Calitatea aerului din casă. Cum să îmbunătățim aerul pe care îl respirăm?
Calitatea aerului din casă este la fel de importantă precum ni se pare amenajarea pe gustul nostru a locuinței. Avem tendința să credem că poluarea este doar în exterior, însă, adevărul este că aerul din interior poate fi mai poluat decât cel de afară.
Aerul din casă poate fi poluat cu plumb (se găsește în praful din casă), formaldehidă, ignifuganți, radon, chiar și cu substanțe chimice volatile din parfumurile utilizate în produsele de curățare convenționale. Poluanții sunt captivi în casă, aceștia sosesc prin saltele, mobilă, covoare, produse de curățat sau vopseaua de pe perete.
Copiii, persoanele care suferă de astm sau bătrânii pot fi sensibili la poluanții de interior, însă efectele legate de sănătate pot apărea în timp, după ani de expuneri repetate.
Citește și: Casele în care trăim sunt adevărate surse de poluare pentru sănătatea noastră
Alergenii de interior au căpătat o importanță mai largă în ultimele decenii, de când avem tendința să petrecem mai mult timp în interior.
Cinci pași simpli pentru a îmbunătăți calitatea aerului din casă:
- Păstrează podelele curate
- Aspiră corespunzător. Chimicalele și alergenii se pot acumula în casă și pot trăi cu anii. Prin folosirea unui aspirator cu filtru hepa poți reduce concentrația poluanților din casă, dar poți scăpa și de alte toxine și alergeni. Folosind un aspirator care are o putere mare de aspirare, perii rotative și filtru hepa, te asiguri că mizeria și praful nu rămân blocate în casă.
- Folosește mopul. Mopul adună praful pe care aspiratorul îl lasă în urmă. Nu ai nevoie decât de apă pentru a captura praful și alergenii. Noile mopuri din microfibră se pare că reprezintă soluția cea mai bună.
- Ține poluarea afară. Se recomandă să pui un preș mare la fiecare ușă. Oamenii aduc tot felul de chimicale și mizerii pe pantofi. Un preș la intrare reduce cantitatea de mizerie, pesticide și alți poluanți care pot intra în casă.
- Păstrează un nivel sănătos al umidității
Acarienii și mucegaiul iubesc umiditatea. Nivelul umidității din casă trebuie să se încadreze între valorile de 30-50% pentru a ține alergenii sub control. Un umidificator și un aer condiționat în timpul lunilor de vară ajută la reducerea umidității din casă și controlează eficient alergenii. Un aparat de aer condiționat reduce de asemenea și cantitatea de polen din casă. Alte sfaturi pentru controlarea umidității:
- Folosește o hotă sau deschide larg fereastra atunci când gătești, când folosești mașina de spălat vase sau după ce faci baie.
- Nu uda excesiv plantele
- Usucă hainele în exterior
- Fumatul trebuie să fie interzis în casă
Probabil cel mai important aspect al poluării aerului din casă este fumatul pasiv. Fumul de țigară conține peste 4000 de chimicale. Studiile demonstrează că fumatul pasiv în cazul copiilor, crește riscul de infecții respiratorii, astm sau cancer. Dacă nu poți renunța la țigări, atunci fă un efort și fumează afară.
- Testează nivelul de radon
Indiferent dacă locuiești într-o casă nouă sau veche, poți avea o problemă cu radonul. Acest gaz incolor și inodor crește semnificativ riscul de cancer pulmonar. Dacă ești fumător și casa ta măsoară un nivel mare de radon, prezinți un risc major de a face cancer pulmonar.
Radonul este un gaz radioactiv ce provine din descompunerea naturală a uraniului ce se găsește în orice tip de sol. De obicei ajunge în casă prin crăpăturile și găurile din fundație. Există aparate pentru monitorizarea calității aerului și câteva metode de reducere a cantității radonului din aerul din casă.
- Mirosul natural din casă este cel mai sănătos
Odorizantele de interior, parfumurile pentru haine ce se pun în dulap sau alte astfel de soluții sunt doar mirosuri sintetice care emit diferite doze de chimicale în aer. Nu vei găsi numele lor pe etichetele produselor sau sunt emise de detergenții de rufe convenționali, de balsamul de rufe, de odorizante, sprayuri sau uleiuri de cameră.
Majoritatea odorizanților sunt derivați din produse petroliere și, în general, nu au fost testate pentru a afla dacă produc efecte adverse semnificative asupra sănătății umane, după ce au fost inhalate. De aceea este recomandat să alegi produsele de curățenie, detergenții sau deodorantele ce nu au miros și să lași cât mai mult timp ferestrele deschise pentru a permite aerului proaspăt să intre în casă. Dacă vrei să scapi de mirosurile din bucătărie, folosește felii de lămâi și bicarbonat de sodiu.