Când destinul este rescris pe mare: călătoria fascinantă a Celebrity Apex prin Mediterană. Care a fost rolul cheie al românului Mihai Olaeriu, arhitectul experiențelor de neuitat pentru pasageri - Pagina 5 din 13 - LIFE.ro
Sari la conținut

Într-un moment în care eram gata să redescoperim minunățiile ascunse ale Mediteranei, planurile noastre de călătorie au primit un twist neașteptat.

Traseul inițial, care ar fi trebuit să ne poarte prin exoticele Haifa și Ashod din Israel, urmate de Alexandria din Egipt, a fost reconfigurat din cauza conflictului militar neașteptat. Abia ce pornisem din Atena, în prima dimineață ne-am deșteptat cu vestile teribile despre atacurile teroriste din Israel. În cursul după-amiezii, căpitanul ne-a anunțat recrutarea Celebrity Apex pe un traseu care urma să ocolească Israelul. Având în vedere că adaptabilitatea și reziliența sunt cuvintele de ordine în aceste vremuri, ne-am îndreptat spre alte comori ale Mediteranei: Limassol, Mykonos, Rhodos, Santorini, Bodrum și Kusadasi.

Celebrity Apex
Celebrity Apex

Înainte de a vă împărtăși experiența insulelor, e vital să vorbim despre bijuteria care ne-a transportat: Celebrity Apex. În lumea navigației, îmbinarea dintre lux și aventură este o adevărată artă. Și poate că nu există alt exemplu mai elocvent în acest sens decât acest vas. Cu o capacitate impresionantă și dotări de ultimă oră, această bijuterie a mărilor ne-a promis o călătorie de vis. Este unul dintre cele mai moderne vase de croazieră, promițând o experiență all-inclusive de lux. De la restaurante gourmet la suite somptuoase și spectacole live de excepție, fiecare detaliu a fost conceput pentru a impresiona. Mai fusesem pe Apex în februarie, atunci am descoperit diferența dintre favoritele noastre la acel moment, cele mai mari vase Royal Carribean și acest gen de vas, mai mic dar boutique, cu restaurante și servicii premium. Noi călătorim acum cuplu, fără copii, care sunt la școala, astfel că Celebrity Apex s-a potrivit extraordinar cu noile noastre cerințe.

Citește și: De la Bacău la comanda unui vas de lux: Povestea românului Mihai Olaeriu, hotel director pe mări și oceane

Călătoria către Israel și Egipt a fost sold out cu aproape un an înainte de a avea loc. Au mai apărut anulări de ultim moment, însă la momentul plecării din Piraeus, vasul era ocupat aproape de capacitate maximă. Cei mai mulți dintre pasageri erau vârstnici pentru care această vacanță era un vis din tinerețe. O parte dintre ei avea rude în Israel, astfel că vestile legate de declararea stării de război au declanșat emoții puternice. Prima zi nu a fost usoară nici pentru personalul de pe vas, a fost admirabil efortul depus de echipaj pentru a se adapta situației create peste noapte: schimbarea totală a traseului cu toată logistică implicată, gestionarea emoțiilor pasagerilor și menținerea atmosferei generale în spiritul unei vacanțe de lux, în ciuda evenimentelor tulburătoare ce se derulau cu o viteză extraordinară la o distanță de câteva ceasuri de noi. Și toate acestea în condițiile în care nu ne-am simțit nicio clipă în pericol.

Mihai Olaeriu
Mihai Olaeriu alături de copiii lui

Cel care a dirijat întreaga operațiune de rerutare a traseului din perspectiva relației cu pasagerii, este Mihai Olaeriu, hotel director pe Celebrity Apex, născut si educat în România, care acum trăieste (atunci când nu este în croaziere) în Canada. El este unul dintre cei mai apreciați membri ai directoratului Celebrity, ascensiunea sa fiind un exemplu aspirațional pentru întreaga organizație. L-am cunoscut pe Mihai în februarie, la primul nostru cruise pe Celebrity Beyond și am fost impresionată de prezența lui permanentă alături de echipă și printre pasageri.

Limassol
Limassol

Limassol, Cipru: Portul solemnității și al bucuriei

Prima oprire după rerutare a fost în Limassol, al doilea oraș ca mărime din Cipru. Plajele sale pitorești, combinate cu străzile istorice, creează un amestec perfect între relaxare și cultură. Pe timpul celor două zile petrecute aici, pasagerii au avut asigurat transfer gratuit în centrul vechi. Au fost organizate excursii pe toată insula, noi am preferat să petrecem cea mai mare parte a timpului pe Apex, bucurându-ne de piscine, lounge-uri, restaurante, așa ni se îmtâmplă la fiecare cruise, în primele zile țopăim de bucurie pe vas.

Must see: Castelul Limasol, un monument istoric ce datează din secolul X, care, conform legendelor, a fost locul nunții dintre Richard Inimă de Leu și Regina Berengaria.

Food:  „meze”, un sortiment de mâncăruri locale servite în porții mici. Delicii precum halloumi, mousaka și kleftiko, acompaniate de un vin local aromatic.

Tips: într-o mică piațetă, în zona centrului vechi se organizează târguri de meșteșuguri. Aici, localnicii își expun creațiile – de la ceramica tradițională la bijuterii lucrate manual, locul ideal pentru a cumpăra suveniruri autentice.

Mykonos
Mykonos, mica Veneție

Mykonos: Labirintul Albastru

Din portul Limasolului, am navigat spre Mykonos. Mai fusesem în Mykonos împreună cu băieții nostri, aflați la vârsta în care devin fascinați de petrecerile, plajele și cluburile de aici.

O zi în Mykonos se desfășoară într-un șir al contrastelor: albastrul vibrant al mării Egee, albul caselor tradiționale și aroma mâncărurilor locale care îmbie simțurile în contradicție cu agitația din plajele și cluburile de lux.  Călătoria poate începe în Mica Veneție, o zonă pitorească a orașului Mykonos, unde casele cu fațade colorate se apleacă spre mare, oferind o priveliște demnă de o carte poștală. Poate continua spre zonele istorice ale insulei, descoperind lăcașe sacre precum Mănăstirea Panagia Tourliani. Cu o arhitectură impresionantă și cu ornamente care povestesc secole de istorie, acest sanctuar oferă o clipă de reculegere și reflecție. Dar Mykonos nu e doar despre trecut și tradiție. Este și un loc al inovației și creativității. Designeri locali și internaționali si-au deschis boutique-uri în centrul orașului, oferind o varietate de obiecte hand-made și colecții vestimentare unice.

Must do: Închiriați un vehicul sau un scuter pentru a explora insula în propriul ritm.

Food: Degustați din mâncărurile locale și lăsați-vă ghidați de recomandările localnicilor. De evitat restaurantele din zonele comerciale, turistice. Noi am luat prânzul la un restaurant descoperit în prima vizită aici, Obati, unde există întotdeauna pește proaspăt. Calamarul a fost de poveste.

Tips: prețurile în Mykonos, mai ales pe plajele și în cluburile cunoscute sunt mari spre extrem de mari, în multe cazuri duble față de orice altă insulă. Adesea nu sunt afișate și te poți trezi cu situații în care ți se oferă pat cu umbrelă gratuite pe plajă și apoi să sosească nota, iar cafeaua consumată să coste 30 de euro, vinul 200 și tot așa. Cereți lista de prețuri pentru a evita situațiile neplăcute.

Oia, Santorini
Oia, Santorini

Santorini: Paradisul pe Stâncă

Minunata Santorini, așezată pe rămășițele unui vulcan scufundat, își întâmpină vizitatorii cu o paletă cromatică dominată de albul imaculat al caselor și albastrul infinit al mării. Chiar și într-o singură zi, Santorini te captivează, oferindu-ți o experiență inegalabilă.

Dimineața, Fira, capitala insulei, își deschide brațele. Am ajuns acolo cu vechea gondolă a portului. Întrucât am mai vizitat Santorini de multe ori, am știut de unde să închiriem mașină, cum să negociem și încotro să pornim. Pentru o primă vizită pe insulă, recomand plimbările pe aleile înguste, mărginite de case tradiționale cicladice, un adevărat răsfăț. Vederile panoramice spre caldera te lasă fără suflare, în special la răsărit, când primele raze ale soarelui îmbălsămează totul în nuanțe aurii. Apoi sunt vechile biserici cu cupole albastre, simbolul incontestabil al insulei. Fiecare clădire, fiecare stradă pare să aibă propria poveste, unele legate de miturile Greciei Antice, altele de tradițiile locale.

Oia
Oia, Santorini

Favorita rămâne Oia, satul pitoresc aflat la capătul nordic al insulei. Faimos pentru apusurile sale, Oia emană o liniște și o eleganță aparte. Căsuțele sale colorate, bisericile cu cupole și vederile spre caldera creează un peisaj demn de vise.

Citește și: Jurnal de călătorie: cum a fost în Caraibe cu Symphony of the Seas, cel mai mare vas de croazieră din lume

Am ales pentru această vizită în Santorini o experiență unică, o sedință foto organizată de o firmă locală intitulată :,,Flying Dress” (www.flyingdress.photo). Practic, ai de ales dintr-o serie de modele de rochii, toate cu o trenă uriasă și apoi începe distracția. Locația pozelor este pe diferite acoperisuri si terase, zone aflate la înălțime (nimic periculos), iar fotograful te surprinde îmbrăcată în rochia de prințesă cu trena în vântul cald al insulei. Rezultatul, în pozele din galeria din deschiderea acestui articol 😉. Nu sunt un fun al expunerii la poze, ba dimpotrivă, nu îmi place să ies în față sub nicio formă, însă de această dată, fiind sub impresia întregii călătorii cu Celebrity Apex, în care m-am simțit ca o prințesă, am decis să mă distrez cu rochia magică. Vă las mai jos un teaser… pe restul, le găsiți în galerie:

Decizia de a îmbrăca ,,flying dress” a fost luată din scurt, după ce ajunsesem pe insulă, așadar nu am avut timp de pregătiri, coafat sau machiat. În final am concluzionat că rochia a fost suficientă, experiența în sine nu mai are nevoie de alte ingrediente.

După poze, am luat prânzul la o tavernă de lângă plaja roșie. Multe restaurante de acolo erau deja închise, fiind octombrie târziu, însă taverna aleasă de noi (mai mâncasem acolo în urmă cu trei ani) avea pește și fructe de mare proaspete.

Nu ne-am dus să vedem apusul, pentru că ne-am mai bucurat de el în trecut, însă sunset-ul în Santorini este un must see, există un punct în Oia binecunoscut pentru priveliștea în acel moment al zilei.

În încheiere, o zi în Santorini este o călătorie prin timp și cultură, o experiență multisenzorială care combină frumusețea naturală cu gusturile, sunetele și poveștile locului. Un sfat pentru cei care doresc să viziteze? Lăsați-vă ghidați de inimă și lăsați insula să vă dezvăluie secretele ei, pas cu pas.

Bodrum
Bodrum

Pe urmele trecutului în Bodrum și Kusadasi

Imaginează-ți să te trezești dimineața, să deschizi fereastra și să te afli în fața unei noi aventuri pe țărmurile turcești. Acesta a fost sentimentul călătorilor ce au sosit cu vasul Celebrity Apex în porturile din Bodrum și Kuşadası.

Bodrum: De la primele ore ale dimineții, portul pitoresc al Bodrumului se dezvăluie în toată splendoarea sa. Cu străduțe pavate și case albe care contrastează cu apele turcoaz ale Mării Egee, Bodrumul este un amestec perfect de modernitate și istorie. Un obiectiv esențial al oricărei vizite aici este Castelul Sf. Petru, o fortăreață medievală construită de Cavalerii de Rodos. Înconjurat de ziduri groase și oferind o panoramă uluitoare asupra golfului, castelul este un reper al istoriei locale. Pentru cei cu un interes în arheologie, Mausoleul din Halicarnas, una dintre cele Șapte Minuni ale lumii antice, este un must-see, chiar dacă astăzi sunt doar ruine.

Kuşadası: După ce valurile ne-au purtat spre nord, Kuşadası, cu farmecul său vibrant, a fost următoarea destinație. Aici, Piața de Bazar se află în inima acțiunii, cu miresmele condimentelor, zgomotele negustorilor și strălucirea obiectelor de argint și aur. Kuşadası este, de asemenea, poarta spre anticul oraș Efes, unul dintre cele mai bine conservate orașe antice din lume. Cu străzile sale pavate cu marmură, Teatrul Mare și faimoasa Bibliotecă a lui Celsus, Efes este un pas înapoi în timpul romanilor.

Celebrity Apex
Celebrity Apex

Ne-am întors de o zi acasă și deja ne este extrem de dor de cruise-ul pe Celebrity Apex. Îmi amintesc cum ieri dimineața îmi beam cafeaua la Al Bacio, pe puntea 4 a vasului, ajunsese în Atena în urmă cu câteva ore. Pentru că am avut avion după-amiază, am ales să luăm un pachet intitulat ,,extend your stay” care ne-a permis să stăm pe vas până cu o oră si jumătate înainte de plecarea lui în noua croazieră. Am urmărit, cu puțină invidie, trebuie să recunosc, efervescența pasagerilor nou sosiți pe vas, nerăbdători să pornească în aventura pe apă. Vasul Celebrity Apex nu ne-a oferit doar un transport, ci o călătorie de lux în inima tradițiilor și comorilor unor națiuni. Vreme de zece zile am fost alintați cu servicii hoteliere de lux și doar promisiunea pe care ne-am făcut-o că vom reveni în curând pe apă ne ține optimiști și plini de viață.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora