Care a fost cel mai bun film de Oscar în anul în care te-ai născut: 1940-1959
Cel mai bun film de Oscar între 1940 și 1959 a surprins evoluția cinematografiei într-o perioadă de schimbări sociale și tehnologice semnificative. În acest interval, Academia a premiat pelicule de impact cultural major, care au rămas și astăzi în memoria colectivă.
În 1940, premiul pentru cel mai bun film a fost câștigat de „Rebecca”, un thriller psihologic semnat de Alfred Hitchcock, care a devenit un clasic al genului mistery. În anul următor, „How Green Was My Valley”, o dramă emoționantă despre viața într-un sat minier galez, a triumfat la Oscar, câștigând în fața unor filme legendare precum „Citizen Kane”.
În anii ‘50, povestea premiilor Oscar s-a concentrat pe filme care au combinat spectaculozitatea vizuală cu teme sociale profunde. „From Here to Eternity” (1953), o poveste despre sacrificiu și onoare pe fundalul atacului de la Pearl Harbor, a fost un astfel de film care a captivat publicul. În 1954, „On the Waterfront”, o dramă despre corupție și moralitate, i-a adus lui Marlon Brando un Oscar pentru interpretare, fiind un alt titlu memorabil.
Anul 1959 a marcat un moment spectaculos la Oscaruri prin victoria filmului „Ben-Hur”, care a doborât recordul de premii câștigate (11 trofee), record păstrat mulți ani. Apreciat pentru scenele de acțiune impresionante și producția monumentală, „Ben-Hur” a rămas un simbol al epopeilor cinematografice.
Filmele premiate în această perioadă au marcat o epocă de aur pentru Hollywood, influențând generații de cineaști și lăsând în urmă opere de artă cinematografică admirate până astăzi. Aceste victorii de Oscar reflectă schimbările artistice și tehnice care au definit cinema-ul în mijlocul secolului XX.
Cel mai bun film de Oscar: 1940 „Rebecca”
O soţie timidă şi sfioasă devine chinuită de amintirea primei soţii moarte a soţului ei.
Distribuţia: Laurence Olivier, Joan Fontaine şi George Sanders
1941 „How Green Was My Valley”
La sfârşitul secolului trecut într-un sat de mineri din Ţara Galilor, familia Morgan îşi creşte copiii pe lângă mina de cărbuni cu speranţa că cel mai mic dintre aceştia va reuşi să aibă o viaţă mai bună.
Distribuţie: Walter Pidgeon, Maureen O’Hara şi Anna Lee
1942 „Mrs. Miniver”
O familie de englezi se chinuie să supravieţuiască primelor zile ale celui de-al doilea Război Mondial.
Distribuţia: Greer Garson, Walter Pidgeon şi Teresa Wright
Cel mai bun film de Oscar: 1943 „Casablanca”
În Casablanca, Maroc, în decembrie 1941, un expatriat american cinic întâlneşte o fostă iubire şi de aici apar tot felul de complicaţii neprevăzute.
Distribuţia: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman şi Paul Henreid.
Citește și: 10 cele mai bune filme cu Ingrid Bergman: Casablanca, Notorious sau Gaslight
1944 „Going My Way”
Tânărul preot Chuck O’Malley a dus o viaţă extrem de colorată înainte de a se alătura celrului bisericii romano-catolice, având parte de aventuri romantice, aviaţă sportivă şi multe petreceri. Trecut la preoţie, cunoştinţele lui lumeşti îl vor ajuta să se apropie de o bandă de copii ce caută o direcţie în viaţă.
Distribuţie: Bing Crosby, Barry Fitzgerald şi Frank McHugh.
Cel mai bun film de Oscar: 1945 „The Lost Weekend”
Soţia disperată a unui alcoolic cronic trece printr-o perioadă de patru zile lungi de beţii neîntrerupte.
Distribuţia: Ray Milland, Jane Wyman şi Phillip Terry
1946 „The Best Years of Our Lives”
Trei veterani ai celui de-al doilea Război Mondial se întorc acasă într-un orăşel din America pentru a descoperi schimbările ireparabile ce s-au produs în interiorul lor şi al familiilor lor.
Distribuţia: Fredric March, Dana Andrews şi Myrna Loy
1947 „Gentleman’s Agreement”
Un reporter se dă drept evreu pentru a documenta un articol despre anti semitism şi descoperă personal adevăratele adâncimi ale bigoteriei şi urii.
Distribuţia: Gregory Peck, Dorothy McGuire şi John Garfield
1948 „Hamlet”
Prinţul Hamlet se luptă cu sine şi cu ideea de a-şi omorî unchiul pe care îl suspectează că l-ar fi omorât pe tatăl său, fostul rege.
Distribuţia: Laurence Olivier, Jean Simmons şi John Laurie
1949 „All the King’s Men”
Gloria şi decăderea unui politician corupt ce îşi îmbogăţeşte prietenii şi îşi păstrează puterea cu asjutorul apelului populist.
Distribuţia: Broderick Crawford, John Ireland şi Joanne Dru
Cel mai bun film de Oscar: 1950 „All About Eve”
O tânără inocentă se infiltrează pe lângă actriţa sa favorită de teatru şi în cercul de prieteni ai acesteia. Fiind mereu servilă şi drăguţă şi profitând de faptul că actriţa se simte ameninţată de vârsta sa, încet încet îi ia locul pe scenă.
Distribuţia: Bette Davis, Anne Baxter şi George Sanders.
1951 „An American in Paris”
Trei prieteni se chinuie să găsească de lucru în Paris. Acest lucru devine şi mai complicat când doi dintre ei se îndrăgostesc de aceeaşi femeie.
Distribuţia: Gene Kelly, Leslie Caron şi Oscar Levant.
1952 „The Greatest Show on Earth”
Trei vieţi dramatice a trei oameni de la circ, o trapezistă, un clovn şi un dresor de elefanţi sunt povestite pe fundalul spectacolelor de circ.
Distribuţie: James Stewart, Charlton Heston şi Betty Hutton.
Cel mai bun film de Oscar: 1953 „From Here to Eternity”
În Hawai, în 1941, un soldat este pedepsit cu cruzime pentru ca a refuzat să boxeze pentru echipa unităţii, în timp ce soţia căpitanului şi căpitanul adjunct trăiesc o frumoasă poveste de dragoste.
Distribuţia: Burt Lancaster, Montgomery Clift şi Deborah Kerr
1954 „On the Waterfront”
Un fost luptător premiat transformat în angajat la docurile de pescari se străduieşte să rămână în picioare în faţa şefilor săi corupţi din sindicate.
Distribuţia: Marlon Brando, Karl Malden şi Lee J. Cobb.
Cel mai bun film de Oscar: 1955 „Marty”
Un măcelar de vârsta a doua şi o profesoară, ce au renunţat de mult la ideea de a se mai îndrăgosti, se întâlnesc pe ringul de dans şi pornesc o frumoasă poveste de dragoste.
Distribuţia: Ernest Borgnine, Betsy Blair şi Esther Minciotti.
1956 „Around the World in 80 Days”
Un britanic din Epoca Victoriană pune pariu că va reuşi să înconjoare pământul în 80 de zile cu ajutorul noilor nave cu aburi şi al căii ferate.
Distribuţia: David Niven, Cantinflas şi Shirley MacLaine.
1957 „The Bridge on the River Kwai”
Duppă rezolvarea divergenţelor cu comandantul taberei japoneze Po W, un colonel britanic cooperează pentru a-şi lăsa oamenii să ajute la construcţia unui pod de cale ferată care, evident este în plan să fie distrus de către aliaţi.
Distribuţia: William Holden, Alec Guinness şi Jack Hawkins
1958 „Gigi”
Obosiţi de convenţiile societăţii pariziene un playboy bogat şi o curtezană în devenire se bucură de o prietenie platonică care nu va rămâne aşa pentru multă vreme.
Distribuţie: Leslie Caron, Maurice Chevalier şi Louis Jourdan
Cel mai bun film de Oscar: 1959 „Ben-Hur”
Când un prinţ evreu este trădat şi trimis în sclavie de către un prieten, îşi recâştigă libertatea şi se întoarce acasă pentru a se răzbuna.
Distribuţia: Charlton Heston, Jack Hawkins şi Stephen Boyd
Statueta Oscar pentru cel mai bun film al anului este cel mai râvnit trofeu la Hollywood. În cei 90 de ani de Premii Oscar au câştigat titlul de cel mai bun film unele dintre cele mai bune lungmetraje, dar şi unele care nu au fost chiar strălucite. Însă, indiferent de opinia noastră legată de cât de bune sau nu au fost anumite filme, Academia Americană de film a decernat trofeul încă din 1929 încoace unei singure pelicule. Dacă vrei să ştii care a fost cel mai bun film de Oscar în anul în care te-ai născut tu, în anul în care s-au născut părinţii tăi sau chiar bunicii tăi pentru că vorbim de 90 de ani de Premii Oscar, caută și în lista următoare:
- Care a fost cel mai bun film de Oscar în anul în care te-ai născut: 1929-1939
- Care a fost cel mai bun film în anul în care te-ai născut: 1960-1979
- Care a fost cel mai bun film de Oscar în anul în care te-ai născut: 1980-1999
- Care a fost cel mai bun film în anul în care te-ai născut: 2000-2023