Care a fost cel mai bun film de Oscar în anul în care te-ai născut
Sari la conținut

Care a fost cel mai bun film de Oscar în anul în care te-ai născut: 1960-1979

Vrei să ştii care a fost cel mai bun film de Oscar în anul în care te-ai născut părinţii tăi sau chiar bunicii tăi? (1960-1979)
Share this article

Cel mai bun film de Oscar din perioada 1960-1979 a adus în prim-plan pelicule revoluționare și complexe, care au capturat teme sociale, politice și artistice inovatoare. Fiecare deceniu a avut filme câștigătoare ce au reflectat schimbările din societate și evoluția gusturilor cinefililor.

În 1960, premiul pentru cel mai bun film a mers la „The Apartment”, o comedie-dramă despre relațiile de muncă și compromisurile personale. „Lawrence of Arabia” (1962), o epopee spectaculoasă, a dominat ediția din acel an, iar povestea sa despre T.E. Lawrence a devenit un clasic al cinematografiei. De asemenea, filmul „My Fair Lady” (1964) a câștigat inimile criticilor și publicului cu povestea sa muzicală plină de farmec și transformare.

Anii ‘70 au adus la Oscaruri o nouă eră, marcată de realism dur și narative complexe. „The Godfather” (1972) a ridicat standardele cinematografice prin portretizarea vieții mafiote și interpretările memorabile ale actorilor Marlon Brando și Al Pacino. În 1975, „One Flew Over the Cuckoo’s Nest”, o poveste profundă despre libertate și instituțiile de sănătate mintală, a dominat premiile și a rămas o referință în istoria cinematografiei.

Ultima parte a acestei perioade a fost marcată de succesul filmului „Rocky” (1976), o poveste inspirațională despre ambiție și perseverență. La finalul deceniului, „Kramer vs. Kramer” (1979) a abordat tema sensibilă a divorțului și impactul asupra familiei, câștigând inimile publicului și recunoaștere la Oscaruri.

Aceste filme premiate au influențat major industria de film și au rămas reper pentru cinefilii din întreaga lume.

Cel mai bun film de Oscar: 1960 „The Apartment” 

Un bărbat încearcă să fie bine văzut în companie, motiv pentru care îi permite şefului său să îi folosească apartamentul pentru întânirile amoroase, iar de aici rezultă multe complicaţii.

Distribuţia: Jack Lemmon, Shirley MacLaine şi Fred MacMurray. 

1961 „West Side Story”

Doi tineri aparţinând a două bande rivale de gangsteri din New York se îndrăgostesc, însă tensiunile dintre grupurile lor de prieteni duc către o tragedie.

Distribuţia:  Natalie Wood, George Chakiris şi Richard Beymer

1962 „Lawrence of Arabia”

Povestea lui T.E. Lawrence, ofiţerul englez care a reuşit să unească şi să conducă cu succes triburile arabe în timpul Primului Război Mondial, în lupta împotriva turcilor.

Foto: Hepta

Distribuţia: Peter O’Toole, Alec Guinness şi Anthony Quinn

Cel mai bun film de Oscar: 1963 „Tom Jones”

Aventurile romantice şi cavalereşti ale bastardului adoptat Tom Jones în secolul al 18-lea în Anglia.

Distribuţia: Albert Finney, Susannah York şi George Devine

1964 „My Fair Lady1963 „Tom Jones”

Un profesor de fonetică misogin şi snob face un pariu că poate să atragă o fată din flori şi să o prezinte în înalta societate.

Distribuţia: Audrey Hepburn, Rex Harrison şi Stanley Holloway

Cel mai bun film de Oscar: 1965 „The Sound of Music”

O femeie părăseşte o mănăstire din Austria pentru a de deveni guvernanta copiilor unui ofiţer al forţelor navale văduv. Totul se încheie cu o frumoasă poveste de dragoste.

Distribuţia: Julie Andrews, Christopher Plummer şi Eleanor Parker. 

1966 „A Man for All Seasons”

Povestea lui Thomas More, cel care s-a opus regelui Henry al VII-lea când acesta s-a răsculat împotriva bisericii romano catolice pentru a obşine divorţul şi a se recăsători.

Distribuţia: Paul Scofield, Wendy Hiller şi Robert Shaw

Cel mai bun film de Oscar: 1967 „In the Heat of the Night”

Un detectiv de poliţie afro-american este rugat să investigheze o crimă într-un oraş din sud rasial şi ostil.

Distribuţia: Sidney Poitier, Rod Steiger şi Warren Oates

1968 „Oliver!”

Tânărul Oliver Twist fuge dintr-un orfelinat şi întâlneşte un grup de băieţi antrenaţi să fie hoţi de buzunare, dar şi un mentor mai în vârstă.

Distribuţia: Mark Lester, Ron Moody şi Shani Wallis. 

1969 „Midnight Cowboy”

Un „îngrămădit” nativ călătoreşte din Texas spre New York pentru a face avere însă, în drumul său găseşte un nou prieten.

Distribuţia: Dustin Hoffman, Jon Voight şi Sylvia Miles

Cel mai bun film de Oscar: 1970 „Patton”

Faza a doua a celui de-al doilea Război Mondial a carierei generalului american controversat, George S. Patton.

Distribuţia: George C. Scott, Karl Malden şi Stephen Young. 

1971 „The French Connection”

O pereche de detectivi din cadrul NYC ai biroului de narcotice se împiedica în investigaţia lor despre contrabanda cu droguri de o conexiune franceză.

Distribuţia: Gene Hackman, Roy Scheider şi Fernando Rey. 

1972 „The Godfather”

Patriarhul îmbătrânit al unei dinastii de crimă organizată transferă controlul imperiului său clandestin către fiul său cel reticent în ceea ce priveşte afacerile familiei.

Foto: Hepta

Distribuţia: Marlon Brando, Al Pacino şi James Caan

1973 „The Sting”

În Chicago, în septembrie 1936,  doi tineri excroci încearcă să-i întindă o cursă unui şef .

Distribuţia: Paul Newman, Robert Redford şi Robert Shaw. 

1974 „The Godfather: Part II”

Portretizarea tinereţii şi carierei lui Vito Corleone în New York-ul anilor 1920, în timp ce fiul său, Michael se extinde asupra sindicatului familiei.

Distribuţia: Al Pacino, Robert De Niro şi Robert Duvall. 

Cel mai bun film de Oscar: 1975 „One Flew Over the Cuckoo’s Nest”

Probabil unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei. Este povestea unui infractor recidivist care pledează că are probleme mintale pentru a fi dus la spital, în locul închisorii. Aici însă descoperă că pacienţii se luptă cu personalul medical, în special cu o asistentă tiranică de care le este frică, în loc să se facă bine.

Distribuţia: Jack Nicholson, Louise Fletcher, and Michael Berryman. 

1976 „Rocky” 

Rocky Balboa, jun boxer de talie mică primeşte şansa supremă de a boxa împotriva unui campion de categoria grea, Apollo Creed, îmntr-un meci în care se străduieşte să stea la distanţă pentru a-şi păstra respectul de sine.

Distribuţia: Sylvester Stallone, Talia Shire şi Burt Young. 

1977 „Annie Hall”

Nevroticul comediant newyorkez, Alvy Singer se îndrăgosteşte de ameţita Annie Hall.

Distribuţia: Woody Allen, Diane Keaton şi Tony Roberts. 

1978 „The Deer Hunter”

O examinare adâncă şi atentă a felului în care războiul din Vietnam a avut impact asupra vieţii oamenilor dintr-un mic orăşel industrial din Pennsylvania.

Distribuţia: Robert De Niro, Christopher Walken şi John Cazale. 

Cel mai bun film de Oscar: 1979 „Kramer vs. Kramer”

Soţia lui Ted Kramer îl părăseşte, dându-i astfel ocazia să redescopere legătura puternică pe care o are cu fiul său, Billly. Însă bătălia cuplului divorţat pentru custodia copilului nu face decât să adâncească rănile fiului provocate de separarea părinţilor.

Distribuţia: Dustin Hoffman, Meryl Streep şi Jane Alexander

Foto: Hepta

Statueta Oscar pentru cel mai bun film al anului este cel mai râvnit trofeu la Hollywood. În cei 90 de ani de Premii Oscar au câştigat titlul de cel mai bun film unele dintre cele mai bune lungmetraje, dar şi unele care nu au fost chiar strălucite. Însă, indiferent de opinia noastră legată de cât de bune sau nu au fost anumite filme, Academia Americană de film a decernat trofeul încă din 1929 încoace unei singure pelicule. Dacă vrei să ştii care a fost cel mai bun film de Oscar în anul în care te-ai născut tu, în anul în care s-au născut părinţii tăi sau chiar bunicii tăi pentru că vorbim de 90 de ani de Premii Oscar, caută și în lista următoare:

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora