicamente cu anticorpi sunt administrate intravenos și cresc șansele de supraviețuire.

Cercetările sunt în desfășurare pentru a găsi vaccinuri și tratamente pentru alte tipuri de Ebola.

În focarul de Ebola din 2018-2020 din Republica Democratică Congo, a fost efectuat primul studiu de control randomizat cu mai multe medicamente pentru a evalua eficacitatea și siguranța medicamentelor utilizate în tratamentul pacienților cu Ebola. OMS are îndrumări clare cu privire la tratamentele și abordările recomandate.

Prevenire și control al bolii

Oamenii se pot proteja de infectarea cu Ebola prin:

  • spălarea mâinilor
  • evitarea atingerii fluidelor corporale ale persoanelor care au sau pot avea Ebola
  • să nu atingă corpurile persoanelor care au murit de Ebola
  • să primească vaccinul Ebola dacă sunt expuși riscului de Ebola de tip Zair.

Vaccinul Ervebo s-a dovedit a fi eficient în protejarea oamenilor de specia ebolavirus Zaire și este recomandat de Grupul Consultativ Strategic de Experți în Imunizare ca parte a unui set mai larg de instrumente de răspuns la focarul Ebola.

Un bun control al focarelor se bazează pe aplicarea unui pachet de intervenții, inclusiv managementul cazurilor, supravegherea și urmărirea contactelor, un bun serviciu de laborator, înmormântări sigure și mobilizare socială. Implicarea comunității este cheia pentru controlul cu succes al focarelor. Creșterea gradului de conștientizare cu privire la factorii de risc pentru infecția cu Ebola și la măsurile de protecție (inclusiv vaccinarea) pe care persoanele le pot lua este o modalitate eficientă de a reduce transmiterea umană.

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora