Extirparea totală a tiroidei cu noduli, o practică frecventă în România, nu este întotdeauna necesară. A aflat acest lucru și Eugen, un bărbat convins că singura soluție pentru a scăpa de un nodul tiroidian era scoaterea glandei, în întregime. Într-o inițiativă inedită, o abordare multidisciplinară în care medicii Rețelei Private de Sănătate Regina Maria discută împreună cu pacientul strategiile terapeutice, a fost eliminată nevoia unei operații excesive, care ar fi fost urmată de tratament hormonal pentru toată viața.
Când a intrat în cabinetul chirurgului, Eugen Balog era convins că nu are altă soluție decât scoaterea glandei tiroide. Bărbatul de 48 de ani din București a aflat dintr-o întâmplare că are un nodul tiroidian mare, de aproape 5 centimetri, care trebuie extirpat împreună cu întreaga glandă tiroidă.
Citește și: Controale anuale obligatorii pentru femei. Unde trebuie să mergi ca să nu ajungi la spital prea târziu
În 2021, la sfârșit de noiembrie, a schimbat locul de muncă și a mers la un examen medical în vederea angajării. „Doctorița de medicina muncii a observat atunci că am gâtul umflat în zona tiroidei. M-a palpat și a simțit că este ceva în neregulă. Mi-a recomandat să fac un control la endocrinolog, să văd ce am. Să nu amân, mi-a spus, pentru că poate să fie o tumoare canceroasă. Când am întrebat-o ce ar fi de făcut mai departe, mi-a spus că va trebui, probabil, să-mi scot glanda tiroidă”, a povestit Eugen pentru Smart Living.
Gâtul umflat este doar unul dintre simptomele cauzate de noduli tiroidieni. Aceștia pot să provoace durere şi dificultate la înghiţire, răguşeală, senzaţie de sufocare, tremor al membrelor și/sau puls accelerat. De ce apar nodulii tiroidieni și cum poate fi prevenită apariția lor aflați din acest articol Smart Living.
Nodulul de mari dimensiuni nu i-a dat niciun simptom, dar Eugen știa foarte bine ce presupune „operația de tiroidă” – tiroidectomia totală, în termeni medicali. Știa și cum este viața după această operație. Cu ceva ani în urmă, soacra trecuse prin aceeași intervenție, din cauza unor noduli maligni. De atunci, este dependentă de terapia de substituție hormonală, un tratament care se ia pe viață. Era convins că va avea aceeași soartă.
„M-am gândit la ce era mai rău”
Vestea că ar putea avea cancer tiroidian și că va trece printr-o operație complicată l-a speriat inițial. A vrut să ajungă la doctor cât mai repede, ca să scape de incertitudine. „M-am gândit la ce era mai rău. Câteva zile, până a fost la doctor, nu mi-a fost deloc bine, mi-am făcut multe gânduri negre”, mărturisește Eugen.
Citește continuarea articolului AICI