Care a fost cel mai bun film de Oscar în anul în care te-ai născut
Sari la conținut

Care a fost cel mai bun film de Oscar în anul în care te-ai născut: 1929-1939

Vrei să ştii care a fost cel mai bun film de Oscar în anul în care te-ai născut părinţii tăi sau chiar bunicii tăi?
Share this article

Cel mai bun film de Oscar a marcat istoria cinematografiei încă de la prima ceremonie a premiilor Academiei, oferind distincții filmelor remarcabile din anii 1929 până în 1939. În această perioadă, Hollywood-ul a produs capodopere care și-au lăsat amprenta asupra cinematografiei mondiale.

În 1929, primul film distins cu Oscar pentru „Cel mai bun film” a fost „Wings”, un film de război care a uimit publicul prin efectele speciale și povestea captivantă. Anul următor, în 1930, „The Broadway Melody”, primul film muzical sonor de Oscar, a pus bazele genului și a captivat publicul cu muzica și coregrafia sa inovatoare.

Printre cele mai notabile victorii se numără și „All Quiet on the Western Front” din 1930, o adaptare remarcabilă a romanului clasic despre ororile Primului Război Mondial. În 1934, „It Happened One Night” a câștigat toate cele cinci mari categorii de Oscar, o premieră la acea vreme, și a devenit un clasic al comediei romantice.

În 1939, „Gone with the Wind” a redefinit standardele cinematografiei, câștigând Oscarul și devenind unul dintre cele mai iubite filme din toate timpurile. Povestea sa epică despre iubire și război a atras milioane de spectatori și a fost premiată pentru interpretare, regie și producție.

Anii 1929-1939 au fost o perioadă de inovație, cu filme care au experimentat noi tehnici și stiluri și care au stabilit tradițiile cinematografice. Premiile Oscar au onorat aceste filme de neuitat, iar aceste prime producții rămân un simbol al creativității și pasiunii care definesc industria filmului și astăzi.

Cel mai bun film de Oscar: 1929 „Wings”

Doi tineri, unul bogat şi unul din clasa socială de mijloc, amândoi îndrăgostiţi de aceeaşi femeie, ajung piloţi de luptă în Primul Război Mondial.

Distribuţie: Charles „Buddy” Rogers, Richard Arlen şi Gary Cooper.

1929 (din nou – prima decernare a premiilor Oscar a cuprins filmele din 1927/1928, iar a doua ceremonie a cuprins filmele din 1928/1928): „The Broadway Melody” 

Două surori din circuitul vaudeville încearcă să devină staruri pe Broadway însă problemele legate de inimă complică totul.

Distrubiţie: Bessie Love, Anita Page şi  Charles King. 

1930 All Quiet on the Western Front”

Un tânăr soldat se confruntă cu dezamăgirea profundă şi groaza care distruge sufletul din timpul Primului Război Mondial.

Distribuţie: Lew Ayres, Louis Wolheim şi John Wray

1931 „Cimarron” 

Un ziarist se stabileşte în oraşul tuturor posibilităţilor, Oklahoma, împreună cu soţia sa reticentă, la sfârşitul secolului al 19-lea.

Distribuţia: Richard Dix, Irene Dunne şi Estelle Taylor

Cel mai bun film de Oscar: 1932 „Grand Hotel” 

Un grup de persoane extrem de diferite ca şi caractere, cazate la un luxos hotel din Berlin, se confruntă cu tot felul de drame, care mai de care mai „dramatică” în funcţie de perspectiva fiecăruia.

Distribuţie: Greta Garbo, John Barrymore şi Joan Crawford. 

Citește și: Viaţa actriţei Joan Crawford: de la cariera de dansatoare, la star de cinema, de la abuzuri împotriva copiilor și până la prima femeie din conducerea Pepsi

1933 „Cavalcade” 

Viaţa la un club de echitaţie din Marea Britanie văzută prin ochii chiaburilor londonezi Jane şi Robert Marryot în perioada 1899 şi până în 1933.

Distribuţie: Clive Brook şi Una O’Connor

1934 „It Happened One Night” 

O răsfăţată moştenitoare a unei familii bogate fuge de acasă şi este ajutată de un reporter care de fapt este în căutarea unui subiect de presă.

Distribuţie: Clark Gable, Claudette Colbert şi Walter Connolly

Cel mai bun film de Oscar: 1935 „Mutiny on the Bounty” 

Aspirantul Roger Byam se alătură căpitanilor Bligh şi Fletcher Christian la bordul HMS Bounty pentru un voiaj în Tahiti. Bligh se dovedeşte a fi un tiran brutal la sfârşitul a şase luni extrem de plăcute în Tahiti. Christian conduce echipajul la revoltă în drumul de întoarcere.

Distribuţie: Charles Laughton, Clark Gable şi Franchot Tone

1936 „The Great Ziegfeld” 

Urcuşurile şi coborâşurile lui Florenz Ziegfeld Jr, un faimos producător de reviste extravagante.

Distribuţie: William Powell, Myrna Loy şi Luise Rainer

Cel mai bun film de Oscar: 1937 „The Life of Emile Zola” 

Biografia faimosului scriitor francez şi implicarea sa în lupta împotriva nedreptăţii comise de Dreyfuss Affair.

Distribuţia: Paul Muni, Gale Sondergaard şi Joseph Schildkraut

1938 „You Can’t Take It With You” 

Un bărbat ce provine dintro bogată familie de snobi se logodeşte cu o femeie blajină ce provine dintr-o familie excentrică.

Distribuţia: Jean Arthur, James Stewart şi Lionel Barrymore.

1939 „Gone with the Wind”

O poveste de dragoste din timpul Războiului Civil din America ce trece prin nenumărate încercări.

Distribuţia: Clark Gable, Vivien Leigh şi Thomas Mitchell. 

Foto: Hepta

Statueta Oscar pentru cel mai bun film al anului este cel mai râvnit trofeu la Hollywood. În cei 90 de ani de Premii Oscar au câştigat titlul de cel mai bun film unele dintre cele mai bune lungmetraje, dar şi unele care nu au fost chiar strălucite. Însă, indiferent de opinia noastră legată de cât de bune sau nu au fost anumite filme, Academia Americană de film a decernat trofeul încă din 1929 încoace unei singure pelicule. Dacă vrei să ştii care a fost cel mai bun film de Oscar în anul în care te-ai născut tu, în anul în care s-au născut părinţii tăi sau chiar bunicii tăi pentru că vorbim de 90 de ani de Premii Oscar, caută și în lista următoare:

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora