Când o vacanţă pe yacht poate deveni o adevărată pasiune - LIFE.ro
Mergi la conținut

Mikhail Murineanu s-a născut la Constanţa, aproape de mare. Iar familia sa a fost întotdeauna pasionată de sporturile marine. „Bunicul, Murineanu Mihai, a fost primul scafandru profesionist din România. De la el am învăţat şi eu, şi fratele meu, să facem scufundări”.

Mikhail este skipper, ca şi fratele său, Victor. Împreună au iniţiat Odysea, o afacere bazată  pe pasiunea lor pentru sailing. Cei doi propun turiştilor vacanţe de neuitat – în larg. Şi, pentru unii, vacanţele devin o adevărată pasiune.

Ne povesteai într-un interviu anterior cum a început pasiunea ta pentru mare şi sailing, ce altceva îţi captează atenţia/te pasionează?

Mă simt atras de lucrurile care îmi oferă o provocare. Ceva ce pot să învăţ, ceva la care să devin mai bun sau poate, cel mai bun. Făcând sport de mic, mi-am creat obiceiul de a începe ceva de la zero şi de a vedea cât de mult pot sa progresez. Am făcut multe lucruri de-a lungul timpului care mi-au plăcut şi m-au pasionat. Unele din ele le mai am şi în ziua de astăzi. Ca sporturi, îmi place să fac snowboard sau wakeboard, în funcţie de sezon. Încerc să merg oridecâteori am timp sau gaşca de prieteni – e mult mai amuzant în grup. Altminteri, îmi place designul de obiect, arhitectura şi frumosul.

Cum ai defini tu pasiunea?

Sunt multe definiţii pe care le putem da pasiunii. Cred că fiecare înţelege pasiunea în mod diferit. Personal, cred că pasiunea e acel lucru de care te bucuri făcându-l în mod repetat, fără să simţi că începi să te plictisească în timp.

Cum ţi se pare că „se înţeleg” pasiunile cu antreprenoriatul?

Cineva spunea: „Fă ceea ce iubeşti şi nu va trebui să mai munceşti nicio zi din viaţa ta”. Asta nu înseamnă efectiv ca te vei putea relaxa toata ziua, lucrând sporadic. Ceea ce autorul voia să spună este că atunci când jobul tău pleacă de la o pasiune, şi crezi suficient de mult în proiectul la care lucrezi, nu îl vei vedea ca pe o povară, ci ca pe o provocare, iar şansele să ai succes sunt mult mai mari. Îmi place să mă implic în proiecte în care cred şi cu care mă identific.

Ce oameni pasionaţi te-au inspirat de-a lungul vremii?

Trăim într-o perioadă foarte bună. Cred că e la îndemâna oricui să îşi descopere şi să îşi urmeze o pasiune. Văd în jurul meu foarte mulţi pasionaţi, şi poate că nu e o coincidenţă. Îmi place să fiu înconjurat de astfel de oameni, de la care să învăţ şi să mă motiveze să mă dezvolt.

Ce alt domeniu te atrage destul încât are şanse să devină o pasiune?

În liceu am avut un an în care eram printre cei mai slabi la chimie. Aveam un profesor care mă teroriza. Mă chinuiam să nu rămân corijent. Anul următor a venit un profesor nou. Avea cu totul altă metodă de a preda şi teoria lui era cam aşa: dacă un elev nu a înţeles suficient de bine lecţia, e din cauză că profesorul nu a ştiut să o predea destul de bine. În acel an am început să iubesc chimia şi să am 10 pe linie. Cred că orice domeniu poate deveni o pasiune dacă ai norocul să întâlneşti persoana potrivită, care să îţi insufle „microbul”.

Pasiunea ta stârneşte pasiuni? Cum reacţionează cei ce merg pe mare cu tine?

Pentru mine, prima ieşire pe mare cu un velier a fost o experienţă unică. Când am văzut că barca se mişcă numai cu puterea vântului care suflă în vele, am simţit că mi se face pielea de găină de bucurie. Încerc mereu să ofer aceeaşi senzaţie oamenilor cu care am privilegiul să ies pe mare, iar pentru mulţi dintre ei este o experienţă revelatoare.

Ai poveşti în acest sens? Cui ai reuşit să-i sădeşti „microbul” pentru sailing?

Da, am un prieten din Germania care călătoreşte foarte mult şi, întâmplător, mergea (ca şi mine, în aceeaşi perioadă) în Croaţia, împreună cu nişte prieteni. Eu, ştiind că el va fi în zonă, l-am invitat împreună cu prietenii pe yacht. A fost o plimbare care mai apoi s-a transformat într-o vacanţă pentru el. A abandonat vacanţa pentru care plătise deja! Anul următor şi-a strâns grupul lui de prieteni şi a venit pe mai multe rute, apoi a devenit skipper, iar acum îşi petrece jumătate din timp pe mare.  

Acest articol face parte din campania LIFE is Passion în care vom arăta ce înseamnă cu adevărat să-ţi cultivi pasiunile. Campania se va încheia cu evenimentul LIFE is Passion în care pasiunile se vor materializa în experienţe pentru vizitatori. 

LIFE is Passion se deschide pe data de 24 noiembrie cu un eveniment privat în vila Qreator by IQOS şi tot acolo va putea fi vizitată de publicul larg pe data de 25 noiembrie, între orele 10.00 şi 21.00.

Partenerii principali ai campaniei sunt Volvo şi Nespresso. Evenimentul este susţinut de Qreator by IQOSJapanosDomeniul BogdanGolf Room şi Aqua Carpatica.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora