Cafeau cu broccoli, un nou trend? - LIFE.ro
Sari la conținut

Cafeau cu broccoli, un nou trend?

Pentru cei care nu sunt prea buni prieteni cu broccoli dar care adoră cafeaua, oamenii de ştiinţă au o veste bună: cafeaua de broccoli. Sună bizar, ştiu, dar agenţia de ştiinţă a guvernului australian CSIRO şi grupul agricol Hort Innovation ne asigură că acest tip de cafea ar putea deveni un adevărat trend în ceea ce priveşte băuturile.
Share this article

Pentru cei care nu sunt prea buni prieteni cu broccoli dar care adoră cafeaua, oamenii de ştiinţă au o veste bună: cafeaua de broccoli. Sună bizar, ştiu, dar agenţia de ştiinţă a guvernului australian CSIRO şi grupul agricol Hort Innovation ne asigură că acest tip de cafea ar putea deveni un adevărat trend în ceea ce priveşte băuturile.

Oamenii de ştiinţă reprezentând instituţiile mai sus amintite au luat ciorchini de broccoli consideraţi nepotriviţi pentru a fi depozitaţi în magazine şi i-au transformat într-o pulbere pe care au amestecat-o apoi cu cafea. Combinaţia este incredibilă dacă te gândeşti că astfel, nu doar te bucuri de gustul cafelei, ci îţi şi ajuţi organismul cu o serie de vitamine şi nutrienţi (două linguri de pulbere conţin aproximativ o porţie de broccoli, care este o sursă bună de fibre dietetice, vitamina B6, vitamina E şi mangan).
O cafenea din Melbourne a început deja să experimenteze cu pulberea amestecată în cafele iar feedback-ul este unul de luat în seamă, băutura primind multe review-uri pozitive. Pentru a prepara cafeaua de broccoli, pulberea se adaugă la ceaşcă după ce expresso a fost făcut: se adaugă mai întâi lapte degresat, iar apoi pulberea de broccoli în partea superioară.

Foto: Istock

”Studii recente arată că australianul nu mănâncă aportul zilnic recomandat de legume pe zi, iar opţiunile precum pudra de broccoli ar putea ajuta la rezolvarea acestor probleme”, spune John Lloyd, de la Hort Innovation.

Dar cafeaua nu este singura cale de a introduce, într-un mod cu totul nou, broccoli în organism. CSIRO a adăugat-o şi la gustări extrudate şi ar putea funcţiona şi ca ingredient pentru piureuri, brioşe şi supă.
În ceea ce priveşte pudra de broccoli, aceasta este obţinută din broccoli folosit în întregime (florile şi tulpinile). Nu sunt aruncate bucăţi întregi, ca în procesul de gătit tipic. Iar în ceea ce priveşte procesul de producţie, avem de-a face cu tratarea prealabilă înainte de uscarea şi pulverizarea legumelor, pentru a reţine cât mai mult din culoarea, aroma şi nutrienţii originali.

Pulberea astfel obţinută, dar şi o serie de alte invenţii culinare, sunt dezvoltate ca parte a unui proiect de cercetare ce urmăreşte reducerea deşeurilor vegetale prin transformarea de produse „urâte” în produse alimentare sănătoase.
„Consider că acest proiect este noul trend alimentar”, declară John Said, reprezantant Fresh Select (producător de broccoli). „Australienii nu mănâncă suficiente legume, iar fermierii din Australia vor avea acces la o piaţă alternativă îmbunătăţind în acelaşi timp randamentele şi durabilitatea fermelor agricole şi vor contribui, de asemenea, la un stil de viaţă mai sănătos!”, mai spune acesta.

Dacă-l credem pe cuvânt, cafeaua de broccoli va deveni în curând băutura favorită a australienilor. Iar până atunci, noi putem improviza acasă pentru a vedea dacă ne place.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora